volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 3 3 0 0 9
2 HEE 3 3 0 0 9
3 FEY 3 2 1 0 7
4 TWE 3 2 1 0 7
5 PSV 3 2 1 0 7
6 VIT 3 2 0 1 6
7 UTR 2 1 1 0 4
8 ZWO 3 1 1 1 4
9 WII 3 1 1 1 4
10 VVV 3 1 1 1 4
11 HER 3 1 1 1 4
12 GRO 3 1 0 2 3
13 AZA 2 0 2 0 2
14 EMM 3 0 1 2 1
15 FOR 3 0 1 2 1
16 ADO 3 0 0 3 0
17 RKC 3 0 0 3 0
18 SPA 3 0 0 3 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 09-12-2011 13:30:00

Clubicoon trots op ADO-paleis


Stadion verwacht miljoenste bezoeker


Het Kyocera Stadion staat op het punt een mijlpaal te bereiken. Sinds de opening in 2007 hebben bijna een miljoen mensen een bezoek gebracht aan een wedstrijd in de thuishaven van ADO Den Haag. De verwachting is dat de club vanavond tegen Heracles de miljoenste toeschouwer mag begroeten. Vanwege dit heugelijke feit maakte het AD met clubicoon Lex Schoenmaker een rondje door het stadion.

door Yorick Roos

 

Als een van de weinigen binnen de club heeft Lex Schoenmaker een speciale sleutel van het stadion. "Die past op vrijwel elke deur hier", legt hij uit terwijl hij door de businessclub op de begane rondwandelt. "Ik verzorg wel vaker rondleidingen door het stadion. Of het lang duurde voordat het als thuis voelde? Dat kwam vorig seizoen. Toen is er veel gedaan om de ruimtes in het stadion te verfraaien. Zelf vind ik dit een heel mooi stadion waar de club trots op kan zijn."

 

Via de spelerstunnel komt Schoenmaker uit voor de grootste van de vier kleedkamers van het stadion. Alleen het eerste van ADO maakt er gebruik van, net als het Nederlands elftal dat steeds vaker in Den Haag komt trainen. Staand voor de deur wijst Schoenmaker op de de muur ertegenover, waar meer dan honderd pentekeningen van spelers en trainers van ADO hangen. "Zijn wij in 2001 mee begonnen. Het is een ode aan de mensen die voor de club hebben gespeeld."

 

Terwijl hij het portret van André Wetzel recht hangt, legt Schoenmaker uit dat er één tekening aan de muur ontbreekt. "Die van Bulykin is verdwenen. Binnenkort komt daar een nieuwe van, dan is de collectie weer compleet. In de andere gang hangen de afbeeldingen van de ADO-vrouwen."

 

De rondleiding voert verder door de fraai ingerichte Senaatskamer. "Je kunt hier trouwen. Er is ooit een paar geweest dat hier in de echt verbonden is", weet Schoenmaker, die via een andere deur in de Engels aandoende ruimte de trap naar de gang met skyboxen oploopt. Bij het openenen van de boxen beginnen zijn ogen te glimmen. "Deze box heen Un momento d'ADO", zegt hij over de ruimte die is genoemd naar de beroemde verspreking van Johan Cruijff. "Een gedeelte hiervan is naar mij vernoemd. Het heet het Lex Schoenmaker-kwartiertje. Hier kom ik voor de wedstrijden regelmatig een praatje houden voor genodigden. Tegen Heracles doe ik dat samen met Willem van Hanegem. Dat zijn leuke dingen om te doen."

 

Via een glazen schuifdeur komt Schoenmaker op de luxe tribune van de skybox. "Zittend in een van de leren stoelen denkt hij na over de vraag wat volgens hem het hoogtepunt voor ADO in de nieuwe thuishaven is geweest. "De overwinning op Ajax van vorig seizoen was mooi, net als de promotiewedstrijd tegen RKC. Zelf vond ik de wedstrijden in de play-offs van vorig jaar het mooiste moment tot nu toe."

 

Ruimtes vernoemen
Op vrijwel iedere plek in het ADO-stadion is een eerbetoon aan het verleden van de club te vinden. Foto's in kleur en zwart-wit van iconen en spelers uit het recente verleden, schilderijen van successen en ingelijste shirts. Een wens van Schoenmaker is om de verschillende ruimtes in het stadion te vernoemen naar belangrijke mensen uit de ADO-geschiedenis. "Bij AZ en Feyenoord hebben ze dat ook gedaan. Op die manier geef je het stadion een nog persoonlijker tintje."