Datum plaatsing: 29-05-2011 16:37:00

ADO DEN HAAG GAAT EUROPA IN (Foto's en Verslag Play Off Finale 2)

Na 24 jaar is ADO Den Haag er in geslaagd zich weer te kwalificeren voor een Europese wedstrijd. Gemakkelijk ging het niet. Na de 5-1 winst op FC Groningen werd in de play-off return met dezelfde cijfers verloren. Penalties gaven uiteindelijk de doorslag

Met een ruime voorsprong door de eerste play-off wedstrijd van 5-1 reisde ADO Den Haag in opperbeste stemming af naar Groningen. De wedstrijd aldaar leek een formaliteit, maar werd dat geenszins.

Kubik was geofferd voor Leeuwin die weer op het middenveld speelde. ADO Den Haag speelde prima en geconcentreerd in de eerste minuten. Al had Matavz na 30 seconden al een goede kans op de 1-0, maar hij miste. Daarna was het ADO Den Haag die de grote kansen had en kreeg. Tot drie keer toe kwam ADO bijna tot scoren. Eerst vond Verhoek de vrijstaande Immers, die de bal niet goed raakte. Daarna kreeg Bulykin een vrije kopbal en later was het nog een keer Immers die een voorzet in een keer bijna in kon tikken. Maar gescoord werd er niet.

FC Groningen scoorde daarentegen wel. Uit een uitbraak kreeg Tadic een mooie voorzet Matavz die de bal schitterend inkopte in de 24e minuut: 1-0. Bezorgde blikken dus. Maar toen Immers na zwak uitverdedigen van Van Dijk de bal in de 35e minuut hard het goal inramde en daarmee de 1-1 op het bord zette, leek er geen vuiltje meer aan de lucht. Niets was minder waar .

In de tweede helft leek er eerst niks aan de hand. FC Groningen leek er weinig geloof in te hebben. Maar toen maakte met name Gino Coutinho de wedstrijd spannend. Eerst kreeg hij bij een vrije trap zijn hand niet goed tegen de bal en rolde de bal schlemielig de goal in: 2-1. En dat was de aanleiding voor een ellendig kwartier. FC Groningen zette aan en elk lullig schot op doel leek binnen te vallen. Coutinho zag er tot drie keer toe slecht uit en toen stond het in de 60e minuut ineens 4-1 en was elk doelpunt voldoende voor verlenging. En nog steeds kreeg ADO genoeg kansen. Tot twee keer toe scoorde ADO bijna uit een corner. En de counters bleven gevaarlijk maar de bal viel er maar niet in.

Toch leek ADO het te gaan halen. FC Groningen drukte wel, maar kreeg de bal ook niet in het goal. En zo tikten de minuten weg. En kwam de 89e minuut. FC Groningen schoot op goal, Mitchell Pique kreeg de bal vol op de arm aangeschoten en scheidsrechter van Boekel gaf een penalty en een rode kaart aan Pique. Matavz schoot vervolgens de penalty in en verlengingen en de deceptie voor ADO Den Haag waren een feit.

ADO Den Haag rechtte toch weer de rug. In beide verlengingen kreeg ADO nog een kans om te scoren, maar het lukte de hagenezen niet en de grunningers ook niet. Dus moesten penalties de beslissing brengen. ADO Den Haag was hierin de meest gelukkige. Voor ADO scoorden Derijck, Immers, Bosschaart en Verhoek, en miste Radosavljevic. Gelukkig waren er aan Groningse zijde twee spelers die het doel niet wisten te vinden. Een keer stopte Coutinho een strafschop van Sparv, waarna Tim Matavz als laatste zijn penalty op de lat schoot, waardoor de Hagenezen dol van vreugde het Europese ticket vierden.

Klik HIER  voor de ADOstats statistieken van deze wedstrijd.

1100 ADO Den Haag supporters hadden de lange en vroege reis graag over om de spelers te steunen

Mascotte Groby van FC Groningen

Bulykin in zijn misschien laatste wedstrijd voor ADO Den Haag. Bij de huldiging na de wedstrijd gaf hij wel aan graag te willen blijven.

Ramon Leeuwin werd stevig vastgehouden, maar wist zich toch nog staande te houden

Pique probeert de bal af te snoepen

De armen van beide spelers lijken naar de bal te willen grijpen

De ontlading na de strafschoppenserie. Lex Immers kan dit keer zonder gele kaart rustig zijn shirtje uittrekken

De spelers op de bank, de technische staf en verzorgers renden het veld over om te delen in de feestvreugde met de spelers en het uitvak