Datum plaatsing: 16-03-2011 08:21:00

Hoe ADO 30 jaar geleden voor het laatst thuis van Ajax wist te winnen

Zondag speelt ADO Den Haag voor de 50e maal in competitieverband thuis tegen Ajax. De laatste keer dat ADO Den Haag thuis van de Amsterdammers wist te winnen is al weer 30 jaar geleden, 4 oktober 1980.

De redactie van ADOfans dook in de geschiedenis en archieven om die wedstrijd weer eens her te beleven.

In november 2010 won ADO Den Haag in de ArenA voor het eerst in 23 jaar weer een uitwedstrijd van de Amsterdammers en veel ADOfans verwachten  dat ook het thuisrecord aanstaande  zondag uit de boeken gaat.

De wedstrijd van 4 oktober 1980 was niet alleen vanwege de 4-3 uitslag een memorabele wedstrijd. FC Den Haag (zoals de club toen heette) had dat seizoen Hans Kraaij sr. aangetrokken als hoofdtrainer. Onder leiding van de Utrechter had FC Den Haag maar 3 van de 8 competitiewedstrijden weten te winnen en 1 gelijk gespeeld. Door deze resultaten stond de club op een troosteloze 11e plaats in de eredivisie.

De week voorafgaande aan de wedstrijd tegen Ajax had Den Haag in Nijmegen nog met 2 - 4 van NEC weten te winnen, ook dat ging maar nipt goed want in de slotfase van die wedstrijd gaf Den Haag 2 doelpunten weg.

Door het slechte spel en de slechte resultaten werd de druk op de "ouwe" Kraaij steeds groter. Gedurende het seizoen had Kraaij al 2 maal eerder wegens gezondheidsproblemen een wedstrijd aan zich voorbij moeten laten gaan. Maar de aanloop naar die 4e oktober was de druk hem zo groot geworden dat hij zaterdagochtend, een paar uur voor de wedstrijd, via zijn vriend, de bekende haptonoom Ted Troost, aan het bestuur van de club liet weten dat hij die avond tegen Ajax niet op de bank zou zitten. De spanning was hem te groot geworden. Later zou blijken dat Hans Kraaij helemaal niet meer terug zou keren.

Voorzitter Den Dulk vroeg voor de derde keer dat seizoen oudspeler en hulptrainer Piet den Zoete of hij die avond de leiding op zich zou willen nemen en als echt clubman kon De Zoete geen nee zeggen. Ondanks het feit dat De Zoete niet over de vereiste diploma's beschikte vond de Vereniging Van Oefenmeesters (VVON) het toch goed dat De Zoete tijdelijk de leiding van het eerste elftal op zich nam.

Die avond speelde FC Den Haag in een uitverkocht Zuiderpark Stadion een wedstrijd die getypeerd kan worden als: sensationeel, boeiend, sfeervol en enerverend. Al in de 1e minuut heeft Harry Melis een doelkans, zijn kopbal eindigde jammerlijk op de paal. In de 28e minuut benut Roger Albertsen een toegekende strafschop. Zeven minuten later wordt die voorsprong door Dick Schoenaker teniet gedaan (1-1). Lex Schoenmaker op zijn beurt zet 11 minuten later uit een strafschop de 2-1 op het scorebord.

In de 2e helft weet Harry Melis de 3-1 te maken, Ajax komt door een doelpunt van Arnesen al weer snel op 3-2 en wederom is het Harry Melis die de marge in het voordeel van de Hagenaars weet  te vergoten (4-2). In de slotminuten weet de ingevallen Wim Kieft nog de 4-3 te maken en is het even billenknijpen voor het Haagse publiek. Als scheidsrechter Egbert Mulder na 90 minuten voor het laatst op zijn fluit blaast heeft FC Den Haag de volle buit binnen en verlaten de ruim 15.000 toeschouwers opgelucht het Zuiderpark, niet wetende dat die wedstrijd  30 jaar later nog steeds in de boeken staat als de laatste keer dat Den Haag  thuis van Amsterdam wist te winnen.

Zondag heeft de selectie van John van den Brom de kans om wederom geschiedenis te schrijven. Laten we hopen dat het net zo'n sensationele, boeiende, sfeervolle en enerverende wedstrijd wordt als in 1980!

Klik HIER voor de ADOfans statistieken van deze wedstrijd.

Zie ook: Video FC Den Haag wint van Ajax