volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 8 8 0 0 24
2 AJA 8 6 1 1 19
3 FEY 8 5 2 1 17
4 HER 8 5 1 2 16
5 VIT 8 3 3 2 12
6 AZA 8 3 3 2 12
7 VVV 8 3 2 3 11
8 ADO 8 3 2 3 11
9 HEE 8 2 4 2 10
10 ZWO 8 3 1 4 10
11 WII 8 2 3 3 9
12 UTR 8 2 3 3 9
13 EXC 8 2 3 3 9
14 EMM 8 2 2 4 8
15 FOR 8 1 4 3 7
16 GRA 8 2 1 5 7
17 GRO 8 1 1 6 4
18 NAC 8 1 0 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
 ADOfans.nl

Datum plaatsing: 24-10-2013 10:09:00

Ruwe les voor Bakker. ADO-jonkie maakt kennis met echte voetbalwereld


Als jeugdspelertje kijk je er jaren naar uit. Een debuut in de basis. Voor ADO-speler Danny Bakker (18) was het afgelopen weekend tegen PEC Zwolle raak.


Het werd een wonderlijk weekend dat begon met kriebels op de vrijdagtraining en eindigde met boze supporters bij de spelersbus van ADO. "Het is allemaal wel eventjes anders dan bij de A-1, hè..."

 

Door Daniël Dwarswaard

 

Als bijna vanzelfsprekend liep Danny Bakker vlak voor de afsluitende partij op de vrijdagtraining naar de speelhelft van de reserves. Totdat hij coach Maurice Steijn ineens zijn naam hoorde noemen bij de beoogde basiself tegen PEC Zwolle. Bakker was zo verrast, dat hij zelfs aan Tom Beugelsdijk moest vragen op welke positie hij eigenlijk stond.

 

Want ja, Bakker, die officieel nog voor de A-1 mag uitkomen, is een allrounder. Het liefst speelt hij op het middenveld, maar Steijn had een plek links centraal in de verdediging in gedachten voor de Hagenaar. Hij speelde redelijk, zeker gezien de omstandigheden waaronder Bakker zijn eerste volledige wedstrijd afwerkte. Als jonkie debuteren in een onzeker elftal is niet eenvoudig. ADO oogde, zeker de tweede helft, als een murw gebeukte bokser. Tik na tik moesten de Hagenaars incasseren en na negentig minuten en een 6-1 eindstand was de ploeg knock-out.

 

Een paar keer sneden de Zwollenaren angstig simpel door de Haagse verdediging met snelle uitbraken. "Dat neem ik mezelf wel kwalijk. In balbezit ging het allemaal wel redelijk, maar we wisten niet goed hoe we die counters moesten afstoppen. Achteraf hadden we vaker en sneller `de diepte eruit' moeten halen. Nu kwam er heel veel ruimte op het veld waarvan zij profiteerden. Dat heeft ook met ervaring te maken." 

 

Pas tijdens de warming-up, toen Gianni Zuiverloon definitief afhaakte met een kuitblessure, wist Bakker dat hij moest beginnen. Tijdens de training nam hij dus al de positie van Zuiverloon in. Gek genoeg had hij toen meer last van zenuwen dan tijdens de wedstrijd. Mike van Duinen, Vito Wormgoor, Tom Beugelsdijk en Robert Zwinkels hebben me op mijn gemak gesteld. Tijdens de wedstrijd had ik nergens last van."

 

Dat de impact van profvoetbal enorm is, merkte Bakker nog geen vijf uur na zijn basisdebuut. Na de nederlaag stonden boze ADO-supporters op de spelersbus te wachten. “Ik hoefde zelf als jonkie natuurlijk niet vooraan te staan. Maar het is wel apart om dit mee te maken. Het is allemaal wel eventjes anders dan in de A-1 hè”. Maar juist daarover sprak hij uitvoerig met zijn voormalige trainer Ekrem Kahya in de A jeugd, nu assistent-coach bij het eerste. “Ik train nu al meer dan een jaar mee met de selectie. Met Kahya praat ik vaak over de stap naar de échte voetbalwereld, maar afgelopen weekend was het wat dat betreft wel een heel goede praktijkles.”

 

Bakker ging tijdens de winterstop al mee op trainingskamp naar het Spaanse Estepona en tekende een maand later een contract voor twee seizoenen met een optie voor nog een jaar. Het doel was om het eerste jaar vooral veel op te pikken tijdens de trainingen.  "Nu ik twee keer ben ingevallen en één basisplek heb gehad, ben ik dat doel eigenlijk al voorbij. Maar een reden om mijn persoonlijke plannen drastisch te wijzigen, vind ik dat niet. Ik besef heel goed dat ik nog heel veel te leren heb.

 

Het ondertekende profcontract gaf hem wél rust. Hij kon daardoor afgelopen zomer zijn havo-diploma halen en wil binnenkort een thuisstudie `zelfstandig ondernemen' en Engels beginnen. “Alleen voetbal is ook niet goed voor je, hè. Al moet ik toegeven dat ik de laatste maanden met weinig anders bezig ben geweest. Ik zit nu vaak bij de wedstrijdselectie van ADO en ook bij Oranje-19 heb ik gespeeld. Het gaat allemaal best hard."