Datum plaatsing: 21-04-2013 00:31:00

Verslag en foto's FC Groningen - ADO Den Haag (2-1)

Zaterdagavond speelde ADO Den Haag in de Euroborg in en tegen Groningen.

ADO Den Haag moest noodgedwongen  hoofdtrainer Maurice Steijn missen. Steijn zat deze wedstrijd niet op de bank, maar op de tribune door zijn schorsing die hij opliep in  het thuisduel tegen FC Twente, vanwege aanmerkingen op de wedstrijdleiding. Steijn besloot de schorsing niet aan te vechten en bekeek de wedstrijd nu dus eens vanaf een andere kant. Assistent-trainer Henk Fräser nam deze avond zijn taak op de bank waar.

Verder moest ADO Den Haag het deze wedstrijd stellen zonder Danny Holla, die vorige week zijn zoveelste gele kaart kreeg voorgeschoteld door scheidsrechter Van Boekel.
ADO Den Haag kon wel beschikken over Tommie Beugelsdijk, die afgelopen vrijdag in beroep ging tegen de eis van de tuchtcommissie om hem drie duels, waarvan 1 voorwaardelijk te schorsen naar aanleiding van zijn rode kaart die hij onterecht opliep in de wedstrijd tegen FC Twente.

Het was deze week nog onzeker of Mike van Duinen mee kon spelen, omdat hij last heeft van een lichte hamstringblessure maar hij bleek gewoon in de basis te beginnen.

Opvallend was dat  Poepon na een lange tijd te zijn gepasseerd, nu weer in de basis mocht beginnen.

Voorafgaand aan de wedstrijd had Steijn deze week laten weten dat er minstens een punt vandaag mee naar huis genomen moest worden om nog in aanmerking te komen voor de play-offs voor Europees voetbal.

Maar Groningen uit is zoals iedereen weet, altijd lastig. Groningen heeft de laatste tijd, na een matig begin van deze competitie, een goede serie wedstrijden neergezet en nestelt zich steeds steviger in het linkerrijtje met veel kans op een plek voor de play-offs voor Europees voetbal.Voor beide teams was het dus noodzakelijk te  winnen. Het duel had dus vooraf alle ingredienten om een spannende wedstrijd te worden.

Meteen al de in de eerste 5 minuten zat de spanning er goed in. Omeruo kreeg al in de 4e minuut een gele kaart van scheidsrechter Van Sichem wegens een overtreding net buiten de 16 meter. Een minuut later was er een grote kans voor Van Duinen om het Haagse team op voorsprong te zetten, maar hij schoot de bal te zacht richting het doel van de Groningse keeper, Bizot kon hem makkelijk stoppen.
Een kwartier later mocht Texeira in buitenspelpositie aanleggen voor de 1-0, maar Coutinho bracht goed redding.
Daarna kabbelde het duel door, maar zat een Groningse doelpunt  meer in de lucht dan een haags doelpunt. En inderdaad, in de 38e minuut was het zover. Het was Zeefuik die op een voorzet van Kirum de bal in het Haagse doel kopte.
Drie minuten daarna kwam de 2-0 op het scorebord door bijna een kopie van het eerste doelpunt, alleen was het nu Texeira die de bal buiten het bereik van Coutinho in het doel wist te koppen. Gelukkig was het hierna bijna rust, zodat de Haagse technische staf en spelers zich even konden beraden hoe ze deze achterstand teniet konden doen. Opvallend was dat Dico Koppers bij de voorzetten in geen velden of wegen te bekennen was. Aanvallend is het een speler met aardige kwaliteiten, maar de afgelopen wedstrijden wordt steeds vaker duidelijk dat hij zijn verdedigende taken karig uitvoert.En ook Wormgoor werd twee keer geklopt: hij stond twee keer precies bij zijn tegenstander, maar die was tot twee keer toe alerter bij de kopbal.

Na rust bleef Van Duinen in de kleedkamer achter en Vicento mocht voor hem het veld in.
Vooralsnog veranderde er nog niet veel aan het Haagse spel. Tot de 60e minuut, toen Vicento een dot van een kans kreeg om de aansluitingstreffer te scoren. Alleen voor keeper Bizot, besloot hij niet zelf het doelpunt te maken, maar de bal aan Poepon over te spelen, die in de dekking stond, waardoor deze 100% doelkans volledig om zeep werd geholpen. Vlak daarna was het Jansen die vrij kon inschieten, maar hij miste de bal volledig. Pas 20 minuten voor tijd  kreeg ADO Den Haag wat voordeel. Van Dijk haalde Dico Koppers net buiten de 16 meter onderuit en moest meteen met een rode kaart het veld af. Een te zware straf, want een gele kaart had ook volstaan.  Op slag van de 75e minuut wist ADO de man meer situatie eindelijk te benutten. Via een mooie combinatie van Malone, Chery en Jansen belandde de bal door deze laatste speler in het Groningse doel. Alles wat haags was, zag  een punt nu toch wel dichterbij komen.

Iets wat er zeker in had gezeten, omdat het spel van Groningen na het Haagse doelpunt wat slordiger werd. Maar ook Den Haag moest een speler inleveren. Vier minuten voor tijd kreeg Kevin Jansen wegens doormekkeren tegen scheidsrechter van Sichem opnieuw een gele kaart, zijn tweede deze wedstrijd, want Jansen had  in de blessuretijd van de eerste helft ook al  gele gekregen vanwege een domme overtreding. Na de tweede gele kaart moest Jansen dus inrukken. Waardoor Groningen weer beter in het spel kwam, maar de laatste minuten leverde dat niet echt wat op. Groningen won de wedstrijd en ADO Den Haag kan de playoffs voor Europees voetbal nu echt vergeten.

ADO Den Haag had over de hele wedstrijd iets meer balbezit, maar wist dat niet goed te benutten. Het liep tegen drie gele kaarten aan en een dubbele gele kaart voor Jansen. ADO Den Haag heeft dit seizoen tot nu toe al 60 gele kaarten opgelopen.

Feit blijft dat ADO Den Haag nu 5 wedstrijden achter elkaar heeft verloren, waarin het 14 doelpunten tegen kreeg en zelf slechts twee maal wist te scoren. Desondanks kan ADO zich volgende week veilig spelen, thuis tegen VVV. Maar het geeft wel aan dat we ineens weer naar onder moeten kijken.

Volgende week speelt ADO Den Haag thuis tegen het in degradatienood verkerende VVV Venlo, dat er alles aan zal doen om directe degradatie te ontlopen. Dus een makkelijke wedstrijd lijkt het niet te worden!