Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 31-10-2011 11:20:00

Maurice Steijn: 'Ik denk dat we ons tekort hebben gedaan'

Het toeval wil dat ADO Den Haag dit seizoen een serie moet spelen van zes wedstrijden waarin er slechts één thuiswedstrijd tussen zit. Zaterdagavond ging het mis in en tegen Heerenveen. ADO Den Haag liep tegen een geflatteerde 4-0 nederlaag op.

Tekst: Glenn Duijzer

De serie werd ingezet met Feyenoord uit, gevolgd door Roda JC uit. Dan de thuiswedstrijd tegen NEC om daarna op bezoek te gaan bij Vitesse (beker), sc Heerenveen en komende zondag koploper AZ. Op 20 november staat er eindelijk weer een thuiswedstrijd op het programma, tegenstander is dan FC Utrecht. De serie leverde twee overwinningen op tegen Feyenoord en NEC.

Tegen Roda JC had ADO Den Haag op de eerste tien seconden na, weinig in te brengen. In de uitwedstrijden tegen Vitesse en sc Heerenveen had veel meer ingezeten dan de 2-1 en 4-0 nederlagen. In beide partijen was ADO Den Haag bij vlagen de betere partij, maar was het scoren een probleem. De 4-0 bij Heerenveen lijkt afgetekend, om met de woorden van voormalig ADO trainer Co Adriaanse te spreken ,,Dat is scorebordjournalistiek’’. Het verschil werd pas uitgedrukt na een rode kaart van Supusepa en de daarop volgende strafschop. Haaglandenvoetbal sprak na afloop met de ADO Den Haag-trainer Maurice Steijn.

Ik zag een geïrriteerde Wesley Verhoek net weglopen bij de collega’s van RTV West. Hij kreeg de vraag of er een overeenkomst is tussen zijn voetblessure en het feit, dat hij niet de beste wedstrijd van het seizoen speelde. Wat vind je van zijn reactie?

,,Het is altijd vervelend als je direct na een wedstrijd voor de camera moet verschijnen, als speler zit je nog volop in de emotie van de wedstrijd. Wesley baalt gewoon van de 4-0 nederlaag en dat uit hij dan op deze manier. Dat tekent ook de winnaar in hem.’’

Is hij dan fit genoeg om te spelen met deze blessure? Zou het niet beter zijn hem nu al te opereren?

,,Nee hoor, als het onverstandig is om hem te laten spelen, dan speelt hij niet. Maar hij kan gewoon spelen en dat heeft hij vandaag ook gedaan. Ik ben het er overigens niet eens dat hij een slechte wedstrijd speelde. Ik vond hem zeker na rust goed spelen, een aantal mogelijkheden kwamen van zijn kant af. In de eerste helft werd hij te weinig gezocht.’’

Zonder John Verhoek te kort te doen, maar het ontbrak aan een echte afmaker voorin. Enige tijd geleden was er sprake van Ali Boussaboun. Is hij nog steeds in beeld voor de winterstop of is het definitief van de baan?

,,Ik wil John Verhoek zeker niet te kort doen. Hij heeft tot nu toe al viermaal gescoord. Hij kreeg vandaag één heel grote kans die hij ook had moeten scoren. Ik neem aan dat hij dat zelf ook vindt. Het is overigens geen garantie dat Boussaboun of iedere andere spits deze bal wel had gescoord. Het aantrekken van Boussaboun is definitief van de baan.’’

Je liet ook Mike van Duinen warm lopen zonder hem in te brengen. Was dat ook omdat je John Verhoek toch het vertrouwen wilde geven om wel die treffer te scoren?

,,Mijn wissels lopen altijd warm, alle zes. Daar hoef je niet direct een conclusie uit te trekken. Dat doe ik omdat als ik moet wisselen of reageren, de spelers er direct in kunnen. Na die 2-0 weet je dat er met tien man niets meer is te winnen en dan kies ik ervoor om John gewoon te laten staan. Ik denk niet dat het veel had uitgemaakt of ik hem gewisseld had. Voor welke speler dan ook.’’

Terugkomend op de wedstrijd. De uitslag doet vermoeden dat het een kansloze missie was voor ADO Den Haag in Heerenveen. Daar was allerminst sprake van tot de eerste strafschop.

,,Dat vind ik ook. In de eerste helft vond ik ons de eerste twintig minuten apathisch beginnen en was Heerenveen de bovenliggende ploeg. Daarna pakken wij de grip op de wedstrijd terug en hebben we enkele goede mogelijkheden gehad. Er werd ons in die fase ook nog een penalty onthouden. Dan krijgen we op een heel slecht moment de 1-0 tegen. In de rust is er aangegeven dat de spelers allemaal een stapje extra en scherper moesten zetten. Als je dan ziet wat de spelers brengen tot aan de 2-0, dan denk ik dat wij de bovenliggende partij waren. Iedereen zit te wachten op de 1-1, waar we ook de mogelijkheden voor hebben gekregen. Dan lopen we tegen een counter aan, rode kaart, strafschop, 2-0, afgelopen. Ik denk wel dat het een terechte rode kaart was, een neerleggen van een doorgebroken speler. Het is wel jammer dat het ons weer overkomt. We hebben dit seizoen al vaker een wedstrijd met tien man beëindigd. Die 2-0 was de beslissing in de wedstrijd.’’

Je vond het een terechte rode kaart? Daar is Christian Kum het niet mee eens. Die vond het geen doorgebroken speler omdat hij er nog naast stond.

,,Dat zou kunnen. Ik vond het vanaf mijn positie een terechte rode kaart voor een doorgebroken speler. Dan zou ik het op de tv nogmaals moeten terugzien.’’

Dan neem ik direct aan dat je die tweede strafschop ook graag op de tv wil terugzien?

,,Die vond ik heel gemakkelijk gegeven. Zeker als je in de eerste helft een twijfelgeval met Radosavljevic hebt. Dan vind ik het wel overdreven om hem bij een 2-0 achterstand ineens wel te geven.’’

Het was vandaag niet de wedstrijd van Christian Supusepa?

,,Nee, dat wisten we vooraf al. Hij speelde vandaag tegenover Narsingh, toch één van de beste rechtsbuitens van Nederland. Hij heeft behoorlijk gedaan, vind ik. Die 1-0 kwam ook via zijn kant en dan die strafschop en rode kaart. Maar in beide gevallen is het traject ervoor waar het fout gaat. We moeten ervoor zorgen dat die gasten niet aangespeeld worden met die snelheid en diepgang die ze hebben. Dus wat dat betreft verwijt ik hem niets.’’

In de tweede helft incasseer je drie tegentreffers, maar als ik dan objectief naar de uitgespeelde kansen kijk van Heerenveen, kom ik niet verder dan één. Daar viel de 4-0 uit. Voor de rest waren ze voetballend niet gevaarlijk.

,,Ik denk ook dat we ons vandaag te kort hebben gedaan. Dat we zeker de tweede helft beter gespeeld hebben dan Heerenveen. De gelijkmaker hing meer in de lucht dan de 2-0. Maar het mocht niet zo zijn.’’