volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 17 16 0 1 48
2 AJA 17 15 1 1 46
3 FEY 17 11 3 3 36
4 UTR 17 8 4 5 28
5 VIT 17 7 5 5 26
6 HER 17 8 2 7 26
7 AZA 17 7 4 6 25
8 VVV 17 6 5 6 23
9 FOR 17 5 5 7 20
10 HEE 17 5 5 7 20
11 ADO 17 5 5 7 20
12 WII 17 5 4 8 19
13 EMM 17 4 5 8 17
14 EXC 17 4 4 9 16
15 GRO 17 4 3 10 15
16 ZWO 17 4 3 10 15
17 NAC 17 4 3 10 15
18 GRA 17 3 3 11 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 24-12-2013 15:20:00

Maurice Steijn: We zijn heel bewust met z'n allen deze weg ingeslagen


Hoelang duurt het voordat de gifbeker helemaal leeg is voor ADO Den Haag? De spelers, technische staf en supporters zullen blij zijn dat de winterstop is aangebroken.


Haaglanden Voetbal maakte na het laatste competitieduel van dit jaar, uit tegen PSV, de balans op in een uitgebreid gesprek met trainer Maurice Steijn.

 

Tekst: Glenn Duijzer


 
Wat heeft ADO Den Haag de eerste competitiehelft eigenlijk niet meegemaakt? Normaal gras, loopgraven en dan toch kunstgras! In het Zuiderpark trainen en dan alles verhuizen naar het Kyocera stadion. Ongelukkige blessures en onnodige gele kaarten. Weggestuurde spelers, assistent trainers en keeperstrainer! Tegenvallende aankopen en spelers die hun normale niveau niet halen. Als je het verleden van de Haagse aanhang bekijkt, mag het als een lichtpuntje worden gezien dat het er op de tribunes nog normaal aan toe gaat.


 
Lichtpuntjes

Natuurlijk waren er dit seizoen lichtpuntjes, daarbij moet gedacht worden aan jeugdspeler Danny Bakker, die snel zijn draai heeft gevonden en een basisplaats heeft afgedwongen, de inzet van Tommie Beugelsdijk, die maar niet van opgeven wil weten, de nieuwe aanwinst Mathias Gehrt, die toch één van de smaakmakers is en als laatste de twee maatschappelijke prijzen die de club kreeg voor haar inzet tegen discriminerende spreekkoren en die voor de acceptatie van homoseksuelen. De oprichting van de roze reigers is daar een onderdeel van.
 
Strijdbaar

Op het gebied van voetbal is de Haagse aanhang niet echt verwend, of het moeten de overwinningen zijn op FC Twente, Vitesse en FC Groningen. De laatste wedstrijd voor de winterstop was eigenlijk een negentig minuten durende samenvatting van het seizoen. Na afloop sprak Haaglanden Voetbal met Maurice Steijn, de Haagse oefenmeester die nog steeds een strijdbare indruk maakt.


 
Direct na afloop van de persconferentie stond je nog met Philip Cocu na te praten, waar ging dat over?
"Wat denk jij?"


 
Je was de eerste helft nadrukkelijk langs de lijn aanwezig. Heb jij niet het idee dat een scheidsrechter zich daaraan irriteert en dan rancuneuse beslissingen gaat nemen?
,,Maar ik irriteer niet. Het enige dat ik aan de arbiter heb gevraagd is of hij de regels wil volgen? En de regel is dat als er iemand in zijn rug wordt geduwd, dat je moet fluiten. Meijers zat bijna naast mij in de dug-out! Ik vraag niets anders. Als ik dan voor de wedstrijd te horen krijg van diezelfde arbiter dat we respect moeten tonen door geen armgebaren te maken of te schreeuwen. Tijdens de wedstrijd loopt hij te schreeuwen tegen Meijers en maakt armgebaren naar Beugelsdijk en Wormgoor. Dan moet hij niet raar opkijken als daar dan reacties van onze kant op komen. Dat was heel teleurstellend. Maar ik had besloten om er niets over te zeggen en nu laat ik mij toch weer tot deze woorden verleiden.’’


 
In de tweede helft ben je ook niet meer de dug-out uitgekomen

"Hij gaf in de rust aan dat elk woord dat tegen hem gezegd zou worden, reden zou zijn om de mensen weg te sturen. Dat kwam hij nog even melden vlak voordat we het veld opgingen voor de tweede helft en iedereen juist weer rustig was. Daarna stuurde hij ook nog Joop Hiele weg! Henk Fraser was al aan het begin van de rust weggestuurd. Op het moment dat wij allemaal rustig stonden te praten, kwam hij nog even melden dat als er iemand van ADO Den Haag nog iets zou zeggen, die weggestuurd zou worden. Totaal uit het niets! Jammer.’’


 
Wat heb je in de rust tegen je spelers gezegd? Het begin van de rust begon tumultueus met de gele kaart van Meijers voor het wegtrappen van de bal en het direct naar de tribune sturen van Fräser. 
"Ik heb de spelers gezegd dat ze geen gekke overtredingen moesten maken of onnodige gele kaarten moesten pakken. De volgende wedstrijd is toch een cruciale met NEC uit."

