volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 8 8 0 0 24
2 AJA 8 6 1 1 19
3 FEY 8 5 2 1 17
4 HER 8 5 1 2 16
5 VIT 8 3 3 2 12
6 AZA 8 3 3 2 12
7 VVV 8 3 2 3 11
8 ADO 8 3 2 3 11
9 HEE 8 2 4 2 10
10 ZWO 8 3 1 4 10
11 WII 8 2 3 3 9
12 UTR 8 2 3 3 9
13 EXC 8 2 3 3 9
14 EMM 8 2 2 4 8
15 FOR 8 1 4 3 7
16 GRA 8 2 1 5 7
17 GRO 8 1 1 6 4
18 NAC 8 1 0 7 3
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 14-06-2013 11:01:00

Vertrek Alkemade na verschil van inzicht


Dat ADO Den Haag zijn contract na negen dienstjaren heeft ontbonden, heeft Oscar Alkemade (42) zeker teleurgesteld. Toch wenst de voormalige trainer en hoofd opleidingen van de Haagse profclub niet om te kijken in wrok.


Door Dave Grondel

"Als de club mijn potentie verder niet wil inzetten, dan houdt het een keer op."

Komend weekeinde gaat Oscar Alkemade met zijn gezin op vakantie naar Italië, bijkomen van een hectische periode die uiteindelijk leidde tot het ontbinden van zijn contract van onbepaalde tijd bij ADO Den Haag. "Ik moet zeggen dat ik het erg jammer vind, maar aan de andere kant is het juist ook goed om te veranderen van omgeving. Dat geeft energie. Nee, ik kijk niet om in rancune. Waarom zou ik? Ik heb goed kunnen samenwerken met de mensen binnen de club."

De scheiding met de Haagse profclub ontstond na een verschil van inzicht tussen Alkemade en de beleidsbepalers. „Het gaat om een verschil in visie over het totaalplaatje van de club. Ik ben inmiddels wel zo arrogant geworden om te denken dat ik na negen jaar ADO Den Haag wel het een en ander kan bijdragen. Maar als de club mijn potentie niet verder wil inzetten, dan stopt het een keer en moet ik mijn conclusies trekken. Ik blijf de club dankbaar dat ik mij heb kunnen ontwikkelen op dit platform."

LAATRIJPERS
Het wegsnijden van de onder 21-selectie, in het voorbije seizoen getraind door Alkemade, leidde tot grote beroering bij de mensen binnen ADO Den Haag die de ‘amateurtak' een warm hart toedragen. "Dit team hebben we destijds in de opleiding gepositioneerd als het traject van de ‘laatrijpers'. Jongens als Christaan Kum en recentelijk Mike van Duinen zijn via dit team doorgedrongen naar de A-selectie. Ook dit seizoen is er een jongen alsnog doorgestroomd naar de A-selectie en krijgt een andere speler een nieuwe kans in de A-jeugd. Dus heeft het team mijn inziens zeker bestaansrecht. Aan de andere kant, past het bij de huidige ontwikkelingen in de maatschappij om iets wat niet direct rendement oplevert weg te snijden. Wat over het hoofd wordt gezien is dat de jeugd, het vrouwenteam, de amateurs en al die andere doelgroepen binnen de regio een plek nodig hebben om zich betrokken te voelen bij de club. Zij zoeken naar DNA. Een betaald voetbalorganisatie is een maatschappelijke onderneming. Het begint er steeds meer op te lijken dat steeds meer mensen dit podium willen gebruiken voor hun eigen doeleinden. Dit leidt tot een groot spanningsveld."

Alkemade kreeg in januari signalen dat er een leegloop van spelers van de onder 21-selectie zou gaan plaatsvinden. "Ik heb dit intern aangegeven, maar er is nooit echt ruchtbaarheid aan gegeven."

Hij begreep dat de spelers niet meer aan de nacompetitie wilden beginnen toen duidelijk werd dat het team zou gaan stoppen. "De meeste jongens konden het niet meer opbrengen zich op te laden voor een serie wedstrijden waarin toch niets meer viel te winnen. Persoonlijk had ik het seizoen op sportieve gronden graag afgemaakt."

Oscar Alkemade, bij ADO Den Haag werkzaam geweest als hoofd opleidingen, scout, wedstrijdanalist eerste elftal en trainer, wil in de toekomst zijn expertise die hij de voorbije jaren heeft opgedaan het liefst verzilveren in een functie binnen de voetballerij. "Ik heb met veel plezier de management leergang betaald voetbal afgerond. Het liefst zou ik mij daar in verder ontwikkelen. Mocht het in het betaald voetbal niet lukken, dan sluit ik niet uit dat ik in het bedrijfsleven aan de slag ga."