support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 16-09-2011 15:27:00

Update: Steijn: 'Zonder Bulykin was ADO in middenmoot geëindigd'


Vanochtend plaatsten we het digitale artikel van het AD. Hieronder volgt de hele tekst zoals die in de papieren editie van het AD van vandaag staat.


ADO Den Haag begon de competitie teleurstellend, met vier punten uit vijf duels. Maar verontrustender is: de schwung van vorig seizoen is eruit. Trainer Maurice Steijn: 'We moeten ons niet laten leiden door een incidenteel succesjaar', zegt de trainer in gesprek met het AD.

 

door Lars Omloo

 

ADO-RKC. Hoe hard is dat aangekomen?
Maurice Steijn: "Keihard. Het resultaat was heel teleurstellend. De eerste veertig minuten waren goed. Maar na de 0-1 gingen we uit de organisatie lopen en zag het er slecht uit. Aan de inzet lag het niet, de jongens liepen zich juist over de kop. Daar hebben woensdag ruim een uur over gepraat."


Op de tribune klonk onvrede, ook tegen u.
"Daar sluit ik mijn ogen niet voor. Ik ken het opportunisme in de voetballerij. De fans mogen ook kritisch zijn. Maar als we 1-0 voorkomen, winnen we. Met zeven punten sta je in de subtop en ben ik ineens een wereldtrainer. Dan zit je hier heel anders."

 

Maar het spel van ADO is nog onder de maat.
"Dat is waar. We hebben nog te weinig laten zien. Alleen tegen RKC hebben we veertig minuten goed gespeeld en de tweede helft uit bij De Graafschap was ook prima. Ik zie ook dat er nog veel te verbeteren valt. We hebben ook veel individueel met spelers gesproken. Het belangrijkste dat we ze megeven: ga terug naar de basis, dan komt het betere voetbal vanzelf. Er is geen reden voor paniek. Voetballend zijn we beter dan teams als RKC."

 

Wordt u niet gek van steeds die vergelijking met vorig seizoen?
"Ja, ik begrijp het wel maar vind het ook vervelend. Vooral voor de spelers, die wil ik beschermen tegen die druk. We zullen er dit jaar veel harder voor moeten werken. Vorig seizoen zat alles mee, vielen alle puzzelstukjes op de juiste plek, hadden we nauwelijks blessures en een spits die er 22 inschoot. Daardoor haal je het maximale eruit en word je zevende. Met alle respect voor de rest, maar zonder Bulykin zouden we tiende tot twaalfde zijn geworden. We moeten ons niet laten leiden door een incidenteel succesjaar. De twee seizoenen ervoor werden we veertiende en vijftiende. ADO moet de komende jaren uitgroeien tot een club die structureel in het linkerrijtje speelt. Voor dit seizoen is plaats 8 tot 12 reëel."

 

Toch, de schwung is er uit.
"We halen niet het niveau dat we vorig seizoen bij vlagen wel haalden, maar we moeten dat jaar ook niet romantiseren. Het is zeker niet zo dat we toen alle wedstrijden domineerden. Bij PSV wonnen we met 0-1 door een doelpunt in de 93ste minuut, dat was onze eerste kans. We hebben meer wedstrijden gespeeld waarbij we niet de druk konden zetten zoals we voor ogen hadden, dan waren we afhankelijk van de counters met Verhoek en Kubik. Echt niet alles was goed. Het verschil met nu is dat we toen Bulykin hadden, die verbloemde een hoop."

 

U bent op dezelfde voet verder gegaan als uw voorganger John van den Brom.
"Ja, de speelwijze is exact dezelfde. Dat is geen toeval: vorig jaar had ik als assistent ook al invloed op de tactiek. De eerste twee wedstrijden speelden we bijvoorbeeld op het middenveld met een nummer 10. Dat wilde John, vanuit zijn Ajax-achtergrond. We verloren die twee duels allebei. Ik pleitte voor een verdedigende middenvelder, een 6, met de punt naar achteren dus. We hebben Ramon Leeuwin daar de derde wedstrijd, uit tegen VVV neergezet en wonnen meteen. Daar hebben we aan vastgehouden, met later Aleksandar Radosavljevic op 6. Dat heeft niet slecht uitgepakt.

 

Met Timothy Derijck, Dmitry Bulykin en Frantisek Kubik zijn belangrijke spelers vertrokken. De vervangers komen hoofdzakelijk uit de eerste divisie en ogen nog wat licht.
"Het verschil tussen de Jupiler League en de eredivisie is groot en veel jongens hebben tijd nodig om zich aan te passen. Die tijd geef ik ze. Wij hebben niet het budget om spelers uit een andere categorie te halen. Maar ik heb veel vertrouwen in de nieuwelingen.


Wesley Verhoek, Lex Immers en Jens Toornstra zijn gebleven, maar halen nog niet hun oude niveau.
"Dat klopt, maar die jongens kunnen geweldig voetballen en komen heus terug. Ze trainen ontiegelijk hard. Het probleem is dat ze zich nu misschien wel té verantwoordelijk voelen. Sommige jongens zijn ook een beetje overvallen door het succes, net als de hele club. Continu transferperikelen, Europees voetbal, het is allemaal nieuw voor ze."

 

Na vijf competitieduels en vier Europa Cup-wedstrijden is er nog geen vaste opstelling. Bijna wekelijks staat iemand anders linksbuiten.
"Het is inderdaat zo dat we voor die plek meerdere kandidaten hebben. Marc Höcher, Charton Vicento, Tjaronn Chery, Stanley Elbers, ze vullen het ieder op een eigen manier in. We kijken daarbij ook naar de tegenstander. Maar ik zeg eerlijk: geen van hen heeft me nog volledig overtuigd dat ik hem moet laten staan. De komende weken moeten we uiteraard toe naar een vast team, of in elk geval een redelijk vaste groep van achttien man.

 

U hebt ook nog geen vaste spits. Tegen RKC speelde zelfs Lex Immers weer even op die plek.
"We dachten dat het op dat moment de beste oplossing was, maar achteraf kun je je afvragen of dat een juiste keuze was. We hebben nu John Verhoek erbij en wat mij betreft krijgt hij voorlopig de voorkeur. Over Mike van Duinen zijn we zeer tevreden. Maar we brengen hem langzaam, hij is pas tweedejaars senior. In hem zien we een uitstekende spits voor de toekomst."

 

Vier punten pas en zaterdag naar FC Twente, waar ADO al 44 jaar niet gewonnen heeft.
"Nou, dan moeten we daar maar eens een einde aan maken. Natuurlijk wordt het een loodzware wedstrijd, zeker nu FC Twente wat goed te maken heeft na de nederlaag bij Roda JC. We hebben elke wedstrijd hetzelfde speelplan en willen vroeg druk zetten, al is dat tegen RKC waalwijk makkelijker dan tegen FC Twente. Maar we gaan naar Enschede om te winnen."