volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 9 9 0 0 27
2 AJA 9 7 1 1 22
3 FEY 9 6 2 1 20
4 HER 9 6 1 2 19
5 VVV 9 4 2 3 14
6 AZA 9 3 3 3 12
7 VIT 9 3 3 3 12
8 EXC 9 3 3 3 12
9 UTR 9 3 3 3 12
10 ADO 9 3 2 4 11
11 WII 9 2 4 3 10
12 HEE 9 2 4 3 10
13 FOR 9 2 4 3 10
14 ZWO 9 3 1 5 10
15 EMM 9 2 2 5 8
16 GRA 9 2 1 6 7
17 NAC 9 1 1 7 4
18 GRO 9 1 1 7 4
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 01-07-2013 20:50:00

Joop Hiele gaat aan de slag met doelmannen ADO Den Haag


Joop Hiele is het komende seizoen de Keeperstrainer van ADO Den Haag. De oud-international gaat parttime aan de slag als opvolger van Jacques Storm. Vandaag gaat Hiele al mee op trainingskamp naar het Brabantse Leende. 'ADO komt precies op het juiste moment.'


door DANIËL DWARSWAARD

Joop Hiele vertrok aan het eind van het vorige seizoen na `een verschil van inzicht´ bij Feijenoord waar hij hoofd van de keepersacademie was. Maar lang zit de oud-keeper dus niet zonder werk. Vorige week werd het eerste contact gelegd, afgelopen weekend rolde daar een akkoord uit. Het komende jaar gaat Hiele de Haagse keepers Gino Coutinho, Robert Zwinkels en Martijn de Zwart onder zijn hoede nemen.

Parttime dus. En die keuze is heel bewust. Hiele wil graag tijd over houden voor zijn eigen bedrijf dat
hij twee jaar terug opstartte. Onder de bedrijfsnaam Quality4life geeft de Rotterdammer 'gedachtentrainingen' aan bedrijven, groepen, maar ook individueel. "Noem mij maar geen mental coach, dat is zo'n schimmige term. Het heeft een negatieve klank. Ik 'train de brains', houd het daar maar op."


Maar definitief het voetbalveld verlaten, zag hij niet zetten. Hiele trainde eerder de keepers van Willem ll, PSV, Oranje onder 19 en het grote Oranje. De aankomende week is hij wél fulltime op pad met zijn nieuwe club, tijdens het trainingskamp in Leende. "Dat lijkt mij ook niet meer dan logisch," zegt hij. "Ik ga de komende dagen gebruiken om alles eens goed te observeren, iedereen te leren kennen. Spelers Kevin Jansen en Ricky van Haaren ken ik nog uit mijn periode bij Feyenoord. Assistent-trainer Henk Fraser ging net weg als jeugdtrainer van Feyenoord toen ik kwam. Maar ik ken Henk natuurlijk nog wel uit mijn  tijd bij Oranje."


De 7-voudig international krijgt in Den Haag te maken met een oude bekende. Gino Coutinho, toen nog een jeugdige keeper, trainde hij jaren terug al bij PSV. De doelman was vorig jaar de meest constante factor bij ADO. Maar Hiele begint met een open vizier. "Topsporters zijn net aandelen hè," zegt Hiele cryptisch. "Het ene jaar is het andere jaar niet. De waarde, dus de vorm, fluctueert. Ik behandel mijn keepers altijd gelijkwaardig."


Volgens Hiele is er op keepersgebied nog veel werk aan de winkel in Nederland, toch een gerenommeerd keepersland. "Het grootste euvel is het motorisch vermogen. Of eigenlijk het gebrek daaraan. Dat geldt eigenlijk voor veel topsporters, maar zeker ook voor keepers. Kijk nu eens naar Duitsland of Spanje. Landen waar 'bewegen' een veel groter deel van het leven is. Duitsland heeft topkeepers als Neuer en Adler, geen toeval. Natuurlijk is motorisch vermogen op een bepaalde manier talent, maar je kunt het zeker ontwikkelen met specifieke oefeningen. Het is lastig om dat op late leeftijd bij te brengen, maar  het maakt zeker onderdeel uit van mijn trainingsprogramma. Het   'bewegingsapparaat' verbeteren. Daar valt nog veel winst te boeken."


Natuurlijk ligt de nadruk van het werk van Hiele bij de doelverdedigers, maar er is meer. "Ik zal 80  tot 85 procent met de keepers bezig zijn, maar je hebt als keeperstrainer ook een rol in het groepsproces. Wat speelt er in groep? Hoe komt dat? Hoe krijg je het perfecte gevoel in zo'n selectie? Met die vragen ga ik me ook bezig houden."