Datum plaatsing: 20-03-2011 17:16:00

Verslag en Foto's ADO Den Haag - Ajax 3-2

In een zinderende wedstrijd heeft ADO Den Haag vandaag historie geschreven. Het won vandaag voor de tweede keer in de competitie in één seizoen van Ajax.

Het Kyocera stadion was alweer voor de zesde keer dit seizoen uitverkocht. Ook het uitvak was aan de thuissupporters verkocht waardoor er 15.000 fans op de eerste thuisoverwinning op Ajax in dertig jaar hoopten.Voorafgaand aan de wedstrijd was er een minuut stilte voor de slachtoffers van de tsunami in Japan.
Christian Kum was als linksback neergezet en Pascal Bosschaart mocht  centraal in de verdediging naast Derijck staan. ADO startte behoorlijk goed en kreeg in de eerste minuten een kansje en dwong twee corners af. Daarna kwam Ajax wel dreigend doorzetten. Het middenveld van Ajax mocht ver opkomen en doordat hun vleugelspelers het spel heel breed hielden, ontstond er veel ruimte. Ajax kreeg middels De Jong en Eriksen twee grote kansen om de score te openen.

ADO Den Haag kon er niet zoveel tegenover stellen. Het werkte hard maar het kwam niet aan het voetballen. Uit een corner wist Lex Immers bijna de 1-0 in te koppen, maar de bal werd mirakuleus van de lijn gekopt door een Ajax speler. Toch was het ADO Den Haag die de score opende. Immers gaf een mooie bal op Bulykin die de bal over 'Pizza' keeper Jeroen Verhoeven heen lobte. Die bal belandde via de lat voor het hoofd van de verder tegenvallende Kubik en hij wist de bal ook nog eens met hulp van Aldeweireld langs de doellijn te krijgen: 1-0. Ajax zette er niet veel tegenover. Het had veel balbezit, maar de organisatie in het tweede gedeelte van de eerste helft was prima en Ajax kwam er niet doorheen. De rust werd zodoende met een nipte voorsprong behaald.

Na de rust liet ADO Den Haag zich veel te ver zakken. Ajax mocht vrij combineren en ADO kwam niet meer van de eigen helft af. Bulykin speelde wat ongelukkig, maar was ook wat geblesseerd bleek later. Het was wachten op de tegengoal van Ajax, maar toen hij kwam, was het toch nog onverwerwacht.

Juist toen ADO zich wat leek te herstellen, was het Ajax die profiteerde van een slechte organisatie uit een vrije trap in de 71e minuut. De bal werd naar de korte hoek van de 16 gespeeld en daar stond Vertonghen klaar om hard in de korte hoek de 1-1 in te schieten. ADO was aangedaan, maar Ajax verzuimde door te drukken. Bulykin en Rado verlieten het veld en Visser en Buijs kwamen als verse krachten binnen. Immers werd daardoor diepste spits. Een goede zet bleek al snel. Uit een vrije trap van Wesley Verhoek wist publiekslieveling Lex Immers in de 76e minuut de 2-1 in te koppen. Het stadion ontplofte. ADO bleef goed spelen en zat fel op de bal. Ajax bleef meer balbezit houden maar grote kansen kreeg het niet echt. In de 85e minuut was het toch ineens 2-2. Eriksen kopte de bal mooi langs de verder uitstekende Coutinho heen. Angstig werd naar de klok gekeken in het stadion. Het zou toch niet weer - net als vorig jaar- in de laatste minuten op een deceptie uitlopen?

Het werd het tegenovergestelde. Ajax stond bij een corner te slapen, de organisatie was weg en Timothy Derijck had alle tijd om tot twee keer toe rustig in te schieten. De tweede keer lukte dat ook en stond het in de 87e minuut ineens 3-2. En aangezien ADO Den Haag de laatste minuten schadevrij doorkwam, betekende dat weer een nieuwe mijlpaal voor de club. Winst op Ajax. Of zoals een supporter tien minuten na de wedstrijd opmerkte: 'en we hebben ook nog drie punten!'.

Ook voor de Playoffs deed ADO dus goede zaken. Het steeg weer naar de vijfde plek. Met de winst op Ajax is ADO Den Haag bijna zeker van de Playoffs. En zijn de Amsterdammers ver verwijderd van een landstitel. Beide feiten werden luidruchtig bejubeld.

Over twee weken spelen de geel-groenen in de Domstad tegen FC Utrecht. Er zijn maar 250 kaarten beschikbaar, dus wees er snel bij. SCC houders hebben voorrang. Kaartverkoop : 32 euro voor de verplichte buscombi bij de Ticketbox.

Klik HIER voor de statistieken van deze wedstrijd

Ajax is heel geliefd, ze hebben 4 miljoen supporters in Nederland en  ± 12  miljoen denken er iets anders over

De The Hague Good Fellas artikelen vonden ook tussen de hekken van de ene naar de andere tribune gretig aftrek

Omdat er geen uitsupporters waren was het uitvak gevuld met leden van voetbalclub HBS

Voor de wedstrijd maakte John Medley met zijn opzwepende ADO-lied het publiek warm

Storky hield zich voornamelijk bezig met het lastigvallen van de tegenstander

Scheidsrechter Björn Kuipers had goede zin in de wedstrijd

Deze kids zullen het zich misschien niet realiseren dat ze voor  deze historische wedstrijd met Storky het veld op mochten

De sfeer zat er ouderwets goed in op Midden Noord

Voor de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers van de natuurramp in Japan

Christian Kum in duel met Ozbiliz

Coutinho verdedigde  'gewoon' weer ouderwets zijn doel

maar werd af en toe erbij geholpen door zijn medespelers

Pascal Bosschaart stond deze wedstrijd centraal in de verdediging

ADO had in het begin van de wedstrijd al een aantal goede kansen, maar Ajax keeper Verhoeven wist een aantal keren een doelpunt te voorkomen

Radosavljevic in duel met Eriksen

Anita komt zijn doelman te hulp en voorkomt de 1-0

Met een klein beetje hulp van de tegenstander weet Kubik de 1-0 op het scorebord te zetten

Dmitri Bulykin werd door twee man gedekt, zodat hij niet in zijn spel kon komen

daardoor waren wel andere spelers vrij en zo kon Lex Immers de 2-1 scoren

hetgeen uitbundig gevierd werd met ontbloot bovenlijf van Immers zodat  zijn ooievaartatoeage op zijn rug  voor iedereen te zien was

die actie kostte hem overigens wel een gele kaart

Timothy Derijck maakte het winnende doelpunt van de wedstrijd en schrijft daarmee historie