Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 23-12-1956 11:57:00

De Graafschap-voorhoede te snel voor trage Haagse verdediging 6-4

ADO’S EERSTE NEDERLAAG

ADO heeft te Doetinchem de eerste nederlaag in dit seizoen niet kunnen voorkomen hetgeen voornamelijk op rekening moet wordengeschreven van de Haagse achterhoede die herhaaldelijk te laat reageerde op het snelle open aanvalsspel van De Graafschap waarin vooral rechtsbuiten Kluin uitermate gevaarlijk was De Haagse voorhoede maakte weliswaar vier doelpunten doch faalde op het beslissende moment doordat zijna rust een periode van produktiviteit van de graafschappelijken niet met een dergelijke periode ondanks een technisch overwicht kon beantwoorden. Het harde spel van sommige spelers van De Graafschap belemmerde veelal een gunstige spelontplooiing van ADO.

Zonder Schuurman

De stootkracht van ADO dat Schuurman in de voorhoede miste viel tegen en voorlopig had De Graafschap het initiatief Na tien minuten lanceerde Theo Timmermans niettemin Verhoek en deze plaatste de bal in het Doetincnemse doel (0-1)

Een bewogen periode brak aan na de gelijkmaker van Faber die in de 14e minuut een voorzet van Kluin in het doel liep (1-1 Want nog in dezelfde minuut zond Welgraven een gesneden pass naar Kluin die rap Scherpenisse voorbijstormde en Kok op een hard schot trakteerde De Haagse doelman stompte de bal weg maar Kluin in een scherpe hoek staande bijna naast het doel kon nogmaals inschieten en dat deed hij haarscherp 1-2. De sensaties waren nog niet verwerkt of de stand was alweer gelijk Verhoek gaf Timmer een, hoge bal op de vleugel en de Haagse rechtsbuiten kon voldoende kracht en zuiverheid meegeven aan een kopbal waarop Gerritsen verkeerd keerd timede 2-2.

De spelers bliezen even uit van de opwinding en ADO verzekerde zich vooral dank zij de actieve Theo Timmermans van een redelijke veldmeerderheid. En toen na een half uur Theo Timmermans uit een welgeplaatste voorzet van Timmer hard inschoot leek het erop of ADO demoeilijkheden te boven was en de weg naar de overwinning had gevonden: 2-3 Maar dat was slechts schijn even voor rust kopte Kluin uit een voorzet van Beumer in een door de Haagse verdedigers vrijgelaten hoek 3-3.

ADO realiseerde zich blijkbaar niet dat De Graafschap nog voldoende reserves had voor enthousiaste aanvallen en dat deze de nederlaag onafwendbaar konden maken De tegenstand was vrij slap en in de derde minuut kon De Graafschap nogmaals zich van de leiding verzekeren toen Faber naar rechts uitweek en Sluyter het half door Kok gekeerde schot van Faber kon corrigeren met een inzet 4-3.

ADO’s reactie was lauw en De Graafschap keerde terug Na acht minuten rukte Sluyter op Jans kon zijn tempo niet volgen en ook Koks inlopen was vergeefs Sluyter scoorde de 5-3.  Nu kwam er wat meer lijn in de aanvallen van ADO maar de afwerking was slordig In het bijzonder het spel van Clavan en Rijnvis stelde teleur In de 24e minuut gaf Theo Timmermans Verhoek de kans een tegenpunt te maken Maar ofschoon er nog tal van gevaarlijke momenten waren voor het goed verdedigde Doetinchemse doel waar sterke verdedigers als Jonker en E Jansen telkens het te korte samenspel van de Hagenaars braken ontbrak het ADO aan voldoende kracht om gelijk te komen De snelle  tegenaanvallen van De Graafschap bleven gevaarlijker Toen Beumer naar een schietpositie trachtte te te koersen werd hij door Jans gevloerd vloerd Mejjers schoot de vrije schop over het Haagse muurtje heen in het doel en zo werd het drie minuten voor het einde nog 6-4 Niet eens onverdiend De Graafschap was schotvaardiger.

Voor de ADOstats.nl statistieken, druk HIER !