volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 3 2 1 0 7
2 VIT 3 2 1 0 7
3 SPA 3 2 1 0 7
4 AZA 2 2 0 0 6
5 UTR 2 2 0 0 6
6 TWE 2 1 1 0 4
7 PSV 2 1 1 0 4
8 HEE 3 1 1 1 4
9 WII 2 1 0 1 3
10 GRO 2 1 0 1 3
11 VVV 3 1 0 2 3
12 EMM 3 1 0 2 3
13 FEY 2 0 2 0 2
14 FOR 2 0 1 1 1
15 HER 2 0 1 1 1
16 RKC 2 0 0 2 0
17 ADO 3 0 0 3 0
18 ZWO 3 0 0 3 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 01-10-2004 18:36:00

'Voor en na het duel is er niets gebeurd, daar hoor ik niemand over'


De dag na de spreekkoren struikelen cameraploegen, radioverslaggevers en journalisten in het Zuiderpark nog over elkaar om mensen uitspraken te ontlokken over datgene wat zich een dag eerder tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax heeft afgespeeld.


door René Dons

"Ik heb al mijn afspraken voor vandaag moeten schrappen om de media te woord te kunnen staan", verzucht ADO-directeur Robert Langenbach. "We hebben sinds jaren op eigen veld weer een punt tegen Ajax behaald. Voor en na het duel is er niets gebeurd. Er zijn slechts drie mensen aangehouden. Twee omdat ze iets te diep in het glaasje hadden gekeken en ééntje, omdat hij zich niet wilde laten fouilleren. Daar hoor ik niemand over. Maar alle aandacht gaat uit naar de spreekkoren. Natuurlijk keur ik die af. Er moet een landelijk beleid komen om discriminerende of kwetsende spreekkoren uit de stadions te verbannen. Dit is niet alleen het probleem van ADO. Het is voor mij teleurstellend dat iedereen zich nu focust op onze club. Alsof het iets exclusiefs is voor het Zuiderpark en dat is pertinente onzin." Henk de Haas, voorzitter van de businessclub van ADO, gaat verder. "Ik vind het belachelijk. Spreekkoren hoor je bijna bij elke wedstrijd. Het is niet goed, maar het is iets van deze tijd. De reactie van Koeman verbouwereerde mij. De aandacht, die het nu in de media krijgt, vind ik ook schromelijk overdreven.".

ADO-trainer Frans Adelaar wilde gisteren na de training alleen over het verrassende resultaat tegen Ajax praten. Later op de avond, nadat analist Johan Derksen in het programma Voetbal Insite de spelersgroep van ADO fel had bekritiseerd, omdat zij na afloop hun supporters bedankten, wilde de trainer alleen kwijt:

"Misschien is Derksen teleurgesteld dat wij een punt hebben behaald, want in alle voorspellingen heeft hij ADO op de achttiende plaats gezet."

Hilbrand Nawijn (LPF) was het enige Tweede-Kamerlid in het Zuiderpark. "Ik heb een fantastische wedstrijd gezien. De spreekkoren waren vervelend, maar krijgen nu te veel aandacht. In het buitenland worden ergere dingen geroepen. Ik deel de mening ook niet dat de wedstrijd gestaakt had moeten worden."

Burgemeester heeft het laatste woord

Door de minister van Binnenlandse Zaken is 13 augustus vorig jaar het Auditteam Voetbalvandalisme ingesteld. Dat doet (feiten)onderzoek naar ingrijpende incidenten en het voorkomen van incidenten. Het auditteam concludeerde dat eerder moet worden opgetreden tegen 'normoverschrijdend gedrag'. Bij discriminerende en/of racistische spreekkoren is de lokale driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en korpschef) verantwoordelijk voor te nemen maatregelen. De club is 'leidend' in het optreden tegen alle massale en kwetsende spreekoren die niet onder het strafrecht vallen. De club bepaalt zelf de normen die daarbij gelden. Die moeten worden vastgegelegd. Als de scheidsrechter vindt dat het duel ernstig wordt beïnvloed door spreekkoren, dan verzoekt hij via de veiligheidscoördinator aan de club in te grijpen. De beslissing om de wedstrijd te staken kan alleen door de lokale driehoek (de facto dus de burgemeester) worden genomen. Het auditteam adviseert om landelijk te bepalen welke spreekkoren niet door de beugel kunnen.