support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 35 22 8 5 74
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 35 21 7 7 70
4 DOR 35 18 12 5 66
5 ADO 35 16 11 8 59
6 GRA 35 18 5 12 59
7 JAZ 35 15 7 13 52
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 35 14 8 13 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 35 13 6 16 45
13 VVV 35 12 9 14 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 TOP 35 10 2 23 32
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
vi.nl

Datum plaatsing: 01-03-2012 10:29:00

'Bij ADO Den Haag is het vijf voor twaalf'


Na zeven wedstrijden zonder overwinning is het crisis bij ADO Den Haag. Het doemscenario - van Europa League naar Jupiler League in één seizoen - komt met de week dichterbij.


De Haagste bluf is ingeruild voor angst, waarbij de schuld voor bij de kwaliteitsarme selectie wordt gezocht. "Wat kan de trainer hier nou aan doen? "

 

Tekst: Freek Jansen

 

De spelers van ADO Den Haag keken afgelopen zaterdagavond stil om zich heen. het was enkele minuten na de 4-0 afstraffing tegen NAC Breda en bij sommige spelers gingen de gedachten voor heel even terug naar twee jaar eerder. Ook toen was het Rat Verlegh Stadion het decor van een kansloze nederlaag. Destijds betekende het de druppel voor de samenwerking met Raymond Atteveld en dat liet de spelersgroep in woord en gebaar merken in de kleedkamer. 

 

Afgelopen zaterdag geen slaande deuren of harde kreten, maar stilte. ADO Den Haag was op alle fronten afgetroefd, en vooral de mentale weerbaarheid was schrijnend. Of, zoals aanvoerder Christian Kum direct na afloop sprak: "We hebben alles verkeerd gedaan, niets ging goed. Het ontbrak bij ons duidelijk aan inzet. Als je dat niet hebt, dan wordt je met 4-0 van de map getikt."

 

Een eerlijke, maar pijnlijke conclusie. ADO Den Haag is in een paar maanden tijd verworden van een geoliede machine vol branie tot een kwetsbare ploeg vol angst. In tegenstelling tot twee jaar geleden toen Atteveld als grote boosdoener werd beschouwd, zoeken de spelers de schuld nu bij elkaar. "Met deze houding kunnen sommige spelers beter iets anders gaan doen", sprak routinier Ali Boussaboun na de wedstrijd. "Wie ik bedoel? Niet één iemand specifiek, maar het is een schande wat we hier vandaag hebben laten zien. Iedereen moet maar eens goed in de spiegel kijken. Verliezen kan, maar de manier waarop is heel triest. De hele week waarschuwen we voor de felle start van NAC, maar wat gebeurt er? Vijf corners tegen in de eerste vijf minuten."

 

Een ander verschil met twee jaar geleden is dat de supporters zich vooralsnog niet tegen de trainer, maar vooral tegen de ploeg keren. Hagenaar Maurice Steijn, de jongste hoofdtrainer in de Eredivisie, nam dit seizoen de risicovolle taak op zich om de succesvolle John van den Brom op te volgen. De druk op  hem neemt van buitenaf toe. Zo zou Robert Maaskant als opvolger op de lijst staan, maar dat werd afgelopen maandag in alle toonaarden tegengesproken. "Een nieuwe trainer - en dus ook Robert Maaskant niet - is niet aan de orde", antwoordt commissaris Paul Beyersbergen geïrriteerd. "De positie van Maurice Steijn staat niet ter discussie. Daarmee heb ik alles gezegd." Een opvallend summier antwoord van de beleidsbepaler, die normaal niet verlegen zit om rake oneliners in de publiciteit.

 

Maaskant, die sinds zijn vertrek in november bij het Poolse Wisla Kraków zonder club zit, beaamt dat een ontslag van Steijn en zijn daarmee gepaard gaande komst momenteel totaal niet aande orde is. "Ik kreeg net wat sms'jes van vrienden met de vraag of ik naar ADO ga", zegt Maaskant vanaf zijn vakantieadres in Spanje. "Een complete verrassing, omdat ik van niets weet. Ik weet alleen dat ik zondagavond ben gebeld door een journalist van het Algemeen Dagblad met de opmerking dat ik bij ADO was gesignaleerd in de voorbije weken. Dat is niet zo gek, want ik ben twee duels achter elkaar analyticus geweest voor Eredivisie Live bij een wedstrijd van die club. Het is dus een gerucht, niets meer en niets minder. "Maaskant voegt er nog aan toe, dat hij elk signaal in de richting van een vertrek van Steijn ongepast vindt. "Ik vind dat de clubs best weleens wat langer vertrouwen mogen hebben in hun trainer, helemaal als het om Maurice Steijn gaat. Daar komt bij dat ADO zeven basisspelers van vorig seizoen is kwijtgeraakt. Ga er dan maar eens aan staan."

