AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 28-09-2012 22:02:00

Debuut ADO-vrouwen in CL draait uit op een flop

Het Champions League-avontuur van het ADO Den Haag vrouwenteam lijkt geen lang leven beschoren. Het Russische FC Rossiyanka won in het Kyocera-stadion met 1-4.

door Mara Craanen

Doodziek was Sarina Wiegman na afloop van het debuut in de Champions League. Vooraf wilde de coach geen druk op de wedstrijd leggen, maar na 90 minuten baalde ze flink van het verlies. "Hier had zoveel meer in gezeten. Als je terecht verliest, kan ik ermee leven. Maar dit was echt niet nodig geweest."

Het werd een lesje in efficiëntie. De Russische kampioen kreeg twee penalty's, twee grote kansen en benutte ze allemaal. ADO stapelde kans op kans, maar miste scherpte.

Enkele toeschouwers zochten nog een plekje, toen Sylvia Nooij in het strafschopgebied na veertig seconden al aan de noodrem moest trekken. In de poging de bal over de achterlijn te tikken, nam ze haar Russische opponent mee. Shlyapina verzilverde de strafschop: 0-1. "Een dramatisch begin", analyseerde Wiegman. "We spelen te naïef. Elk foutje wordt afgestraft op dit niveau. Zij hebben een kanjer van een spits, maar verder vielen ze me tegen."
De Russen gingen echter zorgvuldiger met de kansen om en liepen uit naar 0-3. Toen de wedstrijd al gespeeld was, passeerde Renate Jansen na 74 minuten de ver uit haar doel gekomen Shirokov (red. ADOfans: Elvira Topua)  en vond vanaf het zestienmetergebied het net. Een tweede penalty, benut door Shlyapina, bepaalde de uitslag op 1-4.

Door de fikse nederlaag, moet er volgende week donderdag een wonder gebeuren om de volgende ronde te halen. "De uitslag is weliswaar geflatteerd maar ik zie ons daar niet met 4-0 winnen", verklaarde Wiegman.