Datum plaatsing: 16-09-2012 00:45:00

Prachtige overwinning op Heerenveen: 1-3 (verslag en foto's)

ADO Den Haag moet maar eens gaan bedenken of het zijn wedstrijden niet allemaal uit wil spelen. In Heerenveen werd vanavond weer een uitwedstrijd gewonnen: 1-3

Vooraf zagen alle haagse fans het toch behoorlijk somber in. Marco van Basten heeft een dure en talentvolle selectie tot zijn beschikking, die nog niet tot winnen was gekomen dit jaar. Daarnaast had het vorige wedstrijd knap met 2-2 tegen Ajax gespeeld. ADO had aardige resultaten gehaald, maar vooral in thuiswedstrijden stelt het teleur.

ADO begon na de zeperd tegen FC Groningen (0-1) met dezelfde selectie. En na een korte aftastende fase bleek eigenlijk al snel dat er meer routine en voetbal in het elftal zat van ADO dan in het in het elftal van Heerenveen. Echte kansen deden zich niet voor, maar ADO bleef moeiteloos overeind en wist elkaar goed te vinden.

In de twintigste minuut was het ineens zover: het eerste doelpunt van Poepon. Na een verdedigende fout nam Chery de bal over en gaf hem schijnbaar achteloos aan Poepon die de bal prachtig binnenschoof: 0-1. SC Heerenveen schrok, maar niet hard genoeg. In de 7 minuten die volgden scoorde ADO nog twee keer. Eerst was het een prachtig schot van Jansen die de lat raakte en die de meegekomen Toornstra in staat stelde om koppend de 0-2 te maken. Daarna maakte Chery zelf prachtig de 0-3 met een mooi balletje in de korte hoek. Vlak daarna had van Duinen nog de 0-4 kunnen maken, maar hij miste helaas deze wedstrijd de precisie.

In de 35e minuut had Ramon Zomer van Heerenveen de rode kaart moeten krijgen. Poepon ontsnapte aan zijn aandacht en hij trok in doorgebroken positie licht aan zijn shirt. De scheidsrechter aarzelde geen moment en trok de rode kaart. Daarna was het wachten op de beslissing: penalty of vrije trap. Maar tot verbazing van iedereen meldde de lijnrechter dat er sprake zou zijn geweest van buitenspel zodat de rode kaart en de overtreding ingetrokken werd.

In de tweede helft zette Marco van Basten direct drie wissels in de ploeg. In eerste instantie leek het niks te helpen, want de eerste grote kans was weer voor ADO. Maar na tien minuten was het alles of niets offensief toch enigszins succesvol: Gouweleeuw scoorde enigszins fortuinlijk uit een corner.

De wedstrijd bleef daarna spannend. Heerenveen kreeg wat kansen op de aansluitingstreffer, maar Coutinho was goed bij de les. Het werd pas spannend toen Meijers zijn tweede gele kaart kreeg en ADO dus met tien man kwam te spelen. Op zichzelf was zijn tweede gele kaart te billijken, maar de verdeling van gele kaarten (5 voor ADO, 0 voor Heerenveen), was dat niet. Waar ADO (terechte) gele kaarten kreeg, kreeg Heerenveen dat niet, waardoor een geirriteerde sfeer in het veld ontstond.

In de 80e minuut maakte De la Parra een overtreding op Supusepa. De scheidsrechter beoordeelde dat als een overtreding van Supesepa, maar die moest vervolgens tien minuten lang behandeld worden wegens een nekblessure. En zo wist ADO zijn langste extra minuten ooit te bewerkstelligen: 11 minuten. Gelukkig veranderde het niks meer aan de eindstand. Chery schoot nog knap op de paal, en Holla in de rebound net over. En ook de Ridder van Heerenveen raakte uit een vrije trap nog de lat.

Maar al met al haalde ADO heel relaxed haar eerste overwinning ooit in de Eredivisie binnen bij een wedstrijd in Heerenveen.

Complimenten voor de sterke Jansen, Poepon en Toornstra. ook Omeruo en Coutinho speelden prima. Mike van Duinen kwam deze wedstrijd tekort.

ADO heeft na vijf wedstrijden nu 8 punten. Twee overwinningen (uit), twee gelijke spelen (1 uit, 1 thuis) en een nederlaag (thuis). Het enige wat we nu eens willen dit kalenderjaar is eens een overwinning. Behalve de thuiszege tegen FC groningen, hebben we nog geen drie punten dit kalenderjaar gehaal. Op naar Ajax thuis!