volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 PSV 5 4 1 0 13
2 AJA 5 4 0 1 12
3 VIT 5 4 0 1 12
4 FEY 5 3 2 0 11
5 TWE 5 3 2 0 11
6 HEE 5 3 1 1 10
7 GRO 5 2 1 2 7
8 UTR 4 1 3 0 6
9 VVV 5 1 2 2 5
10 AZA 4 0 4 0 4
11 ZWO 4 1 1 2 4
12 FOR 5 1 1 3 4
13 WII 5 1 1 3 4
14 HER 5 1 1 3 4
15 RKC 4 1 0 3 3
16 ADO 5 1 0 4 3
17 EMM 5 0 2 3 2
18 SPA 5 0 2 3 2
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 06-09-2001 20:48:00

Louis van Gaal ontdekker van de Rus


Petrov wil terug naar de eredivisie
Het lijkt erop alsof praten geld kost voor Joeri Petrov. De vorige week van RKC gehuurde aanvaller roert zich nog nauwelijks in het Zuiderpark.


Door René Dons

Veel grootspraak hoeven ze van de 27-jarige Rus bij ADO Den Haag ook niet te verwachten.

Joeri Petrov heeft, ondanks zijn lange staat van dienst, nooit een grote mond gehad. De Rus is wél iemand met een bezoedeld verleden. De snelle aanvaller kreeg in zijn periode bij FC Twente landelijke bekendheid, omdat hij meerdere malen werd betrapt op drankmisbruik. Voor de Enschedese club was dat aanleiding om hem op staande voet te ontslaan. Petrov keerde terug naar de Waalwijkse club RKC, waar hij drie jaar eerder z’n debuut had gemaakt in de Nederlandse competitie.
De Rus heeft nog altijd een wrange nasmaak in zijn mond, vanwege zijn noodgedwongen vertrek uit Enschede. "Ik kwam in 1995 naar Nederland. Bert Jacobs de trainer van RKC had een tip gekregen van Louis van Gaal van Ajax", vertelt Petrov. "Ik was een jaar eerder op stage in Amsterdam geweest. Ajax zocht een rechtsbuiten. Er werden vier spelers getest, onder wie Finidi George en ik. Ajax koos voor hem en ik keerde terug naar Lokomotive Moskou. Een jaar later werd ik gehaald door RKC en kwam alsnog een droom voor mij uit. Voetballen in het Westen betekende toen veel voor een Rus".


"In mijn eerste jaar in Nederland scoorde ik bij RKC zeven keer in twaalf wedstrijden. Genoeg voor FC Twente om mij aan te trekken. Ik tekende een driejarig contract en het ging uitstekend. In het eerste jaar speelde ik 28 competitiewedstrijden. Het jaar daarop 30. Ik was een basisspeler. Ook in de eerste helft van het derde seizoen. Het ging mis toen FC Twente mij een nieuw vijfjarig contract aanbood. We kwamen niet uit de onderhandelingen. Ik kwam op de bank en daarna zelfs op de tribune. Toen ben ik mijzelf een beetje geraakt. Ik was nog jong en heb dingen gedaan, die ik nu niet meer zou doen. Laten we het daar maar ophouden. Ik was vervolgens blij dat ik terug kon naar RKC, waar trainer Peter Boeve mij graag wilde hebben".

Martin Jol


Onder Boeve was Joeri Petrov weer basisspeler. Aanvankelijk ook bij Martin Jol. Alleen bij hem raakte de Rus uit de gratie. Hij kwam vorig seizoen niet verder dan vier competitiewedstrijden en ook in de voorbereiding op dit seizoen liet trainer Jol blijken dat Petrov niet in aanmerking kwam voor veel speelminuten. "Ik zou te weinig scoren. Dat was voor Jol de reden om mij niet op te stellen", bekent Petrov. "Ik was het niet met hem eens. Hoe kun je iemand verwijten dat hij te weinig scoort als je hem geen speeltijd geeft? Mijn situatie was dus uitzichtloos bij RKC".
"Vervolgens had ik de keuze tussen ADO Den Haag en een Spaanse club. ADO Den Haag was uiteindelijk écht serieus. Ik heb wel getwijfeld of ik in de eerste divisie wilde spelen. Ik ben altijd actief geweest op het hoogste niveau. Ik heb in Rusland voor Spartak Moskou en Lokomotive Moskou gespeeld. Grote clubs. Hier heb ik 150 wedstrijden in de eredivisie achter mijn naam. Dan is de stap naar de eerste divisie groot".
"Maar ik ben pas 27 jaar. Dus, ik heb nog een hele voetbaltoekomst voor mij. Daarin wil ik heel graag terug naar de eredivisie. Misschien met ADO Den Haag of zonder. Maar mijn doelstellingen zijn duidelijk".
Petrov kan zich morgenavond bewijzen in de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport. Rinus Israel geeft hem de voorkeur boven Emiel van Eijkeren als linkeraanvaller.

Onwennig


Petrov: "Die keuze is aan de trainers. Ik hoop dat ik inderdaad speel en als dat als linkeraanvaller is vind ik het prima. Ik speel ook graag in een twee-spitsen-systeem. De invalbeurt vorige week tegen Cambuur was voor mij nogal onwennig. Nu heb ik een week met de spelers getraind. Ik ken velen bij naam. Alleen moet ik nog wat meer wedstrijdritme op doen. Ik heb de laatste maanden bij RKC stil gestaan, maar op korte termijn zit ik weer op mijn normale niveau en dan zal ik in het Zuiderpark wat laten zien. Ik heb bij RKC informatie ingewonnen bij Virgilio Teixeira, die hier heeft gespeeld en bij David Nascimento, die in Scheveningen heeft gewoond. Zij waren positief over ADO Den Haag. Dus, ik weet zeker dat ik het hier naar mijn zin zal krijgen".