volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 11-11-2013 10:21:00

Speech van topbasketballer leidt tot simpele zege tegen Cambuur


Elson ideale motivator voor ADO.


Weer is het ADO Den Haag gelukt om onder hoogspanning een wedstrijd te winnen. De zoveelste pot met het stempel `cruciaal` liep goed af voor de Hagenaars. Na de zeges op Vitesse en FC Twente werd zaterdag simpel van SC Cambuur (3-0) gewonnen. Met dank aan een portie strijd, passie én topbasketballer Francisco Elson. Een goede motivator, zo bleek.

 

Door Daniël Dwarswaard

 

Het werd even goed stil in de kleedkamer van ADO Den Haag, zo vlak na de vrijdagtraining. Het verhaal van topbasketballer Francisco Elson, de enige Nederlander ooit met een NBA-titel, kwam aan. Een verhaal over het gevecht dat hij leverde om te bereiken wát hij bereikte. Een verhaal over de ultieme toewijding als tópsporter en een verhaal ook over motivatie.

 

Elson vertelde de ADO-selectie hoe de dood van zijn broer Patrick, op 21-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand, zijn leven radicaal veranderde. Dertien jaar was de kleine Francisco, maar na die tragische gebeurtenis wist hij het zeker: ik ga mijn ouders en mijn broers trots maken. De titel met San Antonio Spurs in 2007 droeg Francisco op aan zijn broer, die ook altijd droomde van een basketbalcarrière in de Verenigde Staten.

 

"Heel indrukwekkend", vond Tom Beugelsdijk. "In Amerika heeft hij echt moeten knokken voor zijn plek. Als pikkie van achttien jaar. Er zijn daar een paar honderd profs, maar er staan duizenden gasten klaar om jouw plek over te nemen. Voor elk contract moet je vechten of je leven er vanaf hangt. Motivatie haal ik eigenlijk altijd uit mezelf. Het is ook niet dat ik na zijn speech met een heel ander gevoel het veld op ben gegaan. Maar op een bepaalde manier motiveert zoiets toch wel. Iedereen was onder de indruk."

 

En dat was precies wat trainer Maurice Steijn met het uitnodigen van Elson wilde bereiken. Twee jaar terug sprak de Rotterdammer ook al eens de selectie van Feyenoord toe. Tijdens de boekpresentatie van John van Zweden, Hagenaar en mede-eigenaar van Swansea City, werd Steijn gewezen op de motivatiespeeches van Elson. En vrijdag zat hij dus in de kleedkamer bij ADO. Juist op mentaal vlak viel of valt er namelijk nog veel te winnen in Den Haag. Want hoe was het te verklaren dat koploper FC Twente vol passie werd verslagen, maar een ongeïnspireerd ADO een paar dagen later uit het bekertoernooi werd geknikkerd door nota bene MVV? Precies dezelfde spelers, maar met een compleet andere instelling. Dat voor topprestaties volledige toewijding is vereist maakte Elson op een indringende manier duidelijk. Elke training, elke minuut telt.

 

Het hielp ADO aan de derde thuisoverwinning op een rij. Al is het vanzelfsprekend te makkelijk om de zege aan één motivator te linken. Ook tactisch gezien hadden de Hagenaars de zaakjes goed voor elkaar. Cambuur kwam niet aan voetballen toe en was geen schim van de ploeg die de laatste weken zoveel krediet opbouwde met fris en aanvallend voetbal. Nooit werden de Friezen gevaarlijk.

 

In Den Haag mijmert men over oude tijden waarin ploegen met knikkende knieën naar het oude Zuiderpark kwamen. Dát gevoel moet ook weer in het Kyocera Stadion ontstaan. "Iedereen moet weer bang zijn om hier naar toe te komen", vindt Beugelsdijk. "We zijn nu aan een leuke serie thuis-wedstrijden bezig. Laten we die reeks nog maar wat langer maken."

 

En Elson? Die ging na afloop de kleedkamer van ADO in om iedereen te feliciteren. Beugelsdijk was opnieuw onder de indruk van Elson, al was het maar vanwege diens postuur. "Zo, ik dacht dat ík een flinke jongen was. Ben blij dat hij niet in het veld stond. Daár win je dus geen kopduel van", zei de verdediger terwijl de overwinning in de kleedkamer werd gevierd.

Het kratje bier raakte Elson niet aan!