volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 3 3 0 0 9
2 HEE 3 3 0 0 9
3 FEY 3 2 1 0 7
4 TWE 3 2 1 0 7
5 PSV 3 2 1 0 7
6 VIT 3 2 0 1 6
7 UTR 2 1 1 0 4
8 ZWO 3 1 1 1 4
9 WII 3 1 1 1 4
10 VVV 3 1 1 1 4
11 HER 3 1 1 1 4
12 GRO 3 1 0 2 3
13 AZA 2 0 2 0 2
14 EMM 3 0 1 2 1
15 FOR 3 0 1 2 1
16 ADO 3 0 0 3 0
17 RKC 3 0 0 3 0
18 SPA 3 0 0 3 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 04-08-2001 20:37:00

Dennis den Turk, de nieuwe Cor Lems


‘Periode moet haalbaar zijn’


door Dennis Jansen

Kolhorn -Zijn debuut in zijn allereerste oefenwedstrijd voor ADO Den Haag was veelzeggend. Illustratief voor zijn speelwijze.

Dennis den Turk knalde met zijn kop tegen dat van een ander en kon meteen naar het ziekenhuis. Om zijn mentaliteit, ja, dáár is de Noord-Hollander voor naar het Zuiderpark gehaald. Zoek Dennis den Turk op en je ontmoet een schril contrast. Rij zijn woonplaats Kolhorn binnen en je beleeft een andere wereld op aarde. In het voormalige vissersdorp, dat zo’n 1400 inwoners telt, zie je overdag nauwelijks mensen, er is geen zebrapad, zelfs geen stoplicht. Goed, er is een supermarkt én drie café’s, ter compensatie vermoedelijk. "Maar het is heerlijk thuiskomen hier. Geen haastig gedoe, niks. Je komt helemaal tot rust. Ik heb jarenlang in het centrum van Amsterdam gewoond, maar dit is zo lekker. En je zit overal dichtbij. Binnen twintig minuten zit je op het strand van Callantsoog en in een half uur rijd je naar Amsterdam". Den Haag, waar zijn nieuwe werkgever nestelt, bereik je binnen vijf kwartier. "Ik ben terug in het westen en dat bevalt me". Liefst 367 wedstrijden in het betaald voetbal, verdeeld over tien en half jaar AZ en drie en een half jaar De Graafschap, hebben van Dennis den Turk een routinier gemaakt. De voormalig Amsterdammer kent hetklappen van de zweep, bijna letterlijk, want zijn wilskracht, zijn mentaliteit, is zijn grootste kracht. "RBC kwam eerder dan ADO Den Haag , daar ben ik ook eerst gaan praten. RBC wil meteen terug naar de eredivisie, maar Brabant, nee, dat zag ik toch niet niet zitten. Toen ik thuiskwam van het gesprek, zei ik tegen mijn vrouwtje: met alle respect, maar dit voelt niet als een echte voetbalclub". Hij trekt de vergelijking met Doetinchem, waar Den Turk de laatste drie en half jaar speelde bij De Graafschap. "Aan die mentaliteit daar kon ik niet wennen. Ik hou ervan als mensen me meteen de waarheid zeggen, zoals bij AZ, zoals in Den Haag, zoals in het westen. Slecht is slecht, goed is goed, zeg dat dan en wacht niet een weekje. Bij De Graafschap liep mijn contract af, maar zeiden ze me dat ze geen geld hadden om me te behouden. Twee weken later werden Dennis Schulp en Peter van Vossen aangetrokken. Heel vreemd, vooral de manier waarop. Zeg gewoon eerlijk dat je me niet meer moet". ADO Den Haag sprak hem meer aan. "De mentaliteit, de supporters, de historie, Den Haag is de derde stad van Nederland. Den Haag straalt voetbal uit heeft altijd een leuk elftal gehad. Als je naar het Zuiderpark moest als tegenstander, stond je én tegenover een supergemotiveerde ploeg én tegenover een stel enthousiaste supporters".

Witschge

Dennis den Turk hééft iets met supporters. "Bij AZ had ik dat ook. Ging ik als ik geschorst of geblesseerd was altijd een helft tussen die gasten in staan. Kan ik bij ADO Den Haag ook wel doen op Midden-Noord, al hoop ik niet dat het te vaak gebeurt, want dat betekent dat ik niet in het veld loop". Dennis den Turk, die zijn jeugd bij Ajax doorbracht in de lichting van de De Boertjes, Richard Witschge, Brian Roy, speelde ruim tien seizoenen voor AZ, waarmee hij tweemaal promoveerde en een keertje degradeerde. "Het verhaal van ADO Den Haag deed me denken aan het AZ van talloze jaren terug. Dat haalde destijds ook Hendrik Krüzen en Piet Keur uit de eredivisie. Die ambities spreken me aan". De Haagse club kocht in op routine én mentaliteit. Den Turk werd in de oefencampagne al met Cor Lems vergeleken. "Een beetje gif in de ploeg. Ik begrijp dat ADO Den Haag dat de laatste jaren een beetje heeft gemist". Het nieuwe ADO is oer-degelijk, conditioneel op sterkte en bezit een stugge verdediging, vindt Den Turk ook. "We geven niks weg. Goals maken we nog niet echt makkelijk, maar kansen krijgen we genoeg. Het systeem moest even wennen. Als de tegenstander met twee spitsen speelt, is de kans groot dat ik zelfs rechtsback kom te staan. We hebben tot nu toe een aardig collectief. Een plaats in de nacompetitie moet er inzitten". Zijn trainers Israel en Schoenmaker zijn behoudener in hun doelstelling. Den Turk kent de twee. "Schoenmaker heb ik nog bij AZ gehad. Die is bezeten van voetbal. Israel kende ik niet, maar zegt waar het op staat. Draagt het hart op de tong. Dat kan hard overkomen, maar het is wel duidelijk. Je weet tenminste waar je aan toe bent. En dat vind ik wel zo prettig".