AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 05-12-2005 23:16:00

ADO Den Haag wint in veelvoud

Op visite bij Sparta won ADO Den Haag gisteren veel, héél veel. Allereerst natuurlijk de zege zelf (2-3), de eerste... in twee maanden tijd. Maar vooral de wijze waarop de drie broodnodige punten uit het Kasteel werden geroofd, gaf hoop en vertrouwen voor de (nabije) toekomst.

Om even in wielertermen te spreken: deze karaktervolle overwinning is goed voor het moraal.

Door DENNIS JANSEN

Cruciaal was het treffen met Sparta niet, bijzonder belangrijk wel omdat de Rotterdammers worden gezien als een geduchte concurrent in de strijd om weg te blijven uit de gevarenzone. Het was immers aan- of afhaken voor de Hagenaars, die zich door de overwinning meer lucht verschaften. De ploeg haalde Sparta bij op de ranglijst, terwijl het gat met hekkensluiter RBC Roosendaal, zaterdag te gast in het Zuiderpark, opliep tot acht punten. Willem II heeft vier punten minder, maar mag nog een duel inhalen.

Grote winst naast de driepunter was het gegeven dat ADO Den Haag eindelijk weer eens als een team speelde. Dat mocht best als opvallend worden gezien, omdat trainer Frans Adelaar een absentielijst had bijkans zo lang als een wc-rol. Rankovic, Rijaard en Saeijs waren geschorst, Rzasa, Grujic en O’Brien nog geblesseerd en ook enkele bankzitters vertoefden in de ziekenboeg, zoals Paauwe (knie), Van der Kaaij (enkel), El Moussaoui (enkel).

Daardoor stond de 18-jarige Raymond Riedewald (als rechtsback) in de basis en debuteerde de 20-jarige Peter jungschläger in de tweede helft. De wisselingen verstoorden de balans geen moment. Ook nadat Ferrie Bodde halverwege de tweede helft met een rode kaart van het veld moest, verzaakte niemand van het Haagse tiental en kon de voordelige marge zelfs nog worden vergroot, van 1-2 naar 1-3.

Sinds 1 oktober, toen de residentieploeg RKC Waalwijk in het Zuiderpark klopte (2-1), ontbrak het de ploeg van Frans Adelaar aan flair, durf en zelfvertrouwen. Gisteren keerden die ingrediënten weer terug in het spel van ADO dat nog een smetje wegwerkte: de eerste overwinning op vreemde bodem was een feit.

Overigens was de rode kaart voor Bodde een tikkeltje overdreven. De Hagenaar kwam pittig in bij stadgenoot Ricky van den Bergh, maar scheidsrechter Wiedemeijer had best kunnen volstaan met geel.

Op het Kasteel leek een keepersklucht aanstaande toen eerst Ponk namens Sparta en daarna ADO-doelman De Vries blunderde. Het schot van Joonas Kolkka in de elfde minuut was van afstand, had nauwelijks richting en was (dus) houdbaar, maar Ponk verkeek zich lelijk, waardoor Sparta al vroeg op achterstand stond.

Een stief kwartiertje later maakt collega De Vries het nog bonter. De doelwachter attent bij het onderscheppen van een dieptepass van Jan Michels, maar schoof de bal daarop pardoes in de voeten van Yuri Rose. Die hoefde slechts dank je wel te zeggen: 1-1.

De Vries, vorige week tegen PSV ook al bij twee van de drie tegentreffers betrokken, herstelde zich knap. Hij keerde een inzet van dichtbij van Obodai met behulp van de lat. Diep in de tweede helft was hij ook Cvetkov de baas. Diens kopbal ranselde De Vries op spectaculaire wijze uit zijn doel. En toen het 2-3 stond en Van den Bergh ver in blessuretijd nog een sneaky vrije trapje uit zijn slof toverde, strekte de sluitpost zich wederom met succes.

Waar Sparta in aanvallend opzicht onmachtig, onhandig en onzeker oogde, handelde ADO Den Haag wel slagvaardig. De Hagenaars sloegen bovendien toe op cruciale momenten. Een minuut voor de rust zette Ferrie Bodde zich achter een vrije trap van zo’n twintig meter om de bal vervolgens met kracht en precisie over de Rotterdamse muur in de rechterkruising te jagen: 1-2.

ADO Den Haag, waar Edwin de Graaf in de rust werd vervangen door Peter Jungschläger (Adelaar: ’Hij speelde al met een verdoving en gaf in de rust zelf aan dat ’t niet meer ging’), verzuimde in het restant het karwei af te maken. Michael Mols kopte op de paal, Geert den Ouden schoot voorlangs. Daarna kwam ADO met tien man te staan, maar slaagde Sprta er nooit in nissen te slaan in het hechte Haagse collectief. Tien minuten voor het einde sloeg een vlijmscherpe counter de Spartanen defenitief tegen het canvas.

Geert den Ouden stuurde Wesley Verhoek de diepte in, waarna de invaller twee pogingen nodig had om Ponk te verschalken: 1-3. Pas in blessuretijd kwam de thuisclub nog tot een goal van Rose. Al leverde dit nog hachelijke minuten op in de slotfase, ADO Den Haag hield verdiend stand en kijkt met hoop vooruit op de komende weken. Met de wetenschap dat Saeijs, Rankovic en Rijaard weer terugkeren van een schorsing.

Wiljan Vloet , Sparta

,,Het is absoluut niet zo dat ADO Den Haag nu plotseling veel verder is dan Sparta. Maar ik vond die ploeg wel slimmer. Wij speelden te weinig verrassend, creëerden te weinig kansen en maken wekelijks één of meer fouten. En dan verlies je wedstrijden. ''

Frans Adelaar, ADO Den Haag

,,We hebben het vandaag heel goed gedaan. Als wij in staat zijn zo te spelen, dus als een team, dan zijn wij voor iedereen een lastig te bespelen tegenstander. De 1-2 viel natuurlijk op een gunstig moment, zo kort voor de rust. Dat nemen wij mee in de rust, maar die goal zit ook bij Sparta in de koppies. De rode kaart voor Ferrie Bodde heeft behalve de scheidsrechter geloof ik iedereen verrast.”