volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 15 14 0 1 42
2 AJA 15 13 1 1 40
3 FEY 15 11 2 2 35
4 UTR 15 7 4 4 25
5 HER 15 7 2 6 23
6 AZA 15 6 4 5 22
7 VIT 15 6 4 5 22
8 HEE 15 5 5 5 20
9 VVV 15 5 5 5 20
10 FOR 15 4 4 7 16
11 WII 15 4 4 7 16
12 ADO 15 4 4 7 16
13 EXC 15 4 4 7 16
14 GRO 15 4 2 9 14
15 ZWO 15 4 2 9 14
16 EMM 15 3 5 7 14
17 NAC 15 3 2 10 11
18 GRA 15 3 2 10 11
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 07-10-2013 10:32:00

Gemengde reacties op snelle switch van mat ADO Den Haag


"Ik dacht wel even: kunstgras? Nee toch!"


De plotselinge én directe overstap van ADO op kunstgras was gezien de onherstelbare schade aan het veld in Den Haag onvermijdelijk. Het riscio op nog meer afgelastingen, zoals afgelopen weekend tussen ADO en Heerenveen, was simpelweg te groot. Maar kan het eigenlijk wel? Voetballen in Den Haag wordt voor ADO zelf, maar ook voor tegenstanders ineens heel anders. "Ik speel liever op echt gras, maar wij moeten omgaan met de omstandigheden."

 

door Daniël Dwarswaard

 

Het Zuiderpark in Den Haag, de plek waar geschiedenis werd geschreven. Hier ligt de roemruchte historie van ADO Den Haag. Hier werd gelachen en gehuild. Hier werd gejuicht en gevochten. De Zuidtribune, het enige deel van het stadion dat nog overeind staat, brokkelt af.  Binnen weigert de kachel soms dienst en de selectie van ADO staat wel eens letterlijk onder een koude douche. Maar tussen die oude meuk aan de rand van het Zuiderpark waar ADO nog altijd traint, valt één ding direct op: de schitterende grasmat.

Hoe cru is het dat zo'n tien kilometer verderop in het Kyocera Stadion een veld ligt dat niet op zou vallen tussen de Zeeuwse akkers! De mat is zelfs zo slecht dat ADO direct overgaat op kunstgras. Een ingreep die pas aanstaande zomer op de planning stond. Vorige week zag heel Nederland tijdens de inhaalwedstrijd ADO - Vitesse hoe dramatisch het veld erbij lag.

 

Spelers klaagden massaal, op ééntje na Tom Beugelsdijk, de noeste verdediger van ADO, schaamde zich er absoluut niet voor. "Zo'n veldje ligt mij wel", zei hij glunderend. "Lekker veel lange ballen. Heerlijk al die kopduels." Maar ook de Haagse publiekslieveling moet eraan geloven. Hij en zijn ploeggenoten spelen vanaf nu elke thuiswedstrijd op plastic sprieten. Beugelsdijk las het nieuws vrijdagavond toen door ADO - Heerenveen al een streep was gezet. "Ik dacht wel even: kunstgras? Nu al? Nee toch! Ik ben opgegroeid op normaal gras. Dat hoort ook zo. Het is een gevoel, moeilijk onder woorden te brengen. En eerlijk is eerlijk: voor mijn type spel is gewoon gras beter. Maar ik snap het besluit van de club goed hoor. Er moest een oplossing komen. Trouwens, ik heb op kunstgras ook prima wedstrijdjes gespeeld. Misschien ga ik op onze nieuwe mat wel de sterren van de hemel spelen.."

 

Competitievervalsing?
De spelers van Vitesse stonden vorige week na de 2-1 nederlaag tegen het fanatieke ADO met zure gezichten voor de camera. Het liefst waren ze nog voor de aftrap naar huis gegaan. In Arnhem is dan ook vol verbazing gereageerd dat ADO - Heerenveen wél werd afgelast én dat er plots kunstgras komt. In het Gelredome hing gistereren een spandoek met een alternatieve uitleg van de afkorting KNVB: 'Kan niet Veldkeuren Bond', met de toevoeging": 'competitievervalsing?'

 

De voetbalbond ziet geen problemen en stemde in met de omschakeling. Vitesse-aanvoeerder Guram Kashia: "Tegen een besluit van de bond kan ik niets doen. Maar het is jammer dat het zo loopt. Ik ben blij dat ik dit weekend weer op een normaal veld heb kunnen spelen. Ik wilde het gras van blijdschap bijna knuffelen. In Nederland moet elke club een fatsoenlijk natuurgras kunnen aanleggen. Ik wil dat gras gewoon kunnen ruiken."

 

Als het aan Vitesse-trainer Peter Bosz ligt, gaat zijn club bij de KNVB pleiten voor het overspelen van de 'zandbakwedstrijd'. "Vink (arbiter, red.) zei tegen mij dat  hij het ADO-veld ook levensgevaarlijk vond om met voetbalschoenen overheen te lopen. Vitesse wil het KNVB-rapport over het veld inzien. Op basis daarvan komt de club mogelijk in actie, maar daar ga ik helaas niet over."

 

Voor de eerstvolgende thuiswedstrijd van ADO op 26 oktober tegen FC Twente moet de nieuwe mat klaar zijn. Twente-coach Michel Jansen zet zijn vraagtekens bij de snelle switch. "Wij vroegen ons direct af of dat wel mogelijk is, middenin een seizoen van type grasmat veranderen. Het is namelijk nog steeds een verschil, voetballen op een kunstgrasveld of op een normaal veld. Dat hebben we vrijdag ook gemerkt tegen Cambuur. Sommige spelers van ons hebben dan echt even de tijd nodig om te wennen. En het type kunstgras is ook heel verschillend. Het is weer afwachten hoe de nieuwe mat van ADO eruit gaat zien."
Opvallend genoeg speelde Twente de laatste twee uitwedstrijden op kunstgras (Heracles en Cambuur), net als de komende twee uitbeurten (ADO Den Haag en PEC Zwolle). Dat zijn direct de vier Nederlandse clubs met nepgras.

 

Gewend
Heraclied Thomas Bruns speelt er al jaren op. Competitievervalsing? "Ik heb de beelden van ADO - Vitesse gezien. Het lijkt me dat de situatie daar alleen maar beter kan worden. Dat het tijdens de competitie gebeurt en dat de omstandigheden voor ploegen veranderen, is dan maar zo. Voor ons is het in elk geval een voordeel dat we straks op kunstgras tegen Den Haag spelen. Wij zijn het gewend."

 

De spelers van ADO moeten direct omschakelen naar kunstgras. In de oude situatie was daar een hele zomerstop, inclusief een rits oefenduels, de tijd voor. Captain Danny Holla: "Ik speel liever op echt gras, maar wij moeten omgaan met de omstandigheden. Maar het is vooral een kwestie van wennen. Bij Zwolle heb ik ooit een half jaar op kunstgras gespeeld. Dag in. dag uit. Het verbaasde me toen hoe stel ik het 'gewoon' vond."

 

ADO zal de komende weken logischerwijs veel vaker op kunstgras trainen. De fantastische grasmat in het Zuiderpark zal er verlaten bij liggen.