Datum plaatsing: 22-12-2012 22:52:00

Verslag en foto's ADO Den Haag - NEC Nijmegen (2-0)

In een druilerig Kyocera stadion heeft ADO Den Haag haar laatste wedstrijd in 2012 met 2-0 van NEC gewonnen. Jens Toornstra maakte beide doelpunten. NEC stond als gevolg van een rode kaart al na 22 minuten met nog maar 10 man in het veld.

ADO Den Haag heeft het seizoen vlak voor de winterstop nog wat positieve glans gegeven. Tot vanavond won ADO in het kalenderjaar 2012 namelijk maar twee van zijn 17 thuisduels. De eindstand van 2012 blijft enigszins triest, maar de thuisoverwinning vanavond op NEC zorgde in ieder geval voor een dragelijker gevoel.

Tot juni 2012 wist ADO 4 keer gelijk te spelen, een keer te winnen en 4x verloor het (tegen Ajax, Feyenoord, AZ en de Graafschap). Na de zomerstop won ADO alleen van Willem II, speelde 4x gelijk, en verloor vier keer (tegen FC Groningen, FC Utrecht, AZ en PSV).  En vanavond won onze trots dan ook tegen NEC.

In slechte weersomstandigheden was het stadion bij lange na niet uitverkocht. Ondanks dat iedere seizoenskaarthouder een gratis kaart had mogen ophalen, zaten er slechts 11.500 mensen in het stadion. Het is illustratief voor het feit dat de club  een hoop goodwill  dit jaar verloren heeft.

ADO begon met een behoorlijk gewijzigde opstelling vanwege schorsingen en blessures. Omeruo startte in het hart van de defensie (Horvath kwam dus niet op de plek van Beugelsdijk te staan), Malone startte als rechtsback en Janssen keerde terug op het middenveld.

ADO startte behoorlijk fel. NEC had de opdracht gekregen het offensief van ADO het eerste kwartier te doorstaan en slaagde daar met behoorlijk wat moeite in. Zo werd een doelpunt van Poepon wegens hands terecht afgekeurd, had van Duinen een prachtige kans op de 1-0 en was ADO gewoon sterk en drong het NEC ver terug.

In de 23e minuut was NEC zelf verantwoordelijk voor de ommekeer in de wedstrijd. Conboy kreeg volledig terecht de rode kaart na een grove overtreding en daardoor mocht ADO 65 minuten lang met een man meer de wedstrijd gaan uitspelen. En alhoewel het beste van ADO er al af was, kon ADO toen ook al snel op voorsprong komen. Eerst had Van Duinen tot twee keer toe kansen via een kopbal en een schot in de korte hoek, maar uiteindelijk wist Wormgoor de mooi vrijgelopen Toornstra te vinden die de bal keurig langs keeper Sinouh plaatste: 1-0.

NEC gaf zich zeker niet gewonnen en had in de eerste helft middels Platje nog een mooie gelegenheid om de ploegen op gelijke hoogte te brengen. Zijn schot belandde echter recht in de handen van Coutinho. ADO had vlak voor rust nog op 2-0 moeten komen na een mooie aanval, maar het schot van Meijers werd prachtig gekeerd.

In de tweede helft bakte ADO er weinig meer van. Het was zelfs NEC met het meeste balbezit en ADO kreeg de bal niet meer overgespeeld. En toen bleek dat NEC voetballend toch aardig in elkaar zat. Voorzetten waren gevaarlijk en ook hadden ze een aantal keer de gelegenheid middels een vrije trap om de gelijkmaker aan te tekenen.

ADO creeerde nagenoeg niks, en hoopte op de counter. Een van die counters leverde een levensgrote kans op voor Poepon. En al schoot hij goed in, de keeper leverde knap werk door het schot te keren. Poepon kom verder weinig goed doen en werd een kwartier voor tijd onder luid gejuich gewisseld. Als er niet snel iets veranderd is hij door al zijn krediet bij de haagse aanhang heen.

Toch werd het nog 2-0. Vlak voor tijd liet de scheidsrechter doorspelen na een zware overtreding op Vicento. Meijers nam de bal over en gaf hem onbaatzuchtig op Toornstra, die koel inschoot: 2-0.

Al met al een mooie overwinning die ervoor zorgt dat ADO overwintert in het linkerrijtje. Vanwege de vele punten die het in uitduels haalde, heeft de club 23 punten en dat is natuurlijk prima. Na de winterstop komt Roda op bezoek en kan de ploeg zich of gaan richten op een plek voor de play-offs, of op een eindklassring in de lage middenmoot.