Datum plaatsing: 09-03-2013 22:59:00

Verslag en foto's AZ - ADO Den Haag (1-1)

ADO Den Haag speelde zateradavond in Alkmaar de uitwedstrijd tegen AZ. Voor de rust scoorde Mike van Duinen voor ADO Den Haag. AZ trok de stand nog voor rust gelijk. Na de rust vielen er geen doelpunten meer.

Voor de wedstrijd waren de verwachtingen van beide teams hooggespannen. AZ had al zes wedstrijden achtereen niet weten te winnen, terwijl ADO Den Haag al 4 wedstrijden op rij niet verloren had.
Trainer Maurice Steijn moest vandaag noodgedwongen een wijziging in zijn selecie aanbrengen. Doelman Gino Coutinho had al de hele week last van zijn kuit en vanochtend bleek dat hij hierdoor vandaag niet aan de wedstrijd zou kunnen beginnen. Omdat tweede keeper Zwinkels nog tijden geblesseeerd is, was derde keeper Martijn de Zwart de eerste keuze. Daardoor kwam Sebastiaan Meeuwissen (keeper van de A1) als reservekeeper mee.

De eerste kans was al na 5 minuten voor Altidore, maar hij schoot ruim over het doel van Martijn de Zwart. Daarna kwam Mike Van Duinen diverse keren gevaarlijk dicht bij het doel van de Alkmaarse keeper Esteban. In de 10e minuut wist hij de keeper te verschalken en ADO Den Haag met een prachtig lobje op voorsprong te brengen.
Daarna werd de debuterende Martijn de Zwart op de proef gesteld door aanvallen van Beerens, Viergever en Berghuis. Maar De Zwart wist zijn doel schoon te houden. Totdat Beerens langs de zwak spelende Koppers wist te komen, een voorzet gaf en Viktor Elm tussen de Haagse verdedigers door wist te komen en vrij kon inschieten: 1-1 in de 24e minuut.

AZ was opgelucht, maar speelde nog steeds niet vrij uit. Het meeste balbezit was voor de Alkmaarders en ze creeerden wel wat kansen, maar ook ADO bleef gevaarlijk. Een van die situaties was bijna hilarisch. Uitblinker Beugelsdijk werd in het strafschopgebied van AZ geraakt door de keeper van AZ en ging neer. De scheidsrechter besloot tot een gele kaart voor Beugelsdijk wegens een schwalbe op advies van zijn grensrechter, terwijl iedereen kon zien dat daar toch echt geen sprake van was.

In de tweede helft was het meer spannend dan goed. Zowel ADO als AZ kregen weinig uitgespeelde kansen meer. Als ADO al kansen kreeg, was het voor mike van Duinen (eerst een schot door de benen en later een net te mooi geplaatste lob) en AZ kreeg twee mooie kansen na slecht werk op de flanken van ADO.
Toch voelde het al snel dat de tweede helft geen doelpunten meer ging opleveren. En dat punt was ADO natuurlijk meer waard dan AZ. AZ blijft in de degradatiezone hangen, terwijl ADO NEC voorbij ging in de ranglijst en de zevende positie inneemt nu. Maurice Steijn maakt er ondertussen geen geheim meer van: ADO wil gaan voor een plek in de play offs.

Complimenten voor met name Martijn de Zwart, die zeker van zijn zaak was, een paar belangrijke reddingen verrichtte en zijn ploeg in het zadel hield. Ook Beugelsdijk en Chery deden het vanavond prima. Malone, Omeruo, Meijers, Jansen en van Duinen waren weer degelijk. Dico Koppers lijkt het verdedigend toch steeds zwaar te hebben.
En ook het vrij massaal opgekomen haagse publiek maakte een positieve indruk.
Zaterdag spelen we tegen Vitesse en zullen we zien wat dit punt waard was!

AZ Alkmaar - ADO Den Haag 09- maart 2013 (1-1)