volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 04-10-2013 08:35:00

Column: ADO moet nog maar even wachten met nieuwe grasmat


Theo wilde meteen naar huis. Op zo'n veld wilde hij niet voetballen.


De ene helft was een zandbak, de andere lag vol met knollen en plaggen. De kleur van de ondergrond was bruin. Het was dat ze nog een paar kalklijnen over het weiland hadden getrokken, anders had hij niet eens geloofd dat het een voetbalveld was.

 
door Thijs Zonneveld

 

Bij ADO Den Haag hebben ze dé manier gevonden om zonder veel problemen in de eredivisie te blijven: ze hebben het veld veranderd in een authentiek hotseknotsebegionaveld. Voetballen is erop niet mogelijk; een wedstrijd lijkt meer op twee keer vijfenveertig minuten modderworstelen met bal. Niks tikitaka, niks 4-3-3 met de punt naar voren, niks opbouwen van achteruit: gewoon de bal naar voren hijsen en erachteraan rennen. En laat dat nu juist de specialiteit van het huis zijn.


Vitesse was deze week de eerste club die door ADO naar huis werd gemodderworsteld. Nog vóór de aftrap had ADO de drie punten al gewonnen. Vitesse-aanvoerder Theo Janssen, de man die zogenaamd altijd voorop gaat in de strijd maar die tegelijkertijd liever op de bank zit als er wordt gespeeld op een kunstgrasveld of een grasmat waarvan de sprieten niet zijn geschoren tot 2,48 millimeter precies, had bij het betreden van het veld aan één blik genoeg. Op zo'n veld hoefde het niet van hem.


Het is nodeloos om te vermelden dat ADO het potje modderworstelen glansrijk won. Na afloop werd er schande gesproken van het veld. Door de spelers en trainer van Vitesse, door journalisten en door de voorzitter van Heerenveen - de komende tegenstander van ADO. Het was (en ik citeer): 'betaald-voetbal-onwaardig'. Wat betreft het gevaar voor blessures hebben ze gelijk. Maar als ADO het voor elkaar krijgt de kuilen weg te werken en de pollen enigszins te fatsoeneren, kun je het veld dan eigenlijk wel afkeuren?


ADO gaat vast een nieuw veld kopen, al dan niet op kosten van de gemeente. Maar dat is met het oog op de ranglijst net zo slim als Bassie & Adriaan als centrale verdedigingsduo aantrekken. Er staat nergens in de regels dat een grasmat eruit moet zien als een biljartlaken. Waarom zou een knokploeg als ADO een veld moeten hebben dat geschikt is voor technisch voetbal? Een veld is ook een manier om een wedstrijd naar je hand te zetten.


José Mourinho gaf als trainer van Real Madrid de terreinknecht de opdracht om het veld te verknoeien voor een wedstrijd tegen Barcelona. Hij moest het gras veel te lang laten groeien en vooral niet sproeien: daar ging de bal alleen maar harder van rollen. Als coach van Chelsea liet hij zand aanrukken als er werd gespeeld tegen een technisch betere tegenstander, bij Inter Milaan gaf hij voor de Champions League-kraker tegen Barça het bevel om het speelveld zo klein mogelijk te maken. Letterlijk. De lijnen werden hertekend tot de minimaal voorgeschreven grootte van het veld bereikt was (en misschien nog wel kleiner - wie gaat dat nu nameten?). Tuurlijk, sportief is het niet. Maar dit is profsport.


Binnenkort speelt ADO thuis tegen FC Twente en Ajax. Als ik de voorzitter van ADO was zou ik nog even wachten met het bestellen van een nieuwe grasmat