volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 15 14 0 1 42
2 AJA 15 13 1 1 40
3 FEY 15 11 2 2 35
4 UTR 15 7 4 4 25
5 HER 15 7 2 6 23
6 AZA 15 6 4 5 22
7 VIT 15 6 4 5 22
8 HEE 15 5 5 5 20
9 VVV 15 5 5 5 20
10 FOR 15 4 4 7 16
11 WII 15 4 4 7 16
12 ADO 15 4 4 7 16
13 EXC 15 4 4 7 16
14 GRO 15 4 2 9 14
15 ZWO 15 4 2 9 14
16 EMM 15 3 5 7 14
17 NAC 15 3 2 10 11
18 GRA 15 3 2 10 11
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 04-11-2013 15:32:00

'Verhoudingen op scherp bij ADO Den Haag'


Door de kansloze 2-0 nederlaag bij AZ én de resultaten van de concurrentie staat ADO, weliswaar met een inhaalwedstrijd tegoed, nog maar één punt boven NEC, dat op de onderste plaats staat.


Juist in deze competitie lijken er geen uitgesproken degradanten te zijn. En dat is gevaarlijk voor ADO Den Haag, waar de verhoudingen door de disciplinaire schorsing van Roland Alberg op scherp zijn gezet.


 
door Daniël Dwarswaard

 

De aanloop richting de wedstrijd tegen AZ verliep onrustig. Misschien dacht Roland Alberg zich de uitspatting tegenover zijn trainer wel te kunnen permitteren. Het was namelijk Maurice Steijn die de creatieve middenvelder al veel eerder naar ADO Den Haag wilde halen en voor Alberg vrij snel een plekje vrij had gemaakt in het basisteam. Maar de boodschap dat hij tegen AZ uit tactische overwegingen deze keer wél op de bank moest zitten, viel slecht.

 

Steijn voerde de middag voor de wedstrijd in het Van der Valk-hotel in Nootdorp een één-op-één-gesprekje met Alberg om zijn plannen uit te leggen en was op zijn zachtst gezegd ontstemd over diens reactie. "Hij reageerde op een manier die mij totaal niet beviel," zegt Steijn.  "Zijn hele houding, maar ook vanwege een opmerking. Hij plaatste zich buiten de groep en dat kunnen we in deze fase niet gebruiken. Ik heb alleen spelers nodig die keihard willen knokken en ook met teleurstellingen kunnen omgaan." Alberg vond het onterecht dat juist hij werd geslachtofferd voor de extreme wisselvalligheid die de ploeg de laatste weken zo typeert. Maar het wijzen naar teamgenoten schoot helemaal in het verkeerde keelgat. Nog voordat de wedstrijdbespreking begon, stuurde Steijn Alberg naar huis. De spelersbus vertrok daarna zonder de middenvelder naar Alkmaar.

 

Het zijn van die perikelen die juist nu niet gewenst zijn. Of gebeurt dit juist vanwege de moeilijke fase waarin ADO Den Haag zich nu bevindt? De ene keer knokt ADO als een team (de laatste thuiswedstrijden tegen Vitesse en FC Twente), de andere keer wordt er blijkbaar naar elkaar gewezen (verlies tegen MVV in de beker). Is iedereen wel doordrongen van het teambelang? De disciplinaire schorsing van Alberg toont dat dat laatste wellicht niet het geval is.

 

Tegen AZ lag het afgelopen zaterdag niet aan de inzet van de Haagse spelers. De simpele, conclusie van die wedstrijd is dat AZ simpelweg een veel betere ploeg heeft dan ADO. De Alkmaarders domineerden de gehele wedstrijd, ADO hoopte op een paar kansjes. Het kreeg die ook, maar het bleek te weinig om het de ploeg van Dick Advocaat echt moeilijk te maken. Verliezen van de nieuwe koploper is ook geen schande, maar in een competitie waar logica geen plaats heeft, komt elk verlies hard aan.

 

Wedstrijden `wegstrepen' tegen titelkandidaten kan eigenlijk niet meer. Juist omdat ook de concurrentie de topploegen verrast. De huidige stand in de eredivisie, waar ADO nog steeds op de zestiende plaats staat met tien punten uit elf wedstrijden, is anders dan anders. Geen club die duidelijk onderaan staat. De laatste plaats kan zomaar wisselen, net zoals dat geldt voor de koploper. De gepromoveerde clubs SC Cambuur en Go Ahead Eagles doen het voorlopig uitstekend.

 

"In de positie waarin wij nu verkeren, is het inderdaad ongunstig dat het ook onderin zo dicht bij elkaar staat," beaamt aanvoerder Danny Holla.  "Maar je kunt het ook omdraaien: na een paar goede resultaten kun je ook snel aanhaken bij de middenmoot.” Over het verlies tegen AZ: "Je gaat nooit een wedstrijd in met het idee: als we deze verliezen, is dat niet zo erg. Ook niet als je tegen de koploper speelt."

 

Keeper Coutinho vult aan:  "Iedereen pakt in deze competitie punten. Dat zorgt bij ons nu voor kopzorgen. Juist daarom zijn de wedstrijden tegen concurrenten, zeker thuis, belangrijker dan ooit. Een blik op het speelschema levert daarom direct een interessant duel op. Aanstaande zaterdag komt Cambuur naar Den Haag. Alleen bij winst nemen wij afscheid van de zestiende plek. Als team moeten we nog altijd groeien, maar dat kunnen we niet blijven zeggen."