support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 12-01-2012 22:03:00

'ADO was nog nooit zo gezond'


Het is een hectisch jaar geweest voor Mark van der Kallen en Paul Beyersbergen. De twee commissarissen van ADO Den Haag zagen de club steeds verder opkrabbelen naar een financieel gezonde club en maakten van dichtbij het behalen van Europees voetbal mee.


In het Spaanse Estepona, waar ADO Deze week op trainingskamp verbleef, spreekt de ADO-top zich uit over de financiële positie van de club, de kritiek van buitenaf en de sportieve toekomst. "De tijd dat wij spelers opleidden voor FC Groningen en NAC is voorbij."

 

Door Yorick Roos

 

Het moet een bijzonder moment worden voor iedereen rond ADO Den Haag. Aan het eind van dit kalenderjaar denkt de club voor het eerst sinds lange tijd weer zwarte cijfers te schrijven.
Een belangrijk punt in een proces dat vijf jaar geleden begon toen Mark van der Kallen, mede op verzoek van Paul Beyersbergen, besloot om financieel in de club te stappen. Van der Kallen: "Er was op dat moment een tekort van drie miljoen euro, maar kort daarop bleek dat drie keer zo hoog te zijn. Het heeft tijd gekost, maar op dit moment durf ik te stellen dat ADO  financieel gezonder is dan ooit. Natuurlijk, we hebben het vorig jaar afgesloten met een begrotingstekort van negen ton, maar dat moet je zien over een langere periode. Een tekort van negen miljoen werk je niet zo maar even weg. De verwachting is dat wij komend jaar een kleine plus kunnen noteren."


Er wordt steeds gesproken over het begrotingstekort, maar hoe zit het met het eigen vermogen van de club?

Beyersbergen: "Dat is negatief, maar het gaat slechts om een klein bedrag. De verwachting is dat ook dat het snel is weggewerkt. Bij één transfer is ook die min verdwenen. De inkomsten uit verkoop nemen wij niet mee in de begroting, maar gaan rechtstreeks naar het eigen vermogen."


Toch was er de afgelopen maand het bericht dat de gemeente Den Haag een paar miljoen in ADO heeft gestopt.

Van der Kallen: "Dat klopt niet. Er is alleen een afspraak nagekomen die jaren geleden al is gemaakt over het door de gemeente kopen van de businessclub. Dat er dan raadsleden zggen dat er weer geld in een bodemloze put wordt gegooid, is onzin. Sinds mijn komst is er geen cent aan belastinggeld meer in ADO gestoken. Kijk het maar na in de stukken, dit was gewoon een afspraak tussen de club en de gemeente die is nagekomen."


Blijft er nog iets te wensen over nu de club richting de zwarte cijfers gaat?

Van der Kallen: "Zeker. De begroting van een club is leidend op het sportieve vlak. Het blijkt dat de positie op de ranglijst qua begroting vaak overeen komt met de daadwerkelijke klassering. We zullen waar dus nog een slag moeten maken. Niet de trainer, niet wij, maar de commercie bepaalt hoe ADO verder gaat. Als wij er in slagen om nog een paar miljoen binnen te halen, kunnen wij het spelersbudget vergroten en sportief doorgroeien."
Beyersbergen: "Die potentie ligt vooral in het beter benutten van het stadion. Vergroten van de capaciteit is geen optie, want dat kost alleen maar geld. Er zijn nog lege business seats die verkocht moeten worden en ook op het gebied van boarding valt er nog winst te halen. Hoeveel? Ik denk nog twee miljoen. Daarmee zou je qua begroting een heleboel clubs voorbij gaan."


Het afgelopen jaar was er een van grote successen. Toch hebben jullie ook een hoop kritiek te verwerken gekregen.

