Datum plaatsing: 03-04-2011 12:30:00

Verslag en foto's FC Utrecht - ADO Den Haag 2-3

ADO Den Haag in thriller langs FC Utrecht: 2-3

ADO Den Haag heeft de vijfde plek in de Eredivisie steviger vastgegrepen. In een wedstrijd die alles had - strijd, spanning, doelpunten, gele kaarten en een rode- wist ADO Den Haag met tien man de wedstrijd in Utrecht naar zich toe te trekken. Na een 1-0 achterstand wist het met 2-3 te winnen.

Vooraf was ADO Den Haag al gewaarschuwd. FC Utrecht had punten nodig en zou gaan stormen. Dat klopte ook. In de eerste minuut was FC Utrecht al gevaarlijk en leek ADO Den Haag onvoldoende scherp om de storm te gaan keren. De Utrechtse formatie met Duplan, Asare en Swerts en de altijd gevaarlijke Demouge waren dreigend aanwezig. Vooral Leeuwin had het moeilijk en ook Bosschaart maakte verre van een degelijke indruk.

Maar langzamerhand wist ADO Den Haag de wedstrijd naar zich toe te trekken. Zonder echt gevaarlijk te worden , kreeg het wat meer overwicht op het veld en wist de druk van de achterhoede te halen. De grootste kans was in de 28e minuut voor Bulykin. Na een mooie bal van achter gaf Verhoek af op Bulykin die met een snoeihard schot bijna de 0-1 maakte. Keeper Vorm was echter nog wat sneller en kreeg de bal over de lat getikt. Het was FC Utrecht die de wedstrijd openbrak. Leeuwin kwam te laat en Asare gaf de bal op Demouge. Die kopte de bal naar achter en daar stond Duplan klaar om de 1-0 te maken.

ADO Den Haag raakte niet in paniek en het was al snel weer gelijk. Jens Toornstra gaf een mooie pass op Vicento die goed afrondde: 1-1. Het betekende ook de ruststand.

In de tweede helft speelde FC Utrecht naar hun harde kern toe en probeerde het weer te gaan stormen. Het lukte maar nauwelijks. ADO bleef rustig al had het middenveld het soms moeilijk met Toornstra en Visser als 'jonkies' tegen het Utrechtse blok.

De 1-2 viel een beetje uit de lucht. Maar uiteraard was het Wesley Verhoek die belangrijk was. Vanaf rechts gaf hij een bal voor en omdat Rado was doorgelopen en er niemand hem dekte, kon hij keurig inkoppen: 1-2. Vijf minuten later leek de wedstrijd beslist. Bulykin gaf een mooi balletje op Vicento, die werd neergehaald. Bulykin mocht de terechte penalty nemen en wist die rustig te scoren. Het betekende de 18e voor Bulykin en daarmee is hij de meest succesvolle buitenlander in haagse dienst ooit. Alleen Harold Berg wist er in 1971 17 te scoren maar had daar ook nog heel wat meer wedstrijden voor nodig. Hulde voor onze Haagse Tsaar!

De wedstrijd leek beslist, maar niets was minder waar. De wedstrijd ontspoorde en het regende gele kaarten. En dan is het wachten op de ontvlambare Charlton Vicento. Die kreeg het ook daadwerkelijk voor elkaar om twee gele kaarten in vijf minuten te krijgen, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat hij al wel vier 'gele kaart waardige' overtredingen had gemaakt.

ADO moest dus door met 10 man en de aansluitingstreffer viel nog geen minuut later. Uit een afgeslagen bal wist Strootman de 2-3 in te schieten. Daarna had ADO Den Haag dus nog twintig minuten te overleven en het zag er even somber uit. Maar FC Utrecht was teveel gefocussed op de goal en vergat de vrije man te vinden. En ADO bleef uiteindelijk vrij makkelijk overeind. Er waren nog wel wat spannende momenten, maar eigenlijk was de spanning groter dan de kansen.

En zo haalde ADO Den Haag zijn tweede uit overwinning op FC Utrecht op een rij. En dat is leuk. Vooral omdat ADO hiermee met 51 punten los op de vijfde plek staat. Ook al zullen we volgende week zonder Vicento (vanwege zijn rode kaart) en Verhoek (vanwege zijn 7e gele kaart) moeten missen tegen Vitesse, ADO Den Haag blijft mooi op koers voor de playoffs en zelfs stiekum voor de vierde plek.