volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 09-01-2014 15:10:00

Coach Steijn: Ik denk niet aan degradatie.


"ik geloof in een revival in de tweede helft van de competitie"


ADO Den Haag speelt over tien dagen de belangrijke wedstrijd tegen NEC. Als het tegen zit, kan de Haagse ploeg zomaar laatste staan na dat duel. In het Spaanse Estepona spreekt trainer Maurice Steijn het vertrouwen uit in zijn ploeg.

Lars Omloo, Estepona

Ontspannen speelt de technische staf van ADO na de training een partijtje voetvolley. Het gaat er serieus aan toe, maar er wordt ook gedold. Uiteindelijk eindigt de strijd tussen enerzijds Maurice Steijn en Henk Fräser en anderzijds Rick Hoogendorp en Ekrem Kahya gelijk. „Meestal winnen wij hoor, de oudjes;' zegt Steijn lachend. “Sterker, wij winnen ook vaak van de spelers. Al wordt dat wel moeilijker, want zij gaan het spelletje ook steeds beter doorzien:'

Een training oogt bijna idyllisch op het schitterende veld in Estepona, omzoomd door rotsen en bergen. Maar een half uur eerder was er nog luid gefoeter van Steijn te horen. “Dit lijkt nergens op”, riep hij bij een trapoefening, die hij uit onvrede stilzette.

Een paar uur later, op het terras bij het hotel waar ADO morgen weer vertrekt, legt Steijn uit waarom. „Ik was boos. We trainen hier goed en hard. Maar bij die ene oefening waren juist de bepalende spelers niet scherp. En we kunnen het ons niet veroorloven om door de ondergrens te zakken, geen enkel moment meer. Vorig jaar stonden we achtste rond deze tijd, nu zestiende”.

Na achttien duels staat ADO op een plek die virtueel promotie-/degradatieduels inhoudt. Daags na de slappe oefenwedstrijd tegen Preussen Münster (0-1) beseft Steijn dat ADO serieus aan de bak moet. Allereerst vandaag in Estepona tijdens de oefenpot tegen KV Oostende. Dan treedt Steijn grotendeels aan met de formatie die ook in Nijmegen speelt. „En dan wil ik wél terugzien wat ik op de trainingen zie”.

Hoe belangrijk is NEC uit?
Steijn: „Daar mogen we gewoon niet verliezen, zo simpel is het. Je kunt niet blijven zeggen dat er nog zoveel wedstrijden te spelen zijn. We zijn al over de helft. Als je bij NEC verliest en Cambuur pakt een punt, sta je laatste. En daarna volgt een zware serie met Feyenoord thuis en Heerenveen en Roda JC uit. Maar ik doe niet aan doemdenken. Ik heb veel vertrouwen in de tweede helft van het seizoen''.

Waarop is dat vertrouwen gebaseerd?
„Ik vind dat we te laag staan met onze kwaliteiten. Maar ik weet ook dat daar plausibele verklaringen voor zijn. Het gedoe met het veld, de selectie was laat rond, we moesten veel nieuwe spelers inpassen, de verhuizing van het trainingsveld en veel blessures. Nu is er rust en dat moet zich uitbetalen op het veld. De sfeer is goed. Na de training zijn de jongens niet van het veld af te slaan."

De verschillen onderin zijn klein. ADO kán zomaar degraderen.
„Ik denk geen seconde aan degradatie. De laatste periode voor de winterstop zijn we al beter gaan spelen, meer herkenbaar ook. Alleen verlies je onterecht van FC Utrecht en RKC. Vergeet niet, met drie punten meer hadden we hier met een heel ander gevoel gezeten. Maar dat telt niet, we moeten punten gaan pakken. We zijn enorm gebrand."

Ervaar je veel druk?
„Natuurlijk is er druk, dat is normaal. Ik ben verantwoordelijk voor de resultaten. Kijk, oefenvormen verzinnen kunnen we allemaal, maar het gaat er ook om of je een groep kunt managen. En dat kan lastiger worden als de punten uitblijven. Maar ik verander niet mijn stijl van leidinggeven, daar zou men zo doorheen prikken. We houden vast aan de lijn die we voor de winterstop al hebben ingezet. Intern is er rust, zowel op het veld als elders in de organisatie. Dat is prettig. Maar ik heb begrip voor de teleurstelling bij de fans. Ik voel de pijn net zo. Ik ben tenslotte zelf ook supporter, houd van deze club en van de stad."