Van der Kallen: "Er werd door mensen hardop gedacht dat ik in ADO ben gestapt om er zelf beter van te worden. Absolute onzin. Er is voor mij maar een belang, en dat is dat van ADO." Beyersbergen: "Wij hebben jaren geleden afscheid genomen van een dure technisch directeur en zijn met zijn tweeën de onderhandelingen met spelers en de staf gaan voeren. Volgens critici zouden wij daar zelf beter van worden en een belang bij hebben. Zelf zie ik dat niet. Ook het verhaal over de vermeende belangen die wij in de nieuwe kledingsponsor Errea hebben is niet waar. Dat klopt gewoon niet."
Van der Kallen: "Natuurlijk heb ik liever dat supporters ADO kritisch volgen dan dat het ze niet interesseert. Maar dan moet die kritiek wel op feiten gebaseerd zijn. Het kan er bij mij niet in dat de club wordt zwartgemaakt door de eigen supporters."

 

Een laatste punt: jullie zouden te weinig transparant zijn.

Beyersbergen: "Ik denk dat wij daar redelijk strak in zijn. Als er een gerucht over een speler gaat, dan is het aan de media om na te trekken of er iets van klopt. Wij willen daarin open zijn. Wij zijn bijvoorbeeld ook een van de weinige clubs in Nederland die het jaarverslag op internet zetten. Natuurlijk willen wij open zijn richting onze supporters, maar we kunnen moeilijk de lijst bekendmaken van spelers met wie wij bezig zijn."


Doordat het financieel weer op de rails staat kan de club zich richten op de ontwikkelingen op sportief gebied.

Van der Kallen: "Ik denk dat ADO trots mag zijn op de spelersgroep die er nu staat. In Friesland maken ze wel eens het verwijt dat er geen Fries meer in de selectie van Heerenveen zit. In dat opzicht hebben wij denk ik niets te klagen."
Beyersbergen: "Immers, de broertjes Verhoek, Toornstra, Kum, Zwinkels, Vicento, Visser, Van Duinen, allemaal jongens uit de regio. Dat spreekt aan voor het publiek, denk ik. Het is ook mooi om te zien dat juist die jongens het ook nog eens heel goed doen. Dat zag je aan de belangstelling die er afgelopen zomer voor ze was. Dat ze uiteindelijk niet vertrokken maar bij ons zijn gebleven, zie ik als een compliment. Als spelers bij ons vertrekken moet dat naar clubs in de Nederlandse top of naar het buitenland zijn. De tijd dat onze spelers naar bijvoorbeeld FC Groningen of NAC vertrekken moet voorbij zijn."

 
Hoe willen jullie ervoor zorgen dat het sportieve succes voor ADO structureel wordt?

Van der Kallen: "Daar zijn wij al mee bezig. Als je naar onze selectie kijkt, dan zie je dat die voor 80 procent bestaat uit jonge spelers met potentie en restwaarde. Dat is een bewuste keuze. Alleen in noodsituaties  willen wij teruggrijpen op oude spelers. De contracten die we met de jonge spelers afsluiten, zoals onlangs nog met Mike van Duinen, die lopen allemaal een stuk langer. Ook dat is een  voorbeeld van de bedrijfsverandering."
 

Het ad-hoc-beleid moet afgelopen zijn.


Beyersbergen: "Precies. Er was een tijd waarin in juli de selectie voor augustus werd samengesteld. Wij zijn nu al druk bezig met de selectie voor komend seizoen." Van der Kallen: "Wij denken ook een stuk beter ingevoerd te zijn dan
vroeger. Lex Schoenmaker senior en junior verrichten ontzettend veel scoutingswerk voor ons, en sinds kort werken wij intensief met een scout uit België. Wij weten wat er in Noord-Europa rondloopt wat interessant voor ADO kan zijn. En dat netwerk wordt alleen maar groter, want twee oud-spelers hebben ons aangeboden om te scouten in Griekenland en Scandinavië."
Beyersbergen: "Wij willen toe naar een situatie waarin wij precies weten wat er in Nederland en de landen om ons heen rondloopt, zodat wij kunnen schakelen als dat nodig is. Zo hoort het ook bij een goede, gezonde club. Wij denken dat uit alles blijkt dat ADO Den Haag echt op de goede weg is."