De Telegraaf

Datum plaatsing: 01-10-1987 09:24:00

Den Haag Maakt faam als cupfighter waar

FC Den Haag wint van Young Boys en het Zuiderpark viert feest

Donderdag Wat een spektakel, wat een happening! Eens temeer maakte FC Den Haag zijn faam als cupfighter waar. Meer dan waar zelfs. Met een klinkende 3-1 overwinning schudde de tweede Nederlandse vertegenwoordiger in het Europa Cup-toernooi voor bekerwinnaars het favoriet geachte Ujpest Dosza van zich af. De Hongaarse opponent werd in een aanvallend duel uitgeschakeld op een wijze die de bijna 12.000 toeschouwers van begin tot het einde vermaakte. En dat door een ploeg die zich de afgelopen dagen meer met blessures dan met Europa-Cupvoetbal moest bezighouden...

Van enig blessureleed was bij FC Den Haag niets meer te bespeuren. Zeer geconcentreerd en gesteund door het met 11.500 toeschouwers praktische uitverkochte Zuiderpark, met prins Willem Alexander op de eretribune, werd Ujpest Dosza vooral in de aantrekkelijke eerste helft onder druk gezet. In de openingsfase, met uitsluitend eenrichtingsverkeer, kreeg de achttienvoudig Hongaars kampioen nauwelijks tijd om adem te halen. Doordat Heini Otto spelmaker Heredi bekwaam uitschakelde en bovendien de Haagse verdediging foutloos acteerde, was het slechts wachten op het eerste doelpunt van FC Den Haag.

Voorspeling

Gisteren voorspelde Rermco Boere in Telesport dat hij wist dat de Hongaren bang voor hem waren emn dat hij ze niet zou teleurstellen. De voorspelling van de Haagse topscorer kwam uit. en hoe! Eerst kopte hij na een afgemeten voorzet van John van den Hoogeband de 1-0 in, Nog geen twee minuten later ging Boere op herhaling. Heini Otto hield in de 23e minuut zijn hoofd koel en gaf een panklare breedtepass. Van dichtbij verschalkte Boere Laszlo Kakas voor de tweede keer: 2-0.

Met Heredi in de punt van de aanval probeerder trainer Görocs de druk op de FC Den Haag-verdediging ni de de twee de helft op te voeren. Echt gevaar leverde deze tactische manoeuvre niet op. Sterkernog, Karel Bouwens has als in de 63e minuur de wedstrjid moeten beslissen. de juist op van een teenblessure herstelde Bouwens kwam echter net te laat om de zoveelste voorzet van Van den Hoogeband achter Kakas te duiken. Ook Rontberg had in de zenuwslopende slotfase het alles beslissende doelpunt op zijn schoen. Van slechts twee meter schoot hij de bal over de goal heen. Negen minuten voor tijd velde doelman René Stam het vonnis over het tegenvallende Ujpest Dosza. Zijn tweede verre uit trap werd verkeerd beoordeeld door collega kakas en Jozef Varga: 3-0

Het feest barste toen echt los in het Zuiderpark. Massale toejuichingen vielen FC Den haag ten Deel. Tot dat Rostas uit een vrije trap schitterend 31 maakte. De paar minuten die de uitstekkende Engelse scheidsrechter Midgley liet doorspelen, leverde bloedstollende taferelen op. Maar gescoord werd er niet meer. Minuten lang voerde FC Den haag vervolgens feest. De niet verwachte tweede ronde was bereikt