Datum plaatsing: 26-05-2011 23:19:00

Foto's & Verslag ADO Den Haag - FC Groningen 5-1 (Playoff Finale I)

ADO Den Haag heeft vanavond FC Groningen helemaal zoek gespeeld en volledig terecht met 5-1 gewonnen. De uitslag was geflatteerd. ADO Den Haag had gemakkelijk op de tien doelpunten kunnen uitkomen....

Het Kyocera stadion was vreemd genoeg niet uitverkocht voor de kraker tegen de sterke Groningse ploeg. ADO Den Haag had dit seizoen al drie keer van hen verloren en vooral de laatste thuiswedstrijd (2-4) waren de hagenezen kansloos.

Omdat Vicento en Bulykin niet konden spelen, was de stemming vooraf gematigd positief. De aangekondigde huldiging leek enigszins voorbarig, maar toch...je weet het nooit.

ADO Den Haag begon overweldigend. Leeuwin werd naar het middenveld geschoven en Immers naar de punt van de aanval. Het elftal draaide vanaf het begin als een trein. De verdedigers van FC Groningen werden continue afgejaagd, konden de bal niet kwijt en het middenveld van ADO heerste. De eerste kans was voor Kubik in de tweede minuut. Met een schitterende voorzet van Verhoek wist hij net geen raad en hij schoot in de handen van de keeper. De ADO trein ging lopen en in de eerste tien minuten werd ADO meerdere keren erg gevaarlijk.

Na tien minuten werd de wedstrijd gestaakt. De veldverlichting had kuren en daardoor werd het te donker op het veld. Scheidsrechter Vink had geen keuze om de wedstrijd tijdelijk te stoppen. De verlichting deed het echter al weer snel (of iemand had ze daadwerkelijk aangezet ;) ) en na een kwartiertje kon de wedstrijd doorgang vinden.

De wedstrijd werd opengebroken door Jens Toornstra. Een schitterende steekbal van Rado werd op waarde geschat en hij schoot de bal schitterend in de lange hoek: 1-0. Ook daarna kreeg ADO Den Haag nog legio kansen. Twee keer werd de bal van de doellijn gehaald en een aantal keer kwam FC Groningen heel goed weg. Met hangen en wurgen haalden ze de rust met de 1-0 achterstand.

Na rust had FC Groningen het voordeel van de (harde) wind in de rug en verwachtte iedereen een opleving van de tegenstander. Die kwam er ook wel, maar verder dan een schot op de paal kwam het niet. ADO Den Haag nam rustig het initiatief weer over. Lex Immers bleef doorjagen, FC Groningen kreeg de bal niet weg en na een schot van ADO was Toornstra er weer bij om de rebound in te schieten: 2-0.

De euforie sloeg toe in het stadion. Europa was ineens heel dichtbij. En ADO ging door. Het joeg op de derde treffer. Maar het was FC Groningen die nog heel even de wedstrijd spannend maakte. Een corner werd slecht weggewerkt en Ivens kreeg de rebound volledig vrij op zijn hoofd: 2-1. Het leek weer spannend te worden. Maar Lex Immers dacht daar anders over. Een schot op goal werd half weggewerkt en hij krulde de bal van afstand hard en laag langs de Groningse doelman, nog geen 4 minuten later: 3-1.

En toen Toornstra er in de 72e minuut de 4-1 inknalde en Ramon Leeuwin de 5-1 in de 84e minuut, was de vreugde onbeschrijfelijk in het stadion. ADO Den Haag staat voor het eerst in 24 jaar op de rand van Europees voetbal. De opdracht nu is simpel: niet met 4-0 verliezen in Groningen. Maar iedereen verwacht dat ADO zoals het hele seizoen zijn eigen spel gaat spelen. En daarbij horen geen grote nederlagen. Den Haag is klaar voor Europees Voetbal. Maar we moeten het nog wel afmaken.

Er zijn nog wat kaarten voor de uitwedstrijd. Zorg dat je erbij bent! Kan je dat niet, kom dan de wedstrijd op groot scherm kijken op het Heldenplein bij het stadion. Daar zullen later ook de spelers worden gehuldigd. Met of zonder Europees Voetbal.