 

Een stijlvolle opmerking voor een trainer die op zoek is naar een nieuwe club, maar het geeft tegelijkertijd het probleem van ADO aan. Ligt de oorzaak niet eerder bij de leiding, die het aantal vertrokken basiskrachten niet heeft weten op te vangen met gerichte versterkingen? Het vertrouwen in Steijn wordt in ieder geval gesteund door de spelersgroep. "Wat kan de trainer hier nou aan doen?" vraagt middenvelder Jens Toornstra zich hardop af. "Volgens mij niet zoveel. We hebben veel blessures en de spelers die wel spelen halen hun niveau niet. Daar is iedereen het over eens."

 

Dat Steijn volgens de belangrijke spelers in de selectie geen blaam treft, was ook de conclusie uit het groepsgesprek afgelopen zondag, de ochtend na het debacle in Breda. Een opvatting die de trainer veel vertrouwen geeft. Ondanks de neerwaartse spiraal vreest hij allerminst voor een vroegtijdig vertrek als hoofdtrainer. "De relatie is harstkke goed tussen de selectie en de staf", spreekt Steijn direct alle geruchten tegen. "Na NAC is de groep opgestaan en hebben ze gezegd: "Trainer wat kunt u hier aan doen? Ze trokken het falen naar zichzelf toe, dat tekent de groep. Niemand verschult zich achter een ander, waardoor ik geen seconde twijfel aan mijn functioneren. Ik hoor positieve geluiden over de trainingen en voor mijn gevoel heb ik de selectie zowel tactisch als mentaal maximaal voorbereid op de wedstrijd in Breda. Het vertrouwen in elkaar is zeker nog aanwezig. Dat heb ik afgelopen maandag ook te horen gekregen van Paul beyersbergen en Mark van der Kallen. Zolang ik vanuit de RVC en de selectie geen ander geluid hoor, ga ik me niet druk maken om mijn positie. Het is in deze situatie altijd onrustig rond ADO, maar we moeten wel realistisch blijven. Op dit moment is een tiende plek niet meet het doel, het draait nu om overleven."

 

Dat de spelersgroep zich niet verschult achter een ander, is slechts gedeeltelijk waar. Net zoals bij de achterban, richt de kritiek zich in de selectie niet op de trainer, maar op de kwaliteit van de medespelers. Na een historisch seizoen waarin alles lukte, is de erfenis ook dagelijks op het veld merkbaar. Met het vertrek van de complete voorhoede va vorig jaar, Dmitry Bulykin, Frantisek Kubik en Wesley Verhoek, samen vorig seizoen goed voor 36 competitietreffers, heeft de ploeg in aanvallend opzicht een gedaantewisseling ondergaan. Vooral na de  winterstop is ADO aanvallend belabberd en hangt het spel van toeval aan elkaar. Daarnaast is de ploeg verdedigend zeer kwetsbaar. Aanvoerder Timothy Derijck vertrok, terwijl met Ahmed Ammi en Ramon Leeuwin twee basisspelers van vorig seizoen dit jaar veelvuldig gebleseerd zijn. De vervangers missen kwaliteit, iets dat intern door de spelers onderling ook met regelmaat tegen elkaar wordt uitgesproken.

 

Daarmee ligt voor Steijn een hels karwei voor de komende weken. In de strijd om lijfsbehoud moeten bepalende spelers het geloof in zichzelf terugkrijgen, maar belangrijker nog: het geloof in elkaar. En dan wacht ook nog eens een loodzwaar programma met onder meer wedstrijden tegen SC Heerenveen, Ajax en FC Twente. "Het besef dat het moet gebeuren, moet nu wel bij iedereen zijn doorgedrongen", vervolgt Steijn. "We zitten in een lastige situatie, met aanwijsbare redenen. De Wet van Murphy is dit seizoen van kracht bij ons. Al die blessures, en nu ook weer een schorsing van Lex Immers, die we tegen SC Heerenveen missen. het houdt maar niet op."

 

De zorgen voor ADO worden met de week groter en het einde lijkt voorlopig niet in zicht. Een gebrek aan kwaliteit en vertrouwen zorgt voor vrees voor het doemscenario. Na een succesvol jaar, temperde de clubleiding de hoge verwachtingen door als doelstelling een plek in de middenmoot te formuleren. Maar waar de club een paar maanden geleden nog in de voorronde van de Europa League speelde, wordt nu angstvallig naar de degradatiestreep en het opgeleefde VVV Venlo gekeken. "Onze situatie is nu gewoon heel zorgelijk, het is vijf voor twaalf", aldus Lex Immers, die de club hoogstwaarschijnlijk na dit siezoen zal verlaten. "Hoe mooi vorig seizoen ook was, daar mag niemand meer aan denken. We moeten knokken om ADO in de Eredivisie te houden. Hoe we dat doen zal me een zorg zijn."

 

Zonder zege in 2012

Na afgelopen weekeinde is ADO Den Haag nog de enige club in de Eredivisie zonder winst in 2012. De ploeg van trainer Maurice Steijn heeft net als Vitesse slechts drie punten behaald dit kalenderjaar, maar vergaarde die met gelijke spelen tegen Roda JC, FC Utrecht en Excelsior.