support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
Haagsche Courant (oud)

Datum plaatsing: 22-01-2005 11:13:00

'Zeven punten verschil is te overbruggen'


Vrijdag is de tweede seizoenshelft in de eredivisie begonnen. Bijna alle clubs versterkten zich, ook in de onderste regionen van de ranglijst.


ADO Den Haag hield zich echter nogal gedeisd, alleen reservekeeper Jimmy van Fessem vertrok ten gunste van Cees Paauwe. 'Er is nog niks beslist.'
 

door René Dons

Een uitnodiging van Studio Sport voor een gezamenlijk interview met de collega's van de door degradatie bedreigde clubs in de eredivisie werd afgelopen week door ADO Den Haag-trainer Frans Adelaar afgewezen. De oefenmeester vindt niet dat zijn club tot het rijtje FC Den Bosch, RBC Roosendaal en De Graafschap behoort. Adelaar verwacht niet dat zijn elftal in de tweede helft van de competitie in gevaar zal komen.

De Hagenaars hebben met vijftien punten uit zeventien wedstrijden inderdaad een aardig gat geslagen met FC Den Bosch, De Graafschap en RBC Roosendaal. Met de eerste club bedraagt het verschil zes punten en met de andere twee zelfs zeven. Onoverbrugbaar is deze kloof echter niet.

Daarom had ADO Den Haag had zich de afgelopen dagen graag versterkt. Lange tijd was de hoop gevestigd op de Feyenoorder Danko Lazovic, maar de aanvaller koos er toch voor om in Rotterdam te blijven. De vraag is nu of de selectie van ADO Den Haag niet te smal is.

"FC Den Bosch en RBC Roosendaal hebben zich versterkt. Van De Graafschap kan ik dat nog niet beoordelen", reageert Frans Adelaar. "Ik moet het eerst nog zien. FC Den Bosch heeft Steve Olfers en Jochen Jansen gehaald. Een spits en een verdediger. Ik wil over deze tegenstander niets zeggen, want die krijgen wij al over twee weken in het Zuiderpark. De Graafschap is net zoals wij naarstig op zoek naar nieuwe spelers, maar hebben tot nu toe alleen Reinier Robbemond en Jimmy van Fessem gecontracteerd. RBC Roosendaal heeft José Fortes Rodriquez, Donny de Groot en Tyrone Loran gehaald. Maar is die club daar beter van geworden?"

Bovendien wijst Adelaar op de tussentijdse overstap van Edwin de Graaf van RBC Roosendaal naar Feyenoord. "Die speler vind ik echt een meerwaarde hebben. Die is belangrijk voor een elftal. Ik vraag mij dus af of RBC Roosendaal er sterker op geworden is."

Adelaar vervolgt: ''Wij hebben tot 31 januari de tijd om een speler aan te trekken en daarna kunnen we zelfs nog op de binnenlandse markt terecht. Het grote voordeel van ADO Den Haag is dat wij in de eerste helft van de competitie zijn gegroeid. Als ploeg hebben wij progressie gemaakt. Dat heeft iedereen kunnen zien in de wedstrijd tegen Feyenoord. Daarom zie ik met veel vertrouwen de tweede helft van de competitie tegemoet. We zitten alleen voorin wat mager in de spelers, maar voor de winterstop hebben wij het hiermee ook gered.''

Jan van Dijk, trainer van rode lantaarndrager RBC Roosendaal, weet echter dat het kan misgaan. "Bij ons zat voor de winterstop alles tegen. Wij hadden weken dat we elf of twaalf geblesseerden hadden. Dat heeft maanden geduurd en eigenlijk kun je je daar als club niet tegen wapenen. Ik vond niet dat wij zo'n smalle selectiegroep hadden, maar nu is iedereen op Pius Ikedia en Sammy Youssouf na fit. We verwachten Ikedia snel weer terug. Voor ons wordt het nu tijd om punten te pakken. Als wij voor de winterstop in normale doen waren geweest dan hadden wij zeker hoger op de ranglijst gestaan."

Geert den Ouden staat als centrumspits van ADO Den Haag op zeven treffers. Geen slecht aantal voor de Rotterdammer, die zich pas net voor de start van de competitie aansloot bij ADO Den Haag. "Het gaat met mij en met ADO Den Haag steeds beter. Ik vind dat we op alle posities voldoende kwaliteit hebben. Alleen zijn niet alle plaatsen dubbel bezet en dat is in het betaald voetbal toch een streven. Als ik er een keer niet ben, dan heeft onze trainer Frans Adelaar nog voldoende alternatieven. Maar worden we een keer door een blessuregolf geplaagd, dan komen we in de problemen. Kwalitatief gezien verwacht ik dat we dit seizoen makkelijk stand kunnen houden en dat ADO Den Haag buiten de degradatiezone zal blijven. Daarvoor hebben we voldoende kwaliteit."

Fred van der Hoorn, oud-voetballer en tegenwoordig manager voetbalzaken van FC Den Bosch, is ervan overtuigd dat zijn ploeg sterker is geworden."Wij kregen voor de winterstop te veel treffers tegen en maakten er te weinig, daarom hebben we een spits en een verdediger gehaald. Wij kunnen ons financieel niet meten met RBC Roosendaal, De Graafschap en ADO Den Haag. Die clubs hebben begrotingen van circa zeven miljoen euro. Wij komen niet verder dan 4,3 miljoen. Maar voetballen bij FC Den Bosch voelt ook als een warm bad. Spelers voelen zich bij ons prettig. Door de komst van de twee versterkingen en alle leermomenten van onze jonge spelersgroep voor de winterstop hoop ik dat we ons nog veilig kunnen spelen. Het zou best een lang seizoen kunnen worden, maar dat maakt niet uit. Wij hebben de kwaliteiten ervoor en een verschil met ADO Den Haag van zes of zeven punten is overbrugbaar. Dus, er is nog niets beslist."