Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 15-08-1960 09:53:00

ADO-DHC werd match zonder schutters (1-0)

BEKERWEDSTRIJD BRACHT MEER SPANNING DAN GOED VOETBAL. We weten dat bij het betaalde voetbal de zakelijk een en sportieve belangen vaak hand in hand gaan.

En zonder twijfel zal DHC goede redenen gehad hebben toen besloten werd goalgetter Piet van Miert aan het Rotterdamse Sparta te verkopen Maar dat het ontbreken van zo’n doelpuntenmaker het resultaat van een wedstrijd niet onbeïnvloed laat hebben ben we zondag bij ADO-DHC toch wel overduidelijk kunnen vaststellen.

Wim Waasdorp (Rechts in smetteloos wit) passeert de vallende doelman van DHC, Kalden, maar het schot gaat voorlangs het doel.

De geregelde Delftse aanvallen bleven namelijk even ongevaarlijk als het dozijn hoekschoppen dat vóór het ADO-doel neerdaalde En hoewel de hardnekkige weerstand van de Haagse verdedigers het de groen-witte bezoekers niet gemakkelijk maakte beschouwen we het uitblijven van beslissende schoten toch min of meer als een bewijs van onvermogen voor de vijf DHC aanvallers. Slechts linksbuiten Stallen wist even voor sensatie te zorgen toen hij na tien minuten van ruim 25 meter afstad keihard te gen de paal knalde Doch dat was uit een freekick Met een stilliggende de bal derhalve en met deze kogel bleek al het kruit verschoten te zijn De keren dat v Vianen daarna nog voor moeilijke opgaven stond waren niet bijzonder talrijk en konden meestal door goed getimed uitlopen opgelost worden Ook over de Delftse defensie valt ditmaal weinig goeds te schrijven Linkshalf KarelJansen (de vroegere ADO-crack) verzette bergen werk keeper Kalden verrichtte enkele moeilijke saves en de uitsluitend rechtstrappende linksback back Fluit bleek een goede „opruimer maar daarmede zijn de heldenposten opgesomd Geen van de overige verdedigers kwam boven de middelmaat en gezien deze tegenstand had een ruime ADO-overwinning beslist tot de mogelijkhedenmoeten behoren.

Dat het verschil slechts tot één enkel doelpunt beperkt bleef vindt zijn oorzaak in het gedeeltelijk falen der ADO-voorhoede. Gedeeltelijk want de vleugel Wim Waasdorp Mick Clavan speelde een goede wedstrijd.

Maar helaas werden ze veel minder in het spel betrokken dan Timmer en Den Engelse die ditmaal uit vorm bleken Midvoor Jan ten Hoopen die in dit milieu nog geen routine heeft speelde met te weinig zelfvertrouwen en als geheel leden de Hagenaars aan dezelfde kwaal als hun  tegenstanders schotloosheid.

Zes corners in 6 minuten

Het begin was beangstigend voor de rood-groenen Henk Jans en Jan Verhoek die zich later prachtig herstel waren toen nog wat onwennig  en binnen zes minuten na de aftrap had DHC reeds evenveel hoekschop mogen nemen. Toen dit overrompelender begin achter de rug was kregen de 8500 toeschouwers echter een meer gelijkopgaande partij te zien. Een mislukte voorzet van Haak werd door een handig achteruit koppende Ten Hoopen toch nog gevaarlijk en tien minuten later was ADO al zó vaak in het Delftse strafschopgebied geweest dat we van een klein Haags overwicht konden spreken, Na 22 minuten kwam het enige doelpunt In een snelle ren had Wim Waasdorp de bal tot dicht bij het doel gebracht en terwijl men zich afvroeg waarom deze enthousiaste linksbuiten zo lang talmde met zijn voorzet schoot hij de bal hoog onverwacht en onhoudbaar langs de verraste keeper Kalden (1-0).

Een kostbare treffer want alle verdere kansen bleven onbenut Den Engelse miste een eenvoudig lijkende gelegenheid door naast de paal te schieten. Schoten van Ten Hoopen en Timmer waren óf te zacht óf slecht gericht en ook de mooiste kans toen Timmer een hoge voorzet van Cock Clavan 7 minuten na de hervatting op doel kopte bleef door een snelle reactie van Kalden zonder resultaat. In de laatste minuten probeerden de bezoekers nog een gelijkspel te forceren Midvoor Van Galen duwde de ADO-keeper met bal en al achter de lijn maar scheidsrechter J. Bronkhorst was te goed in vorm om de hierbij begane overtreding over het hoofd te zien zodat deze matige ontmoeting met ongewijzigde stand (1-0) werd besloten.