Datum plaatsing: 18-03-2012 15:53:00

Verslag en foto's ADO Den Haag - Ajax 0-2

In een matte wedstrijd heeft Ajax ADO Den Haag weten te verslaan. Na 25 minuten speeltijd kreeg Boussaboun rood van scheidsrechter Nijhuis. De Amsterdammers wisten pas in de tweede helft twee keer te scoren.

Alhoewel ADO Den Haag had aangekondigd het de Amsterdammers lastig te gaan maken door snel druk te zetten en op te jagen, bleek de tactiek van Steijn een stuk behoudender. De opdracht was helder: tot aan de middenlijn mocht Ajax doen wat het wilde, daar voorbij moest er druk gezet worden.

Het zorgde voor veel balbezit bij Ajax en het inititatief lag dus ook bij hen. Ajax combineerde echter veel te langzaam en daardoor ontstond er een matte eerste helft. Het stadion kwam pas goed los toen ADO na een minuut of tien gedoseerd begon te drukken. Het was ook duidelijk dat de Amsterdammers daar moeite mee hadden, maar het kreeg toch geen vervolg. Ajax kreeg wat kansjes door lange afstandsschoten, maar eigenlijk creeerde het geen kans.

In de 25e minuut zorgde ADO Den Haag zelf voor de komende nederlaag. Ali Boussaboun kwam volgens de scheidsrechter met gestrekt been inglijden op Anita en gaf hem daarvoor een directe rode kaart. Het publiek zag het duidelijk anders, maar uit de tv beelden moet nog blijken of het een terechte beslissing was. ADO Den Haag zette vervolgens een tandje bij  en zorgde er in de eerste helft voor dat Ajax alsnog geen voet aan de grond kreeg. Sterker: ADO Den Haag had de beste kansen. Eerst schoot de wederom zeer zwakke Chery tegen de keeper op en later was het Immers die voor open doel snoeihard overschoot.

De rust werd dus met 0-0 bereikt, maar na rust had Ajax coach de Boer goed gezien waar ADO pijn gedaan kon worden. De zeer zwakke Ozbiliz werd vervangen door Lukoki (die John van den Brom vorig jaar nog graag naar Den Haag had gehaald, zie ons artikel van destijds HIER) en die wist het Luksik wel moeilijk te maken. Keer op keer kon hij uit de rug lopen van de toch zeer zwakke linksback. Dat Chery hem nauwelijks hielp, was ook niet erg collegiaal, maar al met al viel Luksik weer door het ijs.

De eerste goal viel dus al na drie minuten in de tweede helft, na een mooie bal van Jansen op de weggelopen Lukoki. Die kon mooi aannemen en schoot beheerst in: 1-0. Daarmee was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Zeker toen vlak daarna de 0-2 viel en de ruimtes alleen maar groter werden. Toch kreeg ADO met de ingevallen Vicento nog wat kleine kansjes. Maar de vleugelspits valt nog steeds te graag en het was allemaal net niet goed genoeg om het Ajax echt moeilijk te maken.

Na een mooie sfeeractie aan het begin van de wedstrijd, werd het einde van de wedstrijd nog ontsierd doordat een speler van Ajax geraakt werd door aanstekers die vanaf de tribune gegooid werden. Scheidsrechter Nijhuis staakte daardoor nog een paar minuten de wedstrijd. Het is te hopen dat het incident geen grote consequenties voor ADO zal hebben.

Door de overwinning van FC Utrecht is ADO nu definitief afgezakt naar de 15e plek en wordt het almaar spannender met de moeilijke wedstrijden die nog in het verschiet liggen. Om te beginnen aanstaande zaterdag tegen FC Twente. Het zal weer bikkelen worden.