volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 8 8 0 0 24
2 AJA 8 6 1 1 19
3 FEY 8 5 2 1 17
4 HER 8 5 1 2 16
5 VIT 8 3 3 2 12
6 AZA 8 3 3 2 12
7 VVV 8 3 2 3 11
8 ADO 8 3 2 3 11
9 HEE 8 2 4 2 10
10 ZWO 8 3 1 4 10
11 WII 8 2 3 3 9
12 UTR 8 2 3 3 9
13 EXC 8 2 3 3 9
14 EMM 8 2 2 4 8
15 FOR 8 1 4 3 7
16 GRA 8 2 1 5 7
17 GRO 8 1 1 6 4
18 NAC 8 1 0 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 07-12-2013 11:29:00

'Juist een Hagenaar ligt hier onder een vergrootglas'


ADO Den Haag en trainer Steijn bezig aan moeizaam seizoen.


Door Daniël Dwarswaard
 
 
ADO Den Haag is bezig aan een uiterst moeizaam seizoen. De ploeg speelt enorm wisselvallig en staat tegen alle verwachtingen in slechts zestiende. Hoofdtrainer Maurice Steijn staat daarmee automatisch onder druk. Met zijn ploeg knokt hij, morgen in en tegen Groningen, om eindelijk eens te stijgen op de ranglijst. In bredere zin vecht hij ook voor zijn toekomst als eredivisietrainer.
 
 
Maurice Steijn dacht vorige week even terug aan vroeger. Toen hij als 8-jarig mannetje met zijn voetbaltas de kleedkamertrap van het jeugdcomplex van ADO Den Haag op wandelde. Aanleiding voor de nostalgische blik terug in de tijd was het feit dat het roemruchte Zuiderpark volgende maand definitief tegen de vlakte gaat. De plek waar hij nu, als 40-jarige hoofdcoach van ADO, nog altijd rondloopt. Een clubmens, ontegenzeggelijk.
 
 
En tóch heeft hij onder de ADO-supporters daardoor niet automatisch meer krediet. Want, zo weet Dennis de Bruijn, voorzitter van de Haagse Fanclub, een Hagenaar moet zich binnen de stadsgrenzen altijd extra bewijzen. “Juist dan lig je onder een vergrootglas. Zeiken zit hier in de mensen. Ze gunnen je soms het licht in de ogen niet. Het verwachtingspatroon ligt hoger voor een Hagenees."
 
 
En nu de club, ondanks de hoge verwachtingen, slechts zestiende staat in de eredivisie, neemt de onrust toe. Na de smadelijke nederlaag in Zwolle tegen PEC (6-1) wachtten boze fans de spelersbus op. Een deel riep om het vertrek van Steijn. Nu, een kleine twee maanden later en met dezelfde plaats op de ranglijst, zijn er vanaf de tribunes geen negatieve uitingen aan het adres van de trainer. "Dat is dan ook weer Den Haag", zegt De Bruijn. "Een trainer uit Epe was misschien al vertrokken."
 
 
De directie en de spelers steunen de trainer. "Maar van steun van de spelers heb ik wedstrijd tegen Ajax (0-4) weinig gemerkt. Toen ontbrak het duidelijk aan de absolute wil om te winnen. Loyaliteit en realiteit zijn verschillende dingen. Dit kan natuurlijk niet heel het jaar zo doorgaan”.
 
 
Drie jaar terug hield Steijn, als interim-trainer na het ontslag van Raymond Atteveld, ADO in de eredivisie. Een prestatie van formaat. Toen hij een jaar later na het vertrek van John van den Brom definitief hoofdcoach werd, debuteerde hij met een vijftiende plaats. Dat gebeurde met een selectie die hij zelf samenstelde. Vorig seizoen, met een “eigen” team, werd hij negende. Al was het voetbal niet altijd sprankelend. 
 
 
Op het arbeidsethos van Steijn valt niets aan te merken. Als trainer, maar ook als verantwoordelijke voor het technisch beleid voert hij gesprekken met de potentiële nieuwkomers, onderhoudt het contact met de scouting en leidt hij de dagelijkse trainingen. Een wedstrijd van Jong ADO mist Steijn alleen bij hoge uitzondering. Lex Schoenmaker,  ADO-icoon en technisch adviseur bij de club, moet hem soms afremmen. “Maurice is zo betrokken dat hij bijvoorbeeld ook precies wil weten hoe het nieuwe krachthonk eruit gaat zien, zegt Schoenmaker. “Het siert hem maar je kunt niet alles regelen."  Steijn staat open voor adviezen, merkt Schoenmaker ook.  "Maar als trainer doe je toch ook veel op intuïtie. Dat is maar goed ook. Hij is heel direct naar spelers toe. Soms in de dialoog, soms in de monoloog.”
 
 
Het gedrag van Steijn verandert niet nu de prestaties minder zijn. Ook in deze roerige periode houdt hij vast aan zijn werkwijze en speelstijl. Zoals hij tijdens het succesvolle vorige seizoen ook deed. En ook voor de camera's is hij rustig. Binnen de muren van de kleedkamer knettert het wel eens. Tijdens trainingen wisselen de lach en de norse blik elkaar regelmatig af. Gaat hij voor zijn spelers staan, maar leest hij hen zo nu en dan ook publiekelijk de les. Vraag maar aan Roland Alberg, die na een negatieve reactie op zijn reservebeurt zonder pardon uit de selectie werd gezet. Even de boel op scherp zetten.
 
 
Steijn is de jongste trainer in de eredivisie. Buiten Den Haag ook niet de meest bekende. In zekere zin moet hij zich daarom ook dit seizoen weer bewijzen. "Maar onervaren kun je hem niet noemen", zegt Schoenmaker. "Dat was drie jaar terug misschien zo. Nu, in zijn derde seizoen als hoofdcoach bij ADO, kun je dat niet zeggen."
 
 
De Bruijn vindt van wel.  "Door die onervarenheid maakt hij soms ook foutjes. Dat is ook helemaal niet vreemd, hoor. Ervaring moet je ook opdoen." 
 
 
Maar een plek in de achterhoede brengt altijd druk met zich mee, weet Schoenmaker.  "Vorig seizoen was dat door de goede prestaties veel minder. Daar moet je mee omgaan. Niet eenvoudig, voor geen enkele trainer."