volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 13-12-2013 16:06:00

Wil de echte Ninos Gouriye nu opstaan?


Aankoop van Heracles overtuigt (nog) niet in Den Haag.


door Daniël Dwarswaard
 
 
De komst van Ninos Gouriye (22) naar ADO Den Haag werd afgelopen zomer beschouwd als dubbele winst. ADO Den Haag bleek in staat om spelers bij de concurrentie (Heracles) weg te plukken én de Hagenaars kregen er een stijlvolle buitenspeler bij die kan scoren. Bijna halverwege het seizoen heeft de Tukker met Syrische roots nog niet kunnen overtuigen. Wil de echte Ninos Gouriye nu opstaan?
 
 
Patrick Kluivert gaat even terug in de tijd. Een jaar of twee geleden, toen de voormalige topspits nog trainer was van het beloftenteam van FC Twente, hoefde hij zich over de aanvallende impulsen van zijn team weinig zorgen te maken. Want voorin stond Ninos Gouriye. „Een van de pijlers van dat team”, zo weet Kluivert nog goed. „Ninos speelde bij mij altijd. Op alle posities in de aanval kan hij uit de voeten. Hij heeft een goede actie en scoort, gemakkelijk”.
 
 
Ja, dacht Kluivert toen. Deze jongen zou wel eens de top van Nederland kunnen halen. Maar de realiteit is momenteel anders. Gouriye zat het afgelopen weekend tijdens FC Groningen - ADO Den Haag negentig minuten lang op de bank. En dat was niet voor het eerst dit seizoen.
"En dat verbaast mij toch wel",  zegt de oud-international, inmiddels assistent-bondscoach van Louis van Gaal. "Maurice Steijn zal daar goede redenen voor hebben hoor. Maar als je puur naar zijn talent en kwaliteit kijkt, is het wel een beetje gek. Als trainer vond ik het lastig om Ninos echt te doorgronden. Hij is heel terughoudend. Zal niet snel met zijn vuist op tafel slaan. Maar in het veld had ik echt een heel goede aan hem."
 
 
Co Adriaanse liet hem debuteren bij de grote jongens van FC Twente, maar toen Steve McClaren de boel overnam in Enschede kregen jeugdspelers, ook Gouriye, geen kans meer. Hij vertrok naar de kleine buur Heracles. Viel op door prachtige goals, maar vertrok na anderhalf seizoen dus naar ADO. De Hagenaars betaalden naar verluidt drie ton om het doorlopende contract af te kopen. Nico-Jan Hoogma, algemeen directeur in Almelo, over die stap: "Je maakt een optelsom, hè. Ninos wilde zelf graag vertrekken, dan moet je afscheid kunnen nemen. Dat is voor beide partijen dan het beste."
 
 
Wisselvalligheid
Natuurlijk, zegt Hoogma, Gouriye maakte schitterende goals (13 in 38 wedstrijden), maar té vaak was hij ook onzichtbaar. “Een alles of niets voetballer. Deed geweldige dingen, maar kon ook heel apathisch in het veld staan. Eigenlijk het toonbeeld van wisselvalligheid. Wij hoopten dat hij constanter zou worden. Dat werd lastig”.
 
 
Toch hoeven de ADO-fans zich geen zorgen te maken, bezweert Thomas Bruns. De middenvelder van Heracles speelde in Almelo én in de jeugdopleiding van FC Twente samen met Gouriye. Hij kent hem door en door. "Vergeet ook niet dat de overstap van het oosten naar het westen een grote is. Er heerst een andere mentaliteit. Mensen zijn harder en directer. Daar heeft Ninos best even aan moeten wennen. Heel ADO draait stroef, dan is het moeilijk om je te onderscheiden."
 
 
Maar Gouriye moet wel blijven leren, vindt Bruns. "Hij heeft de neiging zijn koppie te laten hangen als het niet lekker loopt. Op dat punt moet hij zich verbeteren. Maar Ninos is een geweldige voetballer. Als hij hard blijft werken, is ADO niet zijn plafond”. 
 
 
Ook Kluivert schrijft zijn voormalige pupil allerminst af. "Hij is nog jong, hè. Twee goals in een lekkere wedstrijd en de wereld ziet er weer heel anders uit. Hij kan zo weer het mannetje zijn. Zo is Ninos ook."