volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 34 28 2 4 86
2 PSV 34 26 5 3 83
3 FEY 34 20 5 9 65
4 AZA 34 17 7 10 58
5 VIT 34 14 11 9 53
6 UTR 34 15 8 11 53
7 HER 34 15 3 16 48
8 GRO 34 13 6 15 45
9 ADO 34 12 9 13 45
10 WII 34 13 5 16 44
11 HEE 34 10 11 13 41
12 VVV 34 11 8 15 41
13 ZWO 34 11 6 17 39
14 EMM 34 10 8 16 38
15 FOR 34 9 7 18 34
16 EXC 34 9 6 19 33
17 GRA 34 8 5 21 29
18 NAC 34 5 8 21 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 15-09-2011 17:45:00

De bijzondere zomer van 'Filippijn'Paul Mulders


ADO-speler international na elf jaar eerste divisie


In de rubriek 'ADO Den Haag' bezoekt het AD idere maand met een ADO-speler een bijzondere plek in de stad. In de eerste aflevering gaat Paul Mulders, international van de Fillipijnen, naar een van de meest internationale plekken: het Vredespaleis.

 

door Yorick Roos

 

Eigenlijk had Paul Mulders deze zomer zijn zinnen gezet op een mooi buitenlands avontuur. Na elf seizoenen in de eerste divisie leek een club in Australië of Indonesië hem wel wat. Dat veranderde na een telefoontje van ADO Den Haag. "Die keuze was snel gemaakt" blikt Mulders terug, gezeten op het terras dat uitkijkt op het Vredespaleis. "De meeste spelers van mijn leeftijd gaan langzaam aan afbouwen denken. Ik kreeg de kans om een stap omhoog te zetten."

 

Hoewel Mulders pas dit seizoen debuteert in de eredivisie, is hij geen onbekende in het betaald voetbal. De middenvelder heeft maar liefst 295 wedstrijen in de eerste divisie achter zijn naam staan. Zijn debuut maakt hij in het shirt van Haarlem.  "Een mooie tijd", aldus Mulders. "Het was een periode waarin er veel jonge jongens vanuit de jeugd van Ajax overkwamen. Ik was er daar een van, maar ook Mitchell Piqué en Darl Douglas. Dat Haarlem nu niet meer bestaat, is wel gek. Ik heb er toch mooie seizoenen gehad. Het faillissement deed bij mij wel pijn."

 

Na zijn periode in Noord-Holland vervolgt Mulders zijn loopbaan bij Cambuur, Omniworld en AGOVV. "Bij Cambuur was het lastig omdat de club in financieel zwaar weer zat. Omniworld was vooral heel bijzonder omdat ik zelf al sinds mijn jeugd in Almere woon. Spelen voor een club die bijna in je achtertuin ligt, was heel leuk. Bovendien maakte ik kennis met Peter van Vossen, die er trainer was. Met die man had ik echt een klik. Hij heeft mij later ook naar AGOVV gehaald. Waarom ik nooit eerder de stap naar de eredivisie heb kunnen zetten? Misschien omdat ik pas de laatste jaren serieuzer ben geworden. Ik dacht altijd dat er vanzelf een club voorbij zou komen."

 

Fansite
Opvallend genoeg kreeg Mulder deze zomer alsnog een buitenlands avontuur. Vanwege de Filippijnse nationaliteit van zijn moeder ontving hij deze zomer een uitnodiging voor het nationale elftal van de eilandengroep. Een bijzonder verhaal. Na zijn overgang maakten een vriend en een neefje van Mulders uit trots een fansite voor hem aan. Daarop staat onder meer te lezen dat hij een Filippijnse achtergrond heeft. De link werd doorgestuurd naar de Filippijnse voetbalbond, die direct in actie kwam. "Ik werd gebeld met de vraag of ik me wilde doen in de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Sri Lanka. Dat was voor mij best vreemd. Ik had geen dubbel paspoort en wist zelfs niet eens van het bestaan van het Filippijnse elftal af. Omdat ik vereerd was met de uitnodiging, heb ik direct toegezegd. Vervolegns werd alles voor mij geregeld, ik hoefde geen test te doen, niets. Nog geen week later zat ik in Azië."

 

Met de Filippijnen beleefde Mulders een bijzondere week. Met de kersverse ADO-speler op de voor hem ongebruikelijke positie als linskback gaat het land door naar de volgende ronde, na een 1-1 gelijkspel op Sri Lanka en een 4-0 thuisoverwinning. Vooral de wedstrijd in Manilla is een emotionele gebeurtenis voor Mulders en zijn familie. "Kort daarvoor overleed mijn vader, waardoor het voor ons een heel heftige periode was. Voor mij was het extra speciaal dat mijn moeder op de tribune zat tijdens de wedstrijd. De bond had dat speciaal voor haar geregeld. Op zo'n moment liggen de mooie en droevige gebeurtenissen even heel dicht bij elkaar."

 

De Filippijnse droom om in 2014 uit te komen op het WK is inmiddels uit elkaar gespat. Op de dag dat ADO op Cyprus met 3-0 onderuit ging tegen Omonia, verliezen de landgenoten van Mulders een paar duizend kilometer verderop hun beslissende wedstrijd tegen Koeweit. De speler zelf komt vanwege een blessure in geen van beide wedstrijden in actie. "Tegen Sri Lanka liep ik een kniewond op. Die is na de wedstrijd goed verzorgd, maar desondanks toch gaan ontsteken. Zonde, want dat zette een streep door de mooie reizen die ik nog voor de boeg had. Gelukkig ben ik er vlot van hersteld waardoor ik thuis tegen Omonia alsnog mijn debuut voor ADO kon maken."

 

De komende periode staan er voor Mulders geen interlands meer op het programma, waardoor hij zich volledig kan richten op ADO Den Haag. Tot nu toe gaat dat volgens de middenvelder, die tot nu toe in alle competitiewedstrijden speeltijd kreeg, heel goed. "Ik ben een makkelijke jongen die zich spel aanpast in een groep. Ik kan het ook goed met iedereen vinden. Ik heb bij clubs in alle windstreken van Nederland gespeeld, maar ik voel mij toch het prettigst in het westen van het land."