volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 8 8 0 0 24
2 AJA 8 6 1 1 19
3 FEY 8 5 2 1 17
4 HER 8 5 1 2 16
5 VIT 8 3 3 2 12
6 AZA 8 3 3 2 12
7 VVV 8 3 2 3 11
8 ADO 8 3 2 3 11
9 HEE 8 2 4 2 10
10 ZWO 8 3 1 4 10
11 WII 8 2 3 3 9
12 UTR 8 2 3 3 9
13 EXC 8 2 3 3 9
14 EMM 8 2 2 4 8
15 FOR 8 1 4 3 7
16 GRA 8 2 1 5 7
17 GRO 8 1 1 6 4
18 NAC 8 1 0 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 18-01-2014 13:36:00

Wordt het de veertiende plaats... of de laatste?


Cruciaal duel voor ADO Den Haag in Nijmegen


door Lars Omloo
 
 
ADO Den Haag wacht een spannend weekeinde. Bij verlies tegen NEC kan de ploeg zomaar laatste staan, bij winst lonkt de veertiende plaats. Het duel in Nijmegen staat dus in het teken van degradatie. Aanvoerder Danny Holla en trainer Maurice Steijn onderkennen dat. "We kunnen geen moment verslappen." 
 
 
Danny Holla heeft ervaring met degradatievoetbal. Met VVV handhaafde de huidige captain van ADO zich anderhalf jaar geleden via de nacompetitie in de eredivisie. Holla kwam destijds na de winterstop als huurling over van FC Groningen en speelde in Limburg ijzersterk.
 
 
“Ik was het niet gewend om degradatievoetbal te spelen",  vertelt hij na de vrijdagmiddagtraining van ADO. “VVV had pas tien punten in de winterstop, maar ik kwam fris binnen. De eerste wedstrijd wonnen we van Feyenoord. Dat was meteen een grote stimulans.”
 
 
Is voetballen in de degradatiezone heel anders dan in bijvoorbeeld de subtop? 
„Het gaat er nu om dat als je dénkt dat je alles geeft, dat je dan tóch nog in staat bent om er een schepje bovenop te gooien," zegt Holla, die morgen terugkeert in de basis na een hamstringblessure. „De laatste vijf wedstrijden bij VVV was het in mijn herinnering vooral strijd leveren en speelde tactiek een minder grote rol. In die fase zijn we nu nog lang niet bij ADO. Er zijn nog zestien duels te gaan. Natuurlijk, ik teken voor een lelijke overwinning. Maar we proberen nog steeds om gewoon te voetballen."
 
 
Trainer Maurice Steijn vindt dat ook. "Degradatievoetbal? Ik weet niet precies wat ik met die term aan moet. Want wat is dat precies? Ja, het staat voor strijd leveren, passie, beleving, daar begint alles mee ongeacht de positie op de ranglijst. Je moet wekelijks vol aan de bak. We kunnen geen moment verslappen.”
 
 
Steijn stelt dat ADO vasthoudt aan een vast speelplan, ook nu de laatste plaats in de eredivisie dreigt. "We proberen ook nu te blijven voetballen. Sterker, juist nu. We gaan niet ineens alle ballen naar voren schieten en dan tegen de spitsen zeggen: zoek het maar uit. Daar hebben we ook de aanvallers niet voor, al helemaal niet nu Kramer geschorst is. We gaan op dezelfde voet verder als de laatste weken voor de winterstop. Toen ging het al beter, zag je de ploeg meer een eenheid worden. Als we die lijn doorzetten, kunnen de resultáten niet uitblijven."
 
 
Een kenmerk van voetbal in de kelder is wel de grotere druk. 
Steijn: “Je weet dat de wedstrijd tegen NEC ontzettend belangrijk is. Als je na de winterstop zestiende staat kun je niet blijven zeggen dat het wel goed komt. We moeten snel punten pakken. En punten geven weer rust. We hebben veel gepraat met de spelers over de plek waarop we staan en wat dat van de ploeg vraagt. Aan de andere kant probeer je als technische staf ook de druk wat weg te nemen."
 
 
Holla: "Natuurlijk speelt die zestiende plaats in je hoofd mee. We weten dat we echt moeten presteren. Met onze kwaliteiten hadden we gehoopt hoger te staan. We moeten de komende tijd laten zien dat we hier niet thuishoren. Bij VVV stonden we destijds erg ver achter, in deze competitie zit het allemaal dicht bij elkaar. Er is nog van alles mogelijk. Je moet ook een beetje geluk hebben."
 
 
Holla stond met FC Groningen in de winter ook al eens rond de degradatiestreep. "Toen ging het lopen en haalden we nog de playoffs voor Europees voetbal. Ja, dat zou voor ADO een mooi scenario zijn, maar we moeten eerst maar eens weg zien te komen van de onderste plaatsen.”