Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 11-06-1946 11:19:00

Sensationele nederlaag A.D.O. tegen Ajax 2-8 na 2-1 voorsprong bij rust

Elf doelpunten in anderhalf uur voetbal waarvan vier in acht minuten. Wilt u nog meer emotie op een voetbalveld. Het is dan ook niet overdreven te voorspellen dat honderden clubsupporters enige ponden lichter aan gewicht thuis arriveerden dan waarmee zij gestart waren.

Vóór rust was de strijd tussen de roodgroene Hagenaars en de roodwitte Amsterdammers spannend zeer spannend bij tijden en van goed tot behoorlijk’ gehalte ADO gaf voortreffelijk partij en het met invallers spelende Ajax (midvoor en rechtsbinnen binnen waren probeersels kon maar nauwelijks stand houden. Wel deed mïdvoor Michels van zich spreken door een goed doelpunt punt maar linksbuiten v d Leeuw deed den Hagenaars juichen door twee aardige doelpunten na prima voorbereidend werk van Neuteboom.

De Haagsche rechtervleugel sneed herhaaldelijk door de Ajax-defensie alle beroemde namen ten spijt. Nu dient gezegd dat v d Linden nog kennelijk last had van de Belgische blessure waardoor hij na rust uitviel en vervangen werd door den ouden stormram Blomvliet die zich erg rustig hield. Maar ook Potharst was er voor rust nogal eens naast daarna herstelde hij zich echter keurig.  Met 2-1 voor onze stadgenooten was ’t rusten en alle ADO-ers keken blijmoedig de wereld in

Maar vijf minuten in de tweede helft was ’t van 2-1 al 2-—4 geworden doordat Bouman en Niesen fout op fout maakten en Telle Guus Drager vrij spel liet op den vleugel. Wel trachtten van Kampen en Loof het spel te verplaatsen maar de nu uitstekend spelende Stoffelen (wat een kogel z’n doelpunt uit dien vrijen schop) en Van Dijk vingen alle pogingen intijds op en zetten Drager of Fisher aan ’t werk. Legio waren de dekkingsfouten in de Haagsche defensie en al speelde Ajax dan niet briljant de afstraffing liet niets te wenschen over Michels maakte vijf of zes goals precies weten we het niet eens men raakte den tel bijna kwijt.

De vertoonig was  in deze tweede helft lang zoo boeiend niet en toen het einde met 3-8 kwam (Appel had nog met een fraaien kopbal voor een derde Haagsche goal gezorgd) zuchtten alle neutrale toeschouwers verlicht. Niet alzoo echter de Amsterdamsche supporters die ijverig vlaggen ontrolden overwinningsliederen zongen en prominente spelers op de schouders tilden Ajax was kampioen.