support Casper
 
volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 23 17 2 4 53
2 AZA 23 16 2 5 50
3 FEY 23 13 7 3 46
4 PSV 24 13 6 5 45
5 WII 24 12 5 7 41
6 UTR 23 11 5 7 38
7 VIT 24 11 5 8 38
8 GRO 24 10 5 9 35
9 HER 24 9 5 10 32
10 HEE 24 7 9 8 30
11 SPA 24 8 6 10 30
12 EMM 24 8 5 11 29
13 TWE 24 7 6 11 27
14 VVV 24 8 3 13 27
15 FOR 24 6 6 12 24
16 ZWO 24 6 4 14 22
17 ADO 24 4 6 14 18
18 RKC 24 3 3 18 12
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 05-02-1982 10:32:00

Van der Hart moet FC Den Haag van degradatie redden


Bestuur stelt Martin van Vianen op non-actief


Het bestuur van FC Den Haag heeft trainer Martin van Vianen gisteren met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld Cor van der Hart onder andere ex-trainer van Holland Sport en AZ’67 zal de rest van dit seizoen als interim-oefenmeester van FC Den Haag optreden Van Vianen stond tot het einde van het seizoen (1 juli) nog onder contract bij FC Den Haag. In aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de VVON (trainersvakbond werd gisteren tussen beide partijen overeengekomen dat het salaris van Van Vianen tot die tijd verlengd met nog een maand als een soort tegemoetkoming zal worden uitbetaald.

De non-actiefstelling van Martin van Vianen komt niet als een verrassing. De opvolger van de medio vorig seizoen om gezondheidsredenen afgehaakte Hans Kraay bij FC Den Haag behaalde in de eerste helft van deze competitie volkomen teleurstellende resultaten. De Haagse eredivisionist vergaarde uit de laatste tien wedstrijden slechts een punt en neemt mede daardoor momenteel de zeventiende en voorlaatste positie op de ranglijst in met zeven punten uit zestien wedstrijden.


De kritiek op Van Vianen stapelde zich de afgelopen weken dan ook metershoog op. Van Vianen zou, zo klonk het vanuit de spelersgroep, incapabel zijn geen vertrouwen en interesse meer hebben in de selectie en "„lui" bezig zijn Opvallend is dat Van Vianen dat laatste verwijt ook werd gemaakt maakt in de periode dat hij nog werkzaam was bij Telstar.


De Haagse supporters toonden zich eveneens volkomen ontevreden met de trainersactiviteiten van de oud-doelman van Holland Sport en ADO. Beledigende spreekkoren tijdens en beschimpingen na wedstrijden aan zijn adres waren het gevolg. Bedreigd werd Van Vianen tot overmaat van ramp ook nog. En wat nog het meeste in zijn nadeel werkte de resultaten bleven tegenvallen. Zo ging ook de eerste wedstrijd na de winterstop tegen NEC verloren (2-1) en bracht FC Den Haag, vooral met de dit seizoen voor het eerst ingevoerde versterkte degradatie uit de eredivisie, in acuut gevaar.


"„We moesten gewoon wat doen aan die situatie aldus manager Fred van Hal van FC Den Haag. „De toestand was inmiddels onhoudbaar geworden. Na een gesprek dat we met de gehele selectie had gevoerd bleek dat Martin vrijwel geen vat meer op hen had. Dat wil niet zeggen dat zijn oefenstof niet geslaagd zou zijn daar waren de spelers juist uitermate over te spreken maar de grip op de groep was verdwenen. De selectie was duidelijk toe aan een schokeffect om weer te kunnen presteren.


Dat schokeffect hoopt men nu dan gevonden te hebben met het aanstellen van Cor van der Hart voor de rest van dit seizoen. Van der Hart vertoonde zich de afgelopen weken al meerdere malen op de tribunes van het Haagse Zuiderpark en bracht daarmee zelf (bewust?) de geruchten op gang als zou hij de opvolger van Van Vianen wel eens kunnen worden Dat werd hij dus ook.

"Overigens heeft zijn keuze niet te maken met die bezoeken" meent Van Hal. "„We hadden twee trainers op ons lijstje staan waarna uit een stemming in het bestuur bleek dat men unaniem voor Van der Hart koos. Hij kon zo ingepast worden (Van der Hart was werkloos als trainer sinds zijn periode bij MVV waar hij Leo Steegman wegens ziekte tijdelijk verving red) en naar onze mening ook de meest aangewezen persoon  om een club uit de de situatie waarin FC Den Haag zich momenteel bevindt te halen".

Het lijkt een vreemde handelwijze van het Haagse bestuur om een trainer op non-actief te stellen alleen maar om een "„schokeffect" te bewerkstelligen. Toch heeft de VVON ingestemd met de door Den Haag gevolgde procedure en beargumentering van het "„ontslag" van de trainer. Van Hal "„Voorzitter Pieter den Duik heeft zodra wij ons besluit hadden genomen direct contact opgenomen men met Jaap van der Leek (secretarisgeneraal van de VVON red) en hem openhartig uitgelegd hoe wij tot onze slotsom waren gekomen. Van der Leek kon zich na die uitleg - Den Duik "„Het werkterrein was zowel voor Van Vianen als voor de selectie niet meer gezond te noemen" - volledig verenigen met onze beslissing."

Martin van Vianen evenwel niet getuige de opmerking van VVON-begeïeider Sjaak Langendoen dat "„Martin zich niet kan vinden in de besluitvorming van het bestuur." Van Vianen zelf was gistermiddag nog volkomen ontdaan van zijn non-actiefstelling en wenste geen commentaar te geven.  Ook gisteravond bleek hij nog niet bekomen van de mededeling van net Haagse bestuur. "„Voorlopig wil ik nog even buiten de publiciteit blijven het is allemaal nog te vers voor me. Een geruststelling is evenwel dat financieel alles naar ieders tevredenheid is geregeld. Meer wil ik echt niet kwijt, vandaag ga ik op, tja noem het maar vakantie. Even bezinnen nen op mijn nieuwe situatie.

De gemeente Den Haag heeft geen bezwaar aangetekend tegen het opzij schuiven van Van Vianen alsmede het aantrekken van Van der Hart. Met name het aantrekken van de laatste zou toch gevolgen voor de begroting moeten inhouden. Van Hal "„We hebben alle begrip bij de gemeente gevonden voor onze beslissing. Daaruit mag wel blijken dat er door het aantrekken van Van der Hart geen financiële problemen zijn gerezen Met paaien en meten en door wat bezuinigingen in de secundaire sector door te voeren is het ons gelukt het salaris van Cor van der Hart volledig in te passen binnen onze •begroting"