volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 8 8 0 0 24
2 AJA 8 6 1 1 19
3 FEY 8 5 2 1 17
4 HER 8 5 1 2 16
5 VIT 8 3 3 2 12
6 AZA 8 3 3 2 12
7 VVV 8 3 2 3 11
8 ADO 8 3 2 3 11
9 HEE 8 2 4 2 10
10 ZWO 8 3 1 4 10
11 WII 8 2 3 3 9
12 UTR 8 2 3 3 9
13 EXC 8 2 3 3 9
14 EMM 8 2 2 4 8
15 FOR 8 1 4 3 7
16 GRA 8 2 1 5 7
17 GRO 8 1 1 6 4
18 NAC 8 1 0 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 12-11-2013 19:30:00

'Zege zorgt bij ADO voor rust in heel de club'


“Als je verliest, kan de fanshop al snel dicht”


Door Lars Omloo

 

Een voetbalclub leeft van wedstrijd naar wedstrijd en de impact van het laatste resultaat is direct voelbaar. Bij ADO Den Haag is de stemming dankzij de zege op Cambuur (3-0) binnen de hele club weer opperbest. "Je kan op kantoor nog zo hard werken, een 6-1 nederlaag in Zwolle beïnvloedt de sfeer in de hele organisatie."

 

Op het trainingsveld van ADO Den Haag werd maandagochtend geregeld gelachen en gedold. Het is twee dagen na de mooie overwinning op Cambuur en de sfeer is uitstekend.
"Zo'n overwinning zorgt voor rust binnen de club",  zegt aanvaller Mike van Duinen na de training.  "Je voelde dat er veel druk op ons stond. Bij een slecht resultaat waren we misschien in een negatieve sfeer beland."

 

Waar `gewone' bedrijven in de regel gespannen wachten op kwartaal- of jaarcijfers, daar is er bij een voetbalclub elk weekend een belangrijk meetmoment: de wedstrijd van het eerste elftal. "Dat is inderdaad kenmerkend voor voetbalorganisaties",  zegt algemeen directeur Piet Jansen.  "Je kunt op kantoor nog zo goed en hard werken, als je dan met 6-1 verliest in Zwolle beïnvloedt dat de sfeer in de hele organisatie”.  Jansen werkte jaren als directeur bij de HTM.  "Daar merkte je het ook wel op de werkvloer als er bijvoorbeeld problemen waren met de sneeuw of met Randstad Rail. Dan was de stemming een stuk slechter. Maar met voetbal is de directe impact op het personeel nog groter. Niet alleen op kantoor, ook daarbuiten. Ook bij het tennis en bij de bakker word ik telkens aangesproken op het resultaat van ADO." Jansen probeert het belang van het laatste duel desondanks wel te relativeren.  "Je moet niet in paniek raken na een nederlaag, maar op jaarbasis bekijken of de doelstellingen worden gehaald."

 

Manager Ruud Mansveld van de fanshop geeft aan dat het verschil tussen winnen en verliezen levensgroot is.  "Als je verliest, kun je tien minuten na de wedstrijd de fanshop wel sluiten, dan gaat iedereen meteen teleurgesteld naar huis.' Op kantoor leeft ook Mansveld van week naar week.  "Je bent toch collega's. Toen we in 2007 degradeerden, moest er meteen vijftien man personeel uit. Niet dat ik nu bang ben voor degradatie, maar dat geeft wel aan hoe belangrijk de resultaten van het eerste zijn. Je praat ook over werkgelegenheid. Als ze op het veld winnen, is het bovendien gewoon veel gezelliger. Komend weekend spelen we niet, dus dat goede gevoel blijft nog wel even." Mansveld, zoon van ADO-legende Aad, is het ritme van week tot week wel gewend.  "Als mijn vader vroeger verloor, was hij heel erg chagrijnig en ging hij vroeg naar bed. Alles draaide om die wedstrijd, om winnen en verliezen. Dat is nog steeds zo, al moet ik wel zeggen dat het Haagse publiek ook strijd en inzet heel belangrijk vindt.'

 

Jan Paul Saeijs is oud-speler en werkt nu als accountmanager voor de club. "Na een overwinning is het makkelijker binnenkomen bij potentiële relaties",  zegt hij. "Het gesprek begint veel positiever. Dat zijn de wetten van de voetballerij, zo werkt het overal. Gelukkig kruipt ADO nu uit het dalletje, dat is goed voor iedereen binnen de club:'

 

Trainer Maurice Steijn geeft aan dat de sfeer op de training zeker ook afhankelijk is van de laatste wedstrijd. “Dat is logisch. Tegen Cambuur hebben we goed gespeeld, die goede lijn moeten wij bewaken. En de punten zijn ook heel belangrijk, die geven rust. "Maar als staf moeten we ook door het resultaat heen kunnen kijken. Je kunt best eens verliezen. De club staat er veel beter voor dan een aantal jaren geleden, dat is vooral belangrijk." Niettemin, de voetballerij is hard, met elke week weer een 'beoordeling', bevestigt Steijn. "Dat is inherent aan ons vak. Als je daar niet tegen kunt, is het beter om een ander beroep te kiezen."