volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 18-10-2013 10:14:00

ADO Den Haag op jacht naar punten en 'de nul'


"Hoog tijd om de negatieve reeks te beŽindigen."


ADO Den Haag gaat zondag in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle op jacht naar de derde overwinning van dit seizoen. Een keer de nul houden zou daarbij helpen. Dat lukte deze competitie namelijk nog niet. Oud-topverdediger en huidig assistent-coach van ADO Den Haag Henk Fraser:  "Verdedigers moeten nu op eieren lopen."
 
 
door Daniël Dwarswaard
 
 
De 0-3 overwinning eind vorige maand in het bekertoernooi tegen GVVV was een opluchting voor heel ADO Den Haag. Een blamage tegen een amateurteam konden de Hagenaars er niet bij hebben tijdens de zwakke competitiestart. Trainer Maurice Steijn vond dat zijn ploeg goed was omgegaan met de druk die de buitenwereld legde op zijn team. Maar de coach maakte nóg een opmerking: "Het is ook prettig dat we vanavond de nul hebben gehouden." Niet zo gek ook. Want het midweekse potje in Veenendaal is dit seizoen de enige officiële wedstrijd waarin ADO geen doelpunt tegen kreeg. 
 
 
De laatste 25 wedstrijden in de eredivisie lukte dat slechts twee keer. Op de voorlaatste speeldag van het vorige seizoen won ADO in een heerlijke wedstrijd met 2-0 van Feyenoord. De keer daarvoor is alweer bijna tien maanden terug.  Jens Toornstra scoorde in december vorig jaar twee keer in één van zijn laatste wedstrijden voor ADO, tegen NEC (2-0). 
 
 
Assistent-trainer Henk Fraser van ADO, in het verleden beroemd en berucht als bikkelharde topverdediger, kijkt kritisch naar zijn ploeg, maar komt ook met een interessante theorie op de proppen.  "Natuurlijk zijn veel tegengoals onze eigen schuld. Goals die je verdedigers persoonlijk kunt aanrekenen. Of vaak ook heel het team, omdat er niet goed druk gezet wordt of omdat de afstanden tussen de spelers te groot zijn. Maar het échte verdedigen zoals dat in mijn tijd ging, kan nu niet meer." 
 
 
De oud-international verduidelijkt:  "Alles wordt waargenomen door al die camera's. Veel ruimte voor mannelijke duels is er niet meer. Verdedigers lopen in feite op eieren. Voor het minste of geringste krijg je een kaart. De geldt voor alle clubs in de eredivisie, maar ploegen zoals wij, die voorlopig meer verdedigen dan aanvallen, is dat een nadeel." Maar ook de scheidsrechters staan meer onder druk.  "Je merkt gewoon dat ze doodsbenauwd zijn om een overtreding te missen. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Nederlandse scheidsrechters dan ook meer toelaten als zij buiten onze grens fluiten in de Europa Cup of tijdens een interland. Dat ontkennen ze natuurlijk. En ik moet oppassen met zulke teksten, want ik ben dan zogenaamd weer die verdediger die alleen kan hakken en zagen. Maar ik mis, uitzonderingen daargelaten, de echte persoonlijkheden.  "Tegen Dick Jol zei ik ooit: Wat fluit jij verschrikkelijk slecht, zeg. Zijn antwoord: Henkie, ik pas me aan jouw niveau aan. Ja, dan moest ik lachen. Geen kaart, niets. Dan dwing je respect af en hoef je er niet om te vragen." 
 
 
Volgens keeper Gino Coutinho en verdediger Tom Beugelsdijk is het geen apart thema binnen de selectie dat de nul maar niet wordt gehouden. Beugelsdijk:  "In de moeilijke fase waarin wij nu zitten, telt alleen de overwinning. En of dat nou met 9-8 is maakt mij niet zoveel uit. Natuurlijk wil je als verdediger áltijd de nul houden. Maar de punten zijn nu veel belangrijker." Coutinho vult aan: „In mentaal opzicht vreet het niet aan mij dat we zo weinig de nul houden. Straks staan we hopelijk weer in de middenmoot. Ik merk dat we als team steeds beter op elkaar ingespeeld raken. Dán gaan we zeker ook vaker de nul houden."
 
 
Tegen PEC Zwolle volgt een nieuwe kans. Vorig seizoen kreeg ADO daar op de slotdag van de competitie vier goals om de oren (4-2). Coutinho:  "Dat moeten er dit keer zeker minder zijn. Hoog tijd om de negatieve reeks te beëindigen."