AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 10-01-2005 15:28:00

ADO Den Haag snel van de kook

ADO Den Haag won de eerste oefenwedstrijd in Turkije overtuigend met 3-1 van het Turkse Rizespor. Minpunt was het lage acceptatievermogen van de spelers, want die raakten door het optreden van de Turkse scheidsrechter volledig van de kook.

Dit ondanks de waarschuwende woorden van trainer Frans Adelaar.

Door René Dons

ADO Den Haag verblijft nu voor de vierde keer in de winterperiode in Turkije en elk jaar weer wordt dezelfde scheidsrechter ingehuurd. Een allervriendelijkste Turkse arbiter, maar voor een bedrag van 120 euro per wedstrijd gaarne bereid om een voetbalpotje te fluiten. De beste man, ietwat zwaarlijvig, loopt alleen geen meter meer en zou in Nederland door de KNVB niet eens worden opgeroepen om een wedstrijd in de vijfde klasse van het amateurvoetbal te leiden, maar in Turkije zijn er schijnbaar geen betere alternatieven beschikbaar. Dus, opnieuw volgde de ene arbitrage dwaling na de andere en ging ADO Den Haag, net zoals in voorgaande jaren, weer door het lint.

De tegenstander hielp ook niet mee, want de beleving in een oefenwedstrijd bij een Turkse tegenstander is heel anders dan bij een Nederlandse club, waar een oefenpot vaak niet serieus wordt genomen. Rizespor versloeg ADO Den Haag twee jaar geleden tijdens een trainingskamp nog met 3-1.

Nu was de uitslag dus omgedraaid. ADO Den Haag begon de eerste helft in de vertrouwde samenstelling. Voor rust lieten de Hagenaars ook het beste voetbal zien met een opvallende rol voor Jamie Smith. De Schot bereidde de eerste treffer voor, van Jan Paul Saeijs. Even later schoot de rechterspits zelf raak. Geert Den Ouden en Sjaak Polak hadden ADO Den Haag aan een grotere voorsprong kunnen helpen, maar zij waren ongelukkig in de afwerking. Rizespor kreeg ook een goede kans, waaraan klungelig balverlies van Spira Grujic ten grondslag lag. Maar doelman Dorus de Vries hield op dat moment zijn doel nog schoon. Even na rust werd de Haagse sluitpost wel gepasseerd. Jan Paul Saeijs verzuimde een bal weg te werken, waarna Rizespor terugkwam tot 2-1. Een gelijkmaker hing een half uur lang in de lucht. De Turkse ploeg gooide alles in de strijd om langszij te komen, waartegen de arbiter te weinig optrad. De gele kaarten gingen bijna allemaal naar ADO Den Haag-spelers. Alleen de nummers 5 en 17 van Rizespor werden bestraft. "Maar dat was wel dezelfde speler", verklaarde Den Ouden het onbegrip aan Haagse kant. "Voor rust speelde de betreffende Turk met nummer 5 en in de tweede helft met nummer 17. Maar dat ontging de scheidsrechter. Je kan wel zeggen dat je je als speler niet mag storen aan zo'n man, maar als je steeds opzettelijk tegen je achillespezen wordt geschopt dan is dat heel hinderlijk."

ADO Den Haag brak het Turkse verzet door zeer fraai de 3-1 binnen te schieten. Wesley Verhoek, even na rust voor Cedric van der Gun (wegens hamstringblessure) ingevallen, gaf een schitterende voorzet aan Roy Stroeve, die de bal in één beweging achter de Turkse doelman prikte.

Eljero Elia mocht in deze wedstrijd pas tien minuten voor tijd invallen. Toch had de donkere centrumspits een paar aardige acties. Waarschijnlijk krijgt de speler uit het A1-elftal vrijdag tegen Sparta wat langer de kans om te laten zien wat hij kan. Dan staat de wedstrijd naar alle waarschijnlijkheid onder Nederlandse leiding, want het scheidsrechterkorps uit het betaald voetbal is inmiddels ook in Zuid-Turkije neergestreken voor een heus trainingskamp.