volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 15 14 0 1 42
2 AJA 15 13 1 1 40
3 FEY 15 11 2 2 35
4 UTR 15 7 4 4 25
5 HER 15 7 2 6 23
6 AZA 15 6 4 5 22
7 VIT 15 6 4 5 22
8 HEE 15 5 5 5 20
9 VVV 15 5 5 5 20
10 FOR 15 4 4 7 16
11 WII 15 4 4 7 16
12 ADO 15 4 4 7 16
13 EXC 15 4 4 7 16
14 GRO 15 4 2 9 14
15 ZWO 15 4 2 9 14
16 EMM 15 3 5 7 14
17 NAC 15 3 2 10 11
18 GRA 15 3 2 10 11
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 21-11-2013 09:40:00

Piet Jansen: 'Of we uit categorie 1 zijn, interesseert me niet zo'


ADO Den Haag maakte het afgelopen seizoen 730.000 euro winst. Winterse versterkingen hoeven de supporters echter niet te verwachten.


door Daniël Dwarswaard

 

Een gesprek met directeur Piet Jansen over transfers, lege plekken op de tribune en de mogelijke komst van een technisch directeur.

 

ADO Den Haag maakt het afgelopen seizoen 730.000 euro winst. Hoe komt dat?
Piet Jansen: "We hebben flink gesneden. Personeel, salarissen van spelers, huisvestingskosten. Minder leuke dingen doen. En de transfers van Lex Immers (verhuur/verkoopconstructie naar Feyenoord) en Jens Toornstra (voor 1 miljoen euro naar FC Utrecht). Zonder die transfers hadden we verlies gemaakt."

 

Ook aanstaande zomer of zelfs in de winterstop is een transfer dus weer een 'moetje"?
"Het maakt het leven wel makkelijker. In het huidige boekjaar hebben we de transferinkomsten begroot op 400.000 euro. Dat is bescheiden én realistisch. Met de verhuur en daarna de verkoop van Tjaronn Chery aan FC Groningen is dat bedrag al binnen. Dus als ik kijk naar de financiële situatie van dit boekjaar is het niet noodzakelijk om spelers te verkopen. Maar je weet nooit wie er langskomt. Mike van Duinen en Mathias Gehrt zijn de meest opvallende spelers. Gehrt kan sowieso niet in de komende winterstop vertrekken, omdat hij dit seizoen al bij twee clubs (naast ADO ook bij Brondby IF) onder contract heeft gestaan."

 

Wat gebeurt er met de winst die ADO gemaakt heeft?
"Ons eigen vermogen was 1,1 miljoen euro negatief. Dat wordt nu dus vier ton negatief. Uiteindelijk moeten we toe naar een situatie waarin ons eigen vermogen twee miljoen positief is. Dit is een begin. Wat betreft onze begroting: die is nu 13,5 miljoen euro. Om structureel in het lilnkerrijtje van de eredivisie mee te kunnen doen moet die naar 15,5 miljoen. Je ziet dat spelers nu sneller naar Roda gaan dan naar ADO. Dat is puur een financieel verhaal."

 

Maar er is dus geen ruimte voor versterkingen in de winterstop?
"In principe niet. Dan moeten we eerst spelers verkopen. We hebben nu een stabiele selectie die wel laat vorm heeft gekregen. De laatste weken gaat het daarom ook beter. Elke positie is nu dubbel bezet. Als er zware blessures komen, ontstaat er een andere situatie."

 

Is de gevarenzone(categorie 1) van de licentiecommissie, waar ADO recent in belandde en afgelopen zomer weer uit verdween, nu definitief uit zicht?
"Dat interesseert mij eerlijk gezegd niet zo."

 

Pardon?
"Dat klinkt gek ja. Veruit het belangrijkste is dat je als bedrijf een gezonde bedrijfsvoering hebt. Geen verlies maken, dan speelt die discussie ook niet. In dat 'categorieverhaal' zitten ook rare dingen. Als we de zaak vorig jaar anders hadden vertaald, waren we wellicht niet in categorie 1 gekomen. Maar het heeft wél veel negatieve publiciteit veroorzaakt. Maar heel concreet is er toen niets veranderd. Prettig is het vanzelfsprekend niet als je voor grote uitgaven toestemming moet krijgen van de KNVB."

 

Bij uw aanstelling, een half jaar terug, zei u: Deze club moet meer sponsors en publiek trekken. Gemiddeld zijn er dit seizoen 10.130 toeschouwers.
"Dat valt me tegen. Het aantal seizoenskaarten is gelijk gebleven. Dat is redelijk. De hele discussie rond ons veld heeft niet geholpen. Tegen NEC was de opkomst heel laag. Mensen twijfelden toch of die wedstrijd wel door zou gaan. Maar we moeten ADO beter verkopen. Intern heb ik daarom ook gezegd: meer marketingacties doen zoals eerder de ticketveiling. We schrijven ook mensen aan die in het verleden één of twee keer zijn geweest. Komen jullie nog een keer terug? Het valt of staat ook met succes. We kunnen hier op kantoor nog zo hard werken, een serie goede resultaten trekt altijd extra publiek."

 

En de sponsors?
"Daar werken we hard aan. Handjes schudden, contacten onderhouden, sponsorboxen bezoeken. Veel persoonlijk contact onderhouden. Qua begroting moeten we dit jaar nog 350.000 euro binnenhalen uit sponsorinkomsten. Volgens mij gaan we dat gewoon halen. Van de veertig sponsorboxen zijn er nu twee niet verhuurd. Eén box laten we bewust vrij, zodat wij die zelf kunnen gebruiken voor goede doelen of speciale gasten. De basis bestaat dus. Maar het moet beter. Economische crisis of niet. Een stadion met 15.000 stoeltjes moet in deze stad vol zitten. We nodigen tal van potentiële sponsors uitl ook van andere regio's. Zij moeten blijven hangen. We moeten de emotie verkopen."

 

U bent de enige statutair directeur van ADO Den Haag. Wanneer gaat dat veranderen?
"In januari gaan we met de raad van commissarissen praten over de invulling van de directie. Ik ben er zelf ook nog niet uit. Iedere directeur die je binnenhaalt  kost geld. Moet je dat besteden aan een commercieel en/of technisch directeur? Daarover hakken we dus begin volgend jaar een knoop door."

 

Wat is het profiel van een eventuele technisch directeur?
"Iemand met kennis en gezag. Geen jong persoon. In onze technische staf hebben we met Maurice Steijn, Henk Fräser, Ekrem Kahya en Joop Hiele al heel veel kennis in huis. Je moet dus iemand hebben die serieus wordt genomen door die mannen.
Oud-commissarissen Mark van der Kallen (grootaandeelhouder) en Paul Beyersbergen doen de onderhandelingen bij het aantrekken van spelers. De taak van technisch directeur wordt nu dus 'clubbreed' gedaan. Iedereen brengt zijn kennis in, het fnctioneert als een collectief. Vanuit het verleden van de club verklaarbaar, maar wij groeien langzaam naar een structuur toe van een normaal bedrijf waarin de rollen van aandeelhouder, commissarissen en directie gescheiden zijn. Het gaat niet om macht, maar wat goed functioneert en wat goed is voor ADO Den Haag. Maar zoals ik al zei: In januari gaan we bespreken of er een technisch directeur moet komen."