volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 12-12-2013 12:08:00

Vergelijking met vorig seizoen na zestien duels


Drie punten minder, maar ander gevoel.


Na de knappe negende plaats van vorig jaar, valt het seizoen van ADO Den Haag nu met een vijftiende plek voorlopig erg tegen. Toch pakte ADO “slechts“ drie punten minder dan afgelopen jaar na zestien wedstrijden. Het gevoel bij de ploeg is echter compleet anders. Wat zijn daadwerkelijke verschillen? Een vergelijking aan de hand van vier thema's.
 
 
 
Door Daniël Dwarswaard
 
 
 
Punten
 
Voor logica is geen plaats in onze voetbalcompetitie. Het lijkt wel of topclubs er dit jaar een sport van maken om punten te verliezen. Het gevolg is dat veel “kleinere“ clubs nu méér punten hebben. Om degradatie te voorkomen is misschien wel een recordaantal punten nodig. Vorig jaar stond ADO Den Haag na zestien wedstrijden op de negende plaats. Opvallend genoeg had de Haagse club toen (20) maar drie punten meer dan nu (17). Terwijl “het gevoel“ rond de ploeg compleet anders is. Niet verwonderlijk ook omdat de Hagenaars dit jaar nog niet hoger dan de vijftiende plek stonden. Als ADO, na de verrassende winst afgelopen weekend in Groningen, zaterdag ook van concurrent RKC wint, komt de ploeg halverwege het seizoen op twintig punten. Exact evenveel als vorig jaar op de helft van de competitie.
 
 
Doelsaldo
 
Maar uiteraard is er een groot verschil tussen het “oude“ en het “nieuwe“ ADO Den Haag. En dat komt pijnlijk aan het licht na een blik op het doelsaldo. Waar het doelsaldo (26-26) vorig jaar precies nul was, staat het saldo nu op -16. Keeper Gino Coutinho heeft niet de vorm van vorig jaar, maar dat is niet de voornaamste reden voor het opvallende verschil. Trainer Maurice Steijn moest, noodgedwongen vanwege blessures en schorsingen, achterin vaker wisselen dan hem lief was. Het duo Vito Wormgoor/Tom Beugelsdijk, vorig jaar een prima tandem, is sinds kort in ere hersteld.
 
Ook voorin zoekt de trainer nog naar de juiste samenstelling. De aanval is vooralsnog allesbehalve een geoliede machine. De nieuwe spelers Jerson Cabral en Ninos Gouriyé vallen tegen en zaten tegen Groningen op de bank. In die wedstrijd speelden Mike van Duinen, het enige zekerheidje in de voorhoede, dicht bij spits Michiel Kramer. De Deense verrassing Mathias Gehrt speelde als valse rechtsbuiten en komt in die rol vaak op het middenveld terecht. Maar omdat Kramer een lange schorsing wacht, kan ook daar het schuiven weer beginnen.
 
 
Spel
 
Leuk al die cijfertjes, maar supporters gaan toch ook naar het stadion voor aantrekkelijk voetbal? In de thuiswedstrijden werden de Haagse fans vorig jaar, zeker de eerste helft van de competitie, niet bepaald verwend. Met overwinningen in het eigen stadion tegen Vitesse en FC Twente gaat dat nu beter. Al zullen de supporters de keiharde nederlaag tegen Roda JC (0-4) en de matte vertoning tegen rivaal Ajax (ook 0-4) niet snel vergeten. Hét grote verschil met vorig seizoen is ongetwijfeld de ongekende wisselvalligheid van de Haagse ploeg. Zo’n blamerende nederlaag als eerder dit jaar bij PEC Zwolle (6-1) overkwam ADO Den Haag vorig seizoen niet. Los van de dikke nederlagen tegen PSV toonde de Haagse equipe zich door heel het land een degelijke ploeg die heel moeilijk te verslaan was. Niet voor niets was ADO Den Haag toen kampioen gelijke spelen.
 
Is dat verschil wellicht te verklaren doordat Danny Holla dit jaar minder prominent aanwezig is? De aanvoerder stond vorig seizoen misschien wel symbool voor de Haagse onverzettelijkheid. Een natuurlijke leider die veel scoorde uit strafschoppen en vrije trappen. Die Holla hebben we dit jaar, mede vanwege blessures, nog niet gezien.
 
 
Degradatiegevaar
 
Dat de gevoelstemperatuur dit seizoen ver onder nul kwam is niet verwonderlijk. Terwijl er afgelopen jaar bijna onophoudelijk een heerlijk voorjaarzonnetje scheen boven Den Haag, kwam ADO pas afgelopen weekend boven de gevreesde degradatiestreep te staan. Die beruchte virtuele lijn op de ranglijst kwam afgelopen seizoen nooit beeld. Hoe anders is dat dit jaar? Slechts één punt staat ADO boven nummer 16 Cambuur. Vijf punten voorsprong heeft de ploeg inmiddels op hekkensluiter NEC.
 
 
Half december vorig jaar waren die marges respectievelijk nog zeven en negen punten. Alleen met een goede serie kan ADO Den Haag definitief afscheid nemen van de gevarenzone. Deze jaargang wonnen de Hagenaars echter nog niet twee keer achter elkaar. Gaat dat zaterdag tegen RKC wel lukken?