volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 06-12-2013 12:12:00

Het 'D-woord'hangt nu boven Den Haag


ADO Den Haag nog altijd niet af van de zestiende plaats.


door Daniël Dwarswaard
 
 
Nu alle clubs in de eredivisie hetzelfde aantal wedstrijden hebben gespeeld, staat ADO Den Haag nog altijd op een troosteloze zestiende plaats. Het programma voor de winterstop liegt er met FC Groningen (uit), RKC (thuis) en PSV (uit) ook niet om. Hoe reëel is het dat ADO daadwerkelijk moet gaan knokken tegen degradatie? "Het wordt elke week weer vechten tegen die bekende streep."
 
 
Het “D-woord”. In de wielersport gaat het dan over doping, maar ook de voetbalwereld heeft zijn eigen betekenis. Degradatie, bij geen enkele club in de eredivisie wordt er graag over gepraat. Iedereen wil “zich handhaven” of praat over “bovenin het rechterrijtje spelen“ of zelfs “aanschurken tegen het linkerrijtje“. Toch moet er een ploeg degraderen en zullen ook twee ploegen de nacompetitie tegen degradatie in moeten gaan.
 
 
Met de zestiende plaats van dit moment zou ADO Den Haag veroordeeld zijn tot dat laatste. Natuurlijk, de competitie is nog “maar“ vijftien wedstrijden onderweg, maar zij is daarmee tegelijkertijd ook al bijna halverwege. En hoe opportunistisch de voetbalwereld is, werd woensdag tegen Heerenveen perfect duidelijk. Een 1-0 overwinning werd tegen de Friezen in de blessuretijd weggegeven. ADO had twee plekken kunnen stijgen en had opgewekt kunnen toeleven naar de uitwedstrijd van zondag tegen FC Groningen. Hád, ja. Want de laatste zestig tellen tegen Heerenveen liepen anders.
 
 
In het stadion valt het “D-woord“ steeds vaker. Maar hoe reëel is dat? Harry van der Laan, de clubtopscorer aller tijden in Den Haag, vreest. "Het wordt elke week vechten om boven die bekende streep te komen en te blijven, zegt de oud-aanvaller. “In mijn ogen komen er zes ploegen in aanmerking voor de onderste drie plekken. Daar hoort ADO ook bij. Vooral aanvallend is het moeizaam Mike van Duinen is een fijne spits, maar hij moet heel hard werken voor zijn goals. Buitenspelers Jerson Cabral en Ninos Gouriye hebben we dit jaar nog niet gezien. Maar Maurice Steijn en Henk Fräser zetten het al een paar jaar goed neer. ADO gaat overleven."
 
 
Ook Aad de Mos denkt dat Heracles, Cambuur, NEC, RKC en Go Ahead Eagles definitief de concurrenten van ADO worden dit seizoen. „Gezien de stand op de ranglijst moet je zo reëel zijn“ vindt hij.  "Maar op de lange termijn zal ADO stijgen. Je ziet nu al dat Cambuur en Go Ahead Eagles zakken. ADO heeft meer kwaliteit en ervaring dan die ploegen. Dat komt straks bovendrijven“. Cruciaal wordt de manier waarop de Hagenaars de tweede seizoenshelft aanvangen, vindt De Mos. “Ik verwacht dat ADO gezien het zware programma in dezelfde positie de winterstop in gaat. Het trainingskamp in Spanje is pas geslaagd als daarna de eerste wedstrijd tegen NEC wordt gewonnen. Die periode is van groot belang om het seizoen met vertrouwen uit te spelen."
 
 
Vorig seizoen presteerde ADO Den Haag met een negende plaats boven verwachting. Op een paar speelronden na vertoefde de ploeg van Steijn heel het seizoen in het linkerrijtje. Het bereiken van play-offs voor Europees voetbal was tot de laatste speelronde mogelijk. Nu is de situatie anders. Waar ADO toen wellicht boven zijn stand leefde, presteert de ploeg nu veel minder dan algemeen werd aangenomen. De vraag die boven de club hangt, is duurt die verrassing, net als vorig jaar, nu in negatieve zin ook heel het seizoen?
 
 
Dion Malone vocht met Almere City FC eerder al tegen degradatie.  "Dat wil je niet meemaken hoor",  zegt hij. De rechtsback verwoordt het gevoel in de spelersgroep zo: "We hebben afgesproken om te knokken. Het spel wordt ook beter. Daar houd ik me aan vast."