volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 8 8 0 0 24
2 AJA 8 6 1 1 19
3 FEY 8 5 2 1 17
4 HER 8 5 1 2 16
5 VIT 8 3 3 2 12
6 AZA 8 3 3 2 12
7 VVV 8 3 2 3 11
8 ADO 8 3 2 3 11
9 HEE 8 2 4 2 10
10 ZWO 8 3 1 4 10
11 WII 8 2 3 3 9
12 UTR 8 2 3 3 9
13 EXC 8 2 3 3 9
14 EMM 8 2 2 4 8
15 FOR 8 1 4 3 7
16 GRA 8 2 1 5 7
17 GRO 8 1 1 6 4
18 NAC 8 1 0 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 26-11-2013 15:50:00

Santi Kolk: streep door 'showvoetbal'in India


Hagenaar wil nu snel trainer worden


Door Daniël Dwarswaard
 
 
Santi Kolk zag het helemaal zitten: voetballen in India. Alles was geregeld om vanaf januari drie maanden in een 'show-competitie' vol sterren te spelen om het voetbal in het Aziatische land te promoten. Nu de start van de zogenoemde Indian Super League met negen maanden is uitgesteld baalt én twijfelt Kolk.  "Als er voor januari niets leuks voorbijkomt, stop ik." En dan?  "Trainer worden."
 
 
Hernan Crespo, Louis Saha, Freddie Ljungberg, Robert Pires. Grote voetbalsterren van weleer die hun medewerking hadden toegezegd om van januari tot en met maart te voetballen in India. Ook Kenny Dalglish, Marcel Desailly en Peter Schmeichel waren al gestrikt om als trainers te fungeren in de Indian Super League, een ultrakorte competitie om het voetbal te promoten in het land waar de mensen helemaal maf zijn van hockey en vooral cricket.
 
Maar organisatorische problemen doorkruisen voorlopig de prestigieuze plannen. Het miljoenenproject, onder meer gesteund door mediabedrijf Star India, start nu pas in september 2014. Dan pas zijn de beoogde stadions gereed én kan het ‘toernooi’ naast de reguliere Indische competitie bestaan. Want behalve de grote sterren die de aandacht moeten trekken, doen er ook lokale spelers mee.
 
 
En ook Santi Kolk (32) was dus benaderd.  "Via een goede kennis van mijn zaakwaarnemer. Ik zag het wel zitten. Financieel zag het er goed uit. Dat is een eerlijk verhaal, anders ga je niet in India spelen. Die grote jongens komen daar niet voor de lol spelen natuurlijk. Maar los daarvan: wanneer kom je anders in India? Het leek me echt mooi om daar een paar maanden te voetballen."
 
 
De Indian Super League bestaat uit acht ploegen die elk een stad vertegenwoordigen. Wie Kolks trainer en ploeggenoten zouden worden en waar hij precies zou gaan wonen, was allemaal nog niet bekend. “Maar in mijn hoofd zat ik daar al. Ik hoefde alleen mijn handtekening nog te zetten”. Die komt er door het uitstel voorlopig niet. Of waarschijnlijk helemaal niet. "Als er voor januari niets leuks op mijn pad komt, stop ik”. Op 32-jarige leeftijd? "Tja, je moet eerlijk zijn. Ik blijf niet voetballen óm het voetballen. Ik was zestien toen ik bij ADO bij de selectie kwam, dus ik heb al een lange carrière gehad."
 
 
Kolk speelde vorig jaar de tweede seizoenshelft voor de vierde periode in zijn loopbaan bij ADO. Graag had hij nu nog deel uitgemaakt van de selectie, maar een nieuwe verbintenis zat er afgelopen zomer niet in. Er kwamen aanbiedingen uit onder meer Australië en Cyprus voorbij, maar ook het avontuur in India zat toen al in zijn achterhoofd. "Daarom baal ik ook zo dat het niet doorgaat. Anders had ik nu misschien ergens anders gespeeld. Er wordt nu ook gekeken of we gecompenseerd kunnen worden omdat het niet doorgaat. Maar de aanbiedingen waren ook niet schokkend, laat dat duidelijk zijn. Anders was India geen optie meer geweest."
 
 
Zijn carrière bracht hem onder meer langs Heerenveen, Vitesse, Union-Berlin en NAC. De gedachte dat hij straks wellicht geen profvoetballer meer is, maakt hem niet nerveus. Integendeel. Plannen voor een trainerscarrière zijn al in de maak. "Als ik definitief stop, ga ik mijn trainersdiploma halen. Ook op dat gebied moet je het hoogste nastreven. Ik zal niet gelijk trainer bij een eredivisieclub worden natuurlijk. Rustig beginnen bij een jeugdteam lijkt mij een logische beginstap."
 
 
Schuilt er wel een goede trainer in hem?  "In mijn laatste half jaar bij ADO heb ik veel energie gestoken in de jonge spelers van de selectie. Dat vond ik onwijs leuk om te doen. Anderen heb ik ook positief gehoord over mijn rol toen. Dus een goede trainer? Wie weet. Het past wel bij mij, denk ik."