volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 31-10-2013 15:24:00

Van Duinen: 'Frustrerend en onverklaarbaar die ups en downs'


Heeft ADO een mentaal probleem?


Door Daniël Dwarswaard


door Daniël Dwarswaard

 

Winnen van koploper FC Twente, verliezen van MVV de nummer 9 van de Jupiler League. En dat binnen drie dagen tijd met precies dezelfde spelers in de basisopstelling. Hoe is dat mogelijk, vraagt iedereen zich af na de bekerblamage in Maastricht (2-1). Hebben de spelers van ADO Den Haag een mentaal probleem?  Mike van Duinen:  "Als iedereen er alles aan doet, presteer je constanter."

 

Heeft ADO inderdaad een mentaal probleem?
Mike van Duinen:  "Je zou het haast gaan denken. De ene keer kunnen we het allemaal opbrengen en de andere week toch weer niet. Tegen MVV hebben we niet eens heel slecht gespeeld, maar twee dode spelmomenten worden ons fataal. Dat is puur scherpte, instelling. Dat mag niet gebeuren."

 

Is dat niet te gemakkelijk? Vanuit de spelersgroep klinkt vaak dat `het niet mag gebeuren'.
"Ja, dat is zo. Daarom is het ook frustrerend. Het zijn ups en downs, ik vind het moeilijk om te verklaren hoe dat komt”.

 

Er zijn clubs die gebruikmaken van een sportpsycholoog. Is die term al gevallen in Den Haag?

 "Nee, niets over gehoord. Ik weet ook niet of het mij zou helpen”.

 

Wat is dan de oplossing?
"Mentale weerbaarheid moet uit jezelf komen. Het gaat erom hoe je naar een wedstrijd toeleeft en met welke instelling je het veld opstapt. Je kunt niet denken: deze wedstrijd kunnen we wel op tachtig procent spelen. Want dat kunnen wij dus niet?”

 

Tegen MW speelden jullie op tachtig procent?

"Zo leek het misschien wel, maar zo voelde ik het zelf niet. Het oogt soms wel zo. Ik snap wel dat mensen zo denken. Dat is heel vervelend”.

 

Je hebt eerder dit seizoen gezegd: iedereen moet zich bewust zijn van de situatie bij ADO. Succes komt alleen met de juiste instelling. Is elke speler daarvan doordrongen?
„Ik kan me niet voorstellen dat het niet zo is."

 

Maar dat besef is er niet?
"Misschien niet bij sommige jongens, want dan zouden we wel wat constanter presteren. Maar het blijft heel lastig om een verklaring te vinden. Het is logisch dat we niet elke wedstrijd goed spelen, maar de ondergrens ligt nu gewoon te laag. Die moet omhoog. Dan speel je soms een slechte wedstrijd, maar pakje misschien wel een punt in een wedstrijd die we nu verliezen."

 

Vorig seizoen lukte dat juist wel
"Ik denk ook dat het met het type spelers te maken heeft. Dit jaar hebben we veel meer voetballende kwaliteiten. Als je een mindere voetballer bent, moet je het van andere dingen hebben. Anders red je het niet in de eredivisie. Als je goed kan voetballen en het loopt even niet wordt het lastig. Ik denk wel dat de balans goed is, hoor. We hebben op elke positie een goede speler, maar het komt er nog niet
uit."

 

Gaat het binnen de selectie over het mentale aspect?
"Iedereen vindt het onverklaarbaar dat we eerst van de koploper winnen en nu verliezen van MVV. Natuurlijk praten we daar over. De conclusie was: iedereen moet naar zichzelf kijken. Doe ik er alles aan?"

 

Tegen topploegen Vitesse en FC Twente lukte het wel. Hoe kan dat?
"Tegen die ploegen heb je niets te verliezen. Dan valt er bij sommige jongens misschien wat druk weg. Ik kan me voorstellen dat het zo werkt. Zelf heb ik dat gevoel niet".

 

De geplande vrije dag gisteren werd vlak na het verlies tegen MVV geschrapt.
"Na zo'n wedstrijd is het natuurlijk onzin om daar over te klagen. Ik baal ervan, maar dat komt dan vooral door de oorzaak van de maatregel. Ik baal niet van die extra training”.