AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 06-11-2004 18:13:00

ADO Den Haag wijst 'nieuwe'straf af

ADO Den Haag gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel van de aanklager van KNVB, vanwege de spreekkoren tijdens de wedstrijd tegen PSV, die in de tachtigste minuut door scheidsrechter René Temmink werd gestaakt.

door Rene Dons

ADO Den Haag heeft een straf opgelegd gekregen van het spelen van twee wedstrijden zonder publiek, waarvan één voorwaardelijk. De KNVB beschouwt bovendien de 0-2 tussenstand als eindstand. Dit betekent dat de laatste minuten van de wedstrijd niet meer worden uitgespeeld.

Robert Langenbach, algemeen directeur van ADO Den Haag, kon vanochtend nog niet veel over deze zaak zeggen. "Ik kom net uit Turkije. We hebben daar locaties bekeken voor een trainingskamp in de winterstop. Ik moet de argumentatie van de aanklager van de KNVB dus nog bestuderen. Wij hadden gehoopt dat de zaak geseponeerd zou worden. Dit is een tegenvaller, maar we accepteren het voorstel niet en wachten nu de behandeling voor de tuchtcommissie af."

Opmerkelijk is wel dat ADO Den Haag in het schikkingsvoorstel van de aanklager van de KNVB alleen wordt gestraft voor spreekkoren en niet als schuldige wordt aangewezen voor het staken van het duel. Burgemeester Wim Deetman verbood scheidsrechter Temmink de wedstrijd te hervatten, vanwege spreekkoren als 'Hamas, Hamas, Temmink aan het gas', en dreiging in en buiten het stadion. Die is er volgens de Haagse voetbalclub overigens nooit geweest.

De aanklager van de KNVB zegt kennis te hebben genomen van de uitspraak van de tuchtcommissie eergisteren in verband met het thuisduel van ADO Den Haag met Ajax, maar houdt juridisch geen rekening met die voorwaardelijke straf. Dit komt omdat de gestaakte wedstrijd ADO Den Haag-PSV is gespeeld voor de uitspraak van de tuchtcommissie.