volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 06-11-2013 15:56:00

Lex Immers, de volksjongen, de supporter die zelf prof werd


Altijd en eeuwig ter discussie


Door Mikos Gouka

 

Lex Immers is misschien wel de meest besproken voetballer in de eredivisie. De 27-jarige middenvelder van Feyenoord: je houdt van zijn werklust of je verafschuwt zijn gebrekkige techniek. Ronald Koeman behoort duidelijk tot de eerste categorie. De coach laat geen moment onbenut om Immers te complimenteren.
"Maar als Feyenoord verder wil, is Immers niet goed genoeg," zegt voormalig speler Jan Everse.


 
In een piepkleine persruimte in Leeuwarden aarzelde Ronald Koeman zondag geen seconde. Feyenoord zakte tijdens de eerste helft tegen Cambuur (0-2) finaal door de ondergrens, maar de coach voelde de behoefte om er nog drie positieve uitzonderingen uit te pikken. Achter de namen Jordy Clasie, Ruben Schaken en Lex Immers noteerde de coach een plusje. Dat de 78-voudig international vol lof is over Immers, is geen verrassing meer. Immers staat er bijzonder goed op bij zijn coach en dat mag de buitenwereld weten ook. Dat de middenvelder na acht minuten zijn directe tegenstander Marcel Ritzmaier alleen voor Erwin Mulder liet opduiken, was hem blijkbaar vergeven. Net als de opgelegde kans die hij bij 0-0 liet liggen. Maar bij knappe 0-1 van Immers stond de coach wél nadrukkelijk stil.

 

Er zijn heel veel aanhangers van Feyenoord die alle schouderklopjes aan het adres van Immers niet meer kunnen aanhoren. Die hebben het gehad met de lage handelingsnelheid en de gebrekkige techniek van Immers, ook al geen toonbeeld van rust in de afwerking. Maar bij een ander, eveneens fors deel van het Legioen staat de speler, die dit seizoen drie keer scoorde, nimmer ter discussie. Want Haagse Lexie, die geeft gewoon nooit op.

 

"Laat ik voorop stellen dat ook ik wel een zwak heb voor Immers," zegt Jan Everse (59). Maar de tweevoudig international van Ajax en Feyenoord, en voormalig trainer van Sparta, PEC Zwolle en Heerenveen, is geen fan.  "Lex is een doodnormale jongen en hij beweegt houterig. En toch speelt hij voor het grote Feyenoord. Daar heb ik wel respect voor. Maar wil je als club verder komen, en dan bedoel ik echt meedoen om de titel, dan moet er op de positie van Immers meer kwaliteit rondlopen. Immers is een prima speler voor ADO, FC Utrecht en Roda JC, maar als hij snel moet handelen, komt hij tekort."

 

De gedachte achter de komst van Immers aar de Kuip was helder. Technisch directeur Martin van Geel zocht een betaalbare speler met scorend vermogen, die ook nog eens lekker in het pulletje zou vallen bij het bloedfanatieke legioen. Lex Immers voldeed aan alle voorwaarden en toen de Hagenaar zelf aankondigde `de snelweg A13 af te willen rennen om voor Feyenoord te kunnen spelen' stond niets een transfer meer in de weg. Een vage huurconstructie bleek voldoende om Immers weg te halen bij ADO, dat anderhalf jaar geleden een slordige 800.000 euro overhield aan de aparte overeenkomst. Immers maakte twaalf competitietreffers in zijn debuutseizoen. Dit jaar stokt de teller vooralsnog bij drie doelpunten. Maar de Hagenaar viel natuurlijk ook op door het verprutsen van een reeks grote mogelijkheden.

 

Volgens Wim Rijsbergen (61), 28-voudig international die onder meer speelde voor Feyenoord, Bastia en FC Utrecht, is de technische bagage van Immers daar een oorzaak van. "Immers mist veel kansen, maar hij komt toch vaak in de juiste positie om te scoren. En ik zie bij Ajax, FC Twente en PSV ook geen geweldige nummer 10 rondlopen hoor. Een gebrek aan inzet kun je hem nooit verwijten. In dat licht bezien valt het nog wel mee met Immers." Rijsbergen begrijpt dat Koeman kiest voor de zekerheid van negentig minuten sleuren, vechten en lopen. "Feyenoord werd ooit kampioen met André Hoekstra in de ploeg. Die werd voortdurend door Johan Cruijff de diepte ingestuurd. En het liep als een trein. Zo kan het ook met Immers gaan."

 

De vergelijking met Hoekstra is een logische. De 51-jarige `Koning van de Kluts' blonk ook niet uit in technisch vernuft Maar de eenmalig international gaf nooit op, een kwaliteit die vooral in Rotterdam op veel goedkeurende blikken kan rekenen. “Alleen in het seizoen met Cruijff in de ploeg kreeg ik geen kritiek”, zo lacht Hoekstra, momenteel assistent-trainer van Excelsior. “Daarna lag ik snel wel weer onder vuur. Als trainer moet je een afweging maken, heb je behoefte aan een speler met zo veel kracht en loopvermogen of kiesje voor een verfijnder type. Lang niet iedereen vond dat ik een goede speler was en dat is bij Immers niet anders. Maar hij geeft alles en heeft zijn waarde!"

Langs het trainingsveld op Varkenoord is er zelden een unaniem oordeel over Immers. Er zijn supporters die hoofdschuddend en zuchtend zijn prestaties bekijken. Een ander deel neigt juist naar een applaus als hij weer eens een bal heeft veroverd. Immers ligt zichtbaar goed bij zijn ploeggenoten en haakt nooit af als de handtekeningenjagers hun kans willen grijpen. Maar onomstreden, dat zal hij in de Kuip nooit meer worden.

 

Lex Schoenmaker (66) herkent dat beeld. “Maar Lex moet zich niet druk maken om commentaar. In de Kuip is er altijd druk en kritiek," stelt de voormalige speler van Feyenoord en FC Den Haag. „Ik hoor mensen roepen dat Otman Bakkal de redder is van Feyenoord en dat het ten koste zal gaan van Lex. Ik moet het nog zien. Volgens mij maakt hij dit seizoen weer meer dan tien doelpunten."

 

Wie Immers na trainingen in zijn grijze joggingpak naar zijn auto ziet schuifelen, ziet een jongen van het volk. De supporter die op een dag zelf zomaar profvoetballer werd, dat idee. Maar wat als Bakkal echt klaar is voor een rentree? “Met een fitte Bakkal heeft Feyenoord wel een slimme middenvelder in huis",  zegt Everse.  "Maar de vraag is: wanneer is die gozer eindelijk fit? Koeman moet natuurlijk wel alternatieven hebben om dingen te veranderen. Vilhena zie ik bijvoorbeeld ook al weken niet meer opvallen." Rijsbergen is hetzelfde opgevallen.  "Immers heeft vaak drie balcontacten nodig om verder te voetballen en dan is het moment om toe te slaan alweer voorbij. Het oogt bij hem stuntelig. Maar hij verzaakt nooit. En Bakkal, die is toch al een tijdje uit beeld!"

 

Het laatste woord is aan Lex Schoenmaker, die een lans breekt voor zijn stadgenoot. "Immers in de Kuip kan best hoor. Want als Feyenoord alleen maar topspelers in huis had, waren ze de afgelopen jaren vast wel een keertje kampioen geworden. Toch?"