 

Philip Cocu gaf tijdens de persconferentie aan dat PSV niet door de Haagse muur kon komen, maar ik had het idee dat die muur ook wel vrij gemakkelijk overeind bleef staan.
"Het was wel de intentie na rust om overeind te blijven staan. We staan bij rust met tien man en 2-0 achter uit bij PSV. Daarbij hadden we ook al twee wissels gebruik, behalve bij die rode kaart, verliezen we Gehrt ook al snel in de wedstrijd. Het verleden heeft ons geleerd dat als je de tweede helft dan toch met drie aanvallers gaat spelen, je bij PSV uit misschien wel binnen een kwartier met 5-0 achter kan staan. We hadden er dus voor gekozen om 4-4-1 te gaan spelen en het achterin dicht te houden en hopen op een spaarzame uitval van ons. We hebben na rust niet veel weggegeven, maar ook niet veel gecreëerd. Dan moeten we gokken op een bal die een keer goed valt en die viel in de allerlaatste seconden pas goed. Ik hoopte dat die tien minuten eerder zou vallen, op het moment dat ik Beugelsdijk naar voren stuur. Dat was het maximale dat wij er nog uit hadden kunnen halen. We wilden ook niet met 6 of 7-0 de winterstop in. We gaan nu ook met een nederlaag de winterstop in, maar wel een nederlaag met bijzondere bijsmaak. Los van de kansen die PSV voor de strafschop kreeg, was dat wel het cruciale moment. We eindigen de wedstrijd in de tweede helft met een ploeg die voor elkaar opkwam. We hebben geen gele kaart gepakt en niets weggegeven na rust. Ik heb het ook tegen de spelers na afloop gezegd dat dit de ondergrens moet zijn voor het komende half jaar. En die zullen we ook bikkelhard nodig hebben na de winterstop, laat dat ook duidelijk zijn."
 

 
Je hebt het over de bal die goed viel. Hoe ziet het lijstje eruit voor het nemen van een strafschop? Beugelsdijk was nogal overtuigd dat het goed zat met hem?
 "De vaste strafschopnemer is Danny Holla en daarna is het Mike van Duinen. Mike heeft tegen Feyenoord een strafschop gemist, dus mag degene die zich goed voelt de strafschop nemen. Tommie was daar resoluut in en hij heeft ook in het verleden bij mij wel eens een strafschop genomen. Als hij zeker van zichzelf is dat hij die bal erin schiet, moet hij vooral de bal opeisen. Hij neemt zelf die verantwoording en mist hem. Die komt niet meer op het lijstje voor."


 
Je sloot de persconferentie af met de opmerking dat je blij bent dat 2013 is afgelopen. Ik neem niet aan dat je staat te springen om 2014 te beginnen met als eerste wedstrijd NEC uit, waarbij je onder andere Coutinho mist.
"Als het goed is, gaat Zwinkels tijdens het trainingskamp aansluiten bij de groep. Of dat voor de volle 100% is, weet ik nu nog niet."

 

 
We zijn nu halverwege het seizoen. ADO Den Haag is terug te vinden op de 16e plaats met slechts twee punten voor op de laatste plaats die op de ploeg die de volgende tegenstander is. Wat wordt nu de doelstelling? Handhaving zonder nacompetitie?
"Na 18 wedstrijden in het seizoen op een 16e plaats na alles wat er dit seizoen is gebeurd. De groep heeft hier ook niet over lopen zeuren, terwijl er soms best wel momenten waren. Dan moeten we er in ieder geval wel voor zorgen dat we erin blijven, zonder nacompetitie. En dat gaat ons ook lukken met deze ploeg. Daar ben ik van overtuigd!"


 
Op basis waarvan?
"Ik ben tevreden over de selectie. Ik had ze pas laat bij elkaar. Gehrt, Alberg en Zuiverloon kwamen allemaal toen het seizoen al was begonnen. Nu valt alles een beetje op zijn plek. Dat zag je ook de laatste weken, toen we de stijgende lijn hadden. Ook tegen RKC waarin we niet winnen. Tegen PSV hebben we dat cruciale moment, waarin we de wedstrijd weggeven, anders had er misschien ook meer ingezeten. Op basis daarvan denk ik dat wij meer kwaliteiten hebben dan een aantal andere ploegen. Maar dat begint bij keihard werken en dat hebben in Eindhoven de tweede helft laten zien."


 
Ik neem aan dat je blij bent dat Cambuur en NEC ook verloren, anders was de stand nog slechter geweest.
"Natuurlijk, maar dat was ook niet terecht geweest. Gezien de manier van voetballen die wij trachten te spelen met daarbij alle tegenslagen die mijn ploeg kreeg dit seizoen, was het wel heel zuur geweest om de winterstop als laatste in te gaan. We moeten keihard knokken om straks die 15e plaats te behalen."

 

Als je ziet dat het puntenverschil onderin de Eredivisie minimaal is, hoeveel punten denk je nodig te hebben om veilig te staan aan het einde van het seizoen?

"Dat durf ik echt niet zeggen. Normaal zou je zeggen 33 of 34 punten, maar ik vraag mij af of dat dit seizoen genoeg is. Wat je misschien na de winterstop wel gaat krijgen, is dat de traditionele ploegen weer hun normale punten gaan pakken. Dat gebeurt nu nog niet. Clubs onderin pakken punten van grote clubs, ook wij trouwens. Die zes punten tegen FC Twente en Vitesse zijn voor ons ook bonuspunten. Daar verwacht ik iets meer regelmaat. Als die regelmaat er meer is, dan verwacht ik dat wij met onze karakters en kwaliteit in de ploeg, minimaal 15e gaan worden."


 
Hoe zit het met de laatste aanwinst Kanon?
,,Ja, die is - als het goed is – nu een document aan het halen dat hij in actie kan komen. Maar nogmaals, dat zeg ik met enige terughoudendheid en voorzichtigheid. Hij is in ieder geval vertrokken, want ik heb gisteren een hand van hem gekregen. Hij is naar Ghana en niet naar Ivoorkust! Zijn papier uit Ivoorkust ligt nu in Ghana. Leg het mij maar uit, want ik weet het niet meer."  *)


 
Je brengt het met een geintje, maar je moet er helemaal gek van worden, toch?

"Ja natuurlijk. Ik word er helemaal lijp van."


 
Je hebt aangegeven dat je in de winterstop geen versterkingen nodig hebt. Is het terugkomen van Danny Holla niet een versterking na de winterstop?
"Dat is natuurlijk een versterking. Die missen we ook alweer een tijdje. We hopen dat we dadelijk de groep bij elkaar hebben."


 
Misschien een vergeten speler bij de meeste mensen, maar in hoeverre mis je Kevin Jansen in de selectie?
"Heel erg.”


 
Meer dan iedereen denkt?
"Ik niet in ieder geval. Want ik heb al van het begin af aan gezegd, toen hij zijn kruisbanden afscheurde, dat hij een ongelooflijke belangrijke pion in mijn spel was. Jansen is het type Jens Toornstra, Lex Immers, die van 16 naar 16 loopt. Hij was in de week voor die wedstrijd tegen NAC uit bij Jong Oranje met Maher en Vilhena, de beste man van het veld. Iedereen gaat er aan voorbij, maar hij was een heel belangrijke speler voor mij. Het is een aderlating dat we die kwijt zijn."


 
Waar is Tira gebleven? Hij heeft nog wel op de bank gezeten, maar behoort al weer een tijdje niet meer tot de laatste 17. Zeker nu met de afwezigheid van Michiel Kramer als spits?
"Dan vind ik Gouriye meer spits dan Tira. Hij doet het in de het tweede aardig. Ik krijg vaker die vraag, maar ik nodig je uit om eens bij de trainingen te komen kijken. Dan stel jij mij die vraag niet meer. Tira is er nog niet aan toe. Als je hem dan wegzet tegenover Gouriye, Cabral, Schet of Esajas, dan is hij er nog niet aan toe. Dan moet hij nog ongelooflijk wennen aan de manier van voetballen in Nederland. Hij heeft vier jaar in Italië gespeeld, loeren op één kansje en die er dan inprikken. Maar bij ons wordt er heel wat anders verwacht. Ook een jongen als Kramer heeft daar nog moeite mee om zich aan te passen. Dat vergt tijd."


 
Begin januari vertrek je voor een week naar Spanje, ga je nog een speler belonen door hem mee te nemen op trainingskamp? Zoals je in het verleden hebt gedaan met Bakker, Buwalda en Meeuwissen.
"Al mijn spelers gaan mee, ik hoef dus niemand te belonen. Ik moet nog wel kijken op welke posities ik nog iemand nodig heb om goed te kunnen trainen in Spanje."


 
Er is een ongeschreven wet in de voetballerij, dat als het niet goed gaat, de trainer meestal wordt ontslagen. In hoeverre ben jij bang voor je baan? 
"Niet! Ik zie zat aanknopingspunten aan alle kanten om er het beste van te maken. We hebben heel bewust met z’n allen deze weg ingeslagen. We hebben bewust spelers verkocht om de schuldenlast te verlichten. We zijn nu een gezonde club. De realiteit is dat de spelers die we ervoor in de plaats hebben gehaald nog niet hebben gegeven, wat we er van hadden verwacht. Dat is ook voor een groot deel mijn verantwoordelijkheid. Maar er is vanuit deze staf heel veel vertrouwen in de spelersgroep over en weer. Er is heel veel vertrouwen in de directie en de RvC. Het enige dat wij moeten doen is achter elkaar blijven staan en dan gaat dit goed komen. Daar ben ik van overtuigd. Zo zit ik er in.”
 


*) Red. ADOfans: Lees ons artikel d.d. 19-09-2013 waarom Kanon voor zijn papieren naar Ghana moet: Wilfried Kanon voor visum terug naar Ivoorkust