Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 21-02-1949 18:35:00

Hoe ADO het trotse Ajax met 6-0 verpletterde

Theo Timmermans 3 doelpunten en de ster van ’t veld

Hoe vreemd zijn toch de capriolen van een bal, en welk een zonderlinge sport moet toch het voetballen zijn waarbij het immers tot de mogelijkheden behoort om de ene keer van Ajax met 5-4 te verliezen (na een 5-1 achterstand)en drie weken later datzelfde Ajax met een half dozijn doelpunten te verslaan zonder dat de eigen doelman ook maar een enkele maal gepasseerd wordt. En als we daar dan nog aan toevoegen dat de ADO-ploeg die dit 6-0 heldenfeit verrichtte in de verdediging nog niet eens feilloos was en dat haar doelman met een geblesseerde en in de watten verpakte linkerschouder zwaar gehandicapt was (maar dapper verder speelde dan schijnt die 6-0 uitslag volkomen onverklaarbaar!

En toch . . . deze grote zege was zeer verdiend Het mag dan waar zijn dat de Amsterdammers met een weinig fortuin wel 1 of 2 tegenpunten zouden hebben gefabriceerd een feit blijft toch dat ADO speciaal na rust verre de betere ploeg was en dat vooral het verschil In de belde voorhoeden opvallend was Dat ADO in de
eerste helft een 2-0 voorsprong nam werd door niemand als beslissend beschouwd Een Ajax-voorhoede die even de smaak beet krijgt kan binnen 10 minuten zo’n achterstand wegwerken. Maar de Amsterdammers kregen de smaak niet beet de hele wedstrijd niet Allereerst ontbrak de gevaarlijke Fisher die zich op de tribune zat te verbijten over de missers van zijn plaatsvervanger Schmitz Dan was de befaamde vleugel Drager - Van Dijk absoluut niet op dreef achter faalde Potharst

ADO enthousiasme schot vaardigheid en techniek

Wat wij nu gaan zeggen spreekt gezien de uitslag wel haast vanzelf. Zo goed als gisteren hebben we ADO dit seizoen nog niet gezien Speciaal de voorhoede deed wonderbaarlijk goede dingen waarbij Timmermans (die de laatste tijd voortreffelijk in vorm is als een grandioze motor fungeerde. Beweeglijk snel tactisch en onvermoeid haalde hij ballen op speelde zich handig vrij en gaf hele reeksen goede passes speciaal naar de vleugels zodoende de trage Ajaxachterhoede uit haar verband rukkend. En Timmermans scoorde bovendien drie voortreffelijke beheerste doelpunten.

Maar bij alle verdiensten van Timmermans hadden Mangelmans (zeer ijverig en handig) en Clavan (geraffineerd) op de vierkante meter ook een groot aandeel in deze enorme zege. En Loof en van Beek niet te vergeten die op het middenveld zowel wel verdedigend als stuwend goede dingen deden.

Het merkwaardige is dat Ajax zonder moeite binnen tien minuten na de aanvang met 0-2 de leiding had kunnen hebben als Broekman en Dager de fraaie opendoel-kansen benut hadden. Maar hun schoten waren slecht en toen de kleine ADO-voorhoede snel-combinerend oprukte en Rosmalen tijdig naar binnen zwenkte kon hij z’n wreef tegen een van Mangelmans afkomstige bal zetten die voor de eerste maal het net achter Kelderman bol deed staan Er werd van weerszijden goed gevoetbald in deze helft er zat spanning in er was een gelijk-opgaande strijd te aanschouwen Ajax- toch al matige moreel werd niet bepaald geschraagd, toen Stoffelen in eigen doel schoot waarbij bij Schoenmaker de laatste tik gaf. En na rust werd het eerst recht droefgeestig in de roodwitte gelederen want een fel-startend ADO overrompelde de Ajacieden volkomen op de juiste wijze met tempo plaats verwisselende spelers en doortastend aanvalsspel Eerst kogelde Clavan net naast toen beukte een kogel van Timmermans de paal De terugspringende de bal kreeg een nog beter onthaal bij Theo hard werd hij in de touwen gejaagd (3-0). En even later werkte hij zich door de verdediging heen verscheen alleen voor de keeper en doelpuntte ADO was niet meer te houden Rosmalen kwam vrij voor doel kanjerde tegen de paal en schoot de terugkomende bal onberispelijk in (5-0). Toen zag het er even naar uit dat Ajax serieus aan ophalen dacht.

Onnodig ging ADO het accent op verdedigen leggen en het werd een complete belegering van het Haagse doel De ene corner volgde op de andere Stoffelen schoot van verre tegen de lat en toen bij een scrimmage hands werd gemaakt zon deze Amsterdammer de toegekende strafschop benutten Kok stopte echter keurig en dat gaf ADO zoveel moed dat het weer onstuimig ten aanval trok Timmermans kon ongehinderd op de doelman man aftrekken en doelpuntte weer uitstekend Met 6-0 kwam het